διπλή ομορφιά

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το πρόσωπό του, αν το καλοκοιτάξεις, παρατηρείς πως είναι πολύ όμορφο. Τι να πρωτοθαυμάσεις; Τα μάτια, το τέλειο σχήμα του προσώπου; Ήταν τότε που ο Michael Jackson, όπως λέει ο ίδιος στο βιβλίο του Moonwalk, είχε ακολουθήσει σκληρή δίαιτα για να αποκτήσει το βάρος που ο ίδιος ως χορευτής θεωρούσε ότι τον βοηθούσε. Και, χάρη στη δίαιτα, αναδείχτηκαν οι όμορφες γωνίες του προσώπου του, έφυγαν και τα σπυράκια. Αυτό το πρόσωπο που τόσο κατηγόρησαν για τις πλαστικές. Είναι αλήθεια πως έκανε πλαστική στη μύτη του πολύ νέος γιατί είχε ψυχολογικό πρόβλημα, επειδή ο πατέρας του τον αποκαλούσε «χοντρομύτη». Κι η αλήθεια είναι πως ξαναέκανε’ αυτή τη φορά όχι γιατί το ήθελε αλλά γιατί δεν πέτυχε η πρώτη εγχείρηση. Η εγχείρηση του είχε δημιουργήσει προβλήματα με λίγα λόγια και αναγκάστηκε να την επαναλάβει (TaraborrelliThe magic, the madness, the whole story, σελ. 205). Κι έφτασε στο γνωστό αποτέλεσμα για το οποίο επίσης κατηγορήθηκε και χλευάστηκε. Αν υποθέσουμε ότι είναι έγκλημα το να κάνει κάποιος εγχείρηση στη μύτη του, τότε είναι ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα να μη βλέπουμε την αλήθεια. Με απλά λόγια, όσοι τον κατηγορούν, δε σκέφτονται το εξής απλό: τι ανάγκη είχε αυτές τις πλαστικές αυτό το κουκλάκι; Η φυσική ομορφιά λάμπει με πλαστικές ή χωρίς.

Πέρα όμως από την εξωτερική ομορφιά, αυτό που παρατηρεί κάποιος στην ομορφιά του είναι πως μέρος της οφείλεται στο ύφος του, στο βλέμμα του. Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από την εποχή του Θρίλερ. 25 χρονών ήταν κι είχε ήδη πάνω από 15 χρόνια καριέρας, πετυχημένης καριέρας. 25 χρονών κι έσπασε ήδη το ρεκόρ πωλήσεων σε όλο τον κόσμο με αυτό το άλμπουμ’ ρεκόρ που, 28 χρόνια μετά, ακόμη δεν καταρρίφθηκε. 25 χρονών κι είχε αποκτήσει πλούτη, το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Λος Άντζελες, είχε βραβευτεί ακόμη κι από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Με λίγα λόγια, του είχε δώσει η ζωή σχεδόν τα πάντα’ τουλάχιστον αυτά που εμείς οι υπόλοιποι θεωρούμε συστατικό της επιτυχίας/ευτυχίας/τύχης. Κι όμως ούτε στιγμή δεν ένιωσε έπαρση. Ήξερε πως ήταν όμορφος, ήξερε πως είχε ταλέντο, είχε επίγνωση της απήχησής του και παρέμενε σεμνός. Γιατί η σεμνότητα είναι αυτή που διακρίνεται στη φυσική ομορφιά που αναφέραμε πιο πάνω. Η φυσική σεμνότητά του τον έκανε ακόμη πιο όμορφο.

 Τον βλέπουμε εδώ, σε μια από τις συνεντεύξεις εκείνης της εποχής, να μιλάει και να ντρέπεται. Ο νούμερο 1 σταρ ήταν ντροπαλός και σεμνός

Το παραπάνω επιβεβαίωσε κι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, όταν το 1984 τον βράβευσε για τη συμβολή του στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στην κατανάλωση αλκοόλ κατά την  οδήγηση:

«He is giving proceeds from one of his biggest selling records to the campaign against drunk driving. He is totally opposed to Drugs &Alcool & and he is using his popularity to influence young people against them. I was surprised at how shy he is.

Δίνει μέρος των εσόδων ενός από τα άλμπουμ του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην εκστρατεία ενάντια στην κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση. Εναντιώνεται κάθετα στα ναρκωτικά και το αλκόολ και χρησιμοποιεί τη δημοτικότητά του για να επηρεάσει τους νέους ενάντια σε αυτά. Με εξέπληξε το πόσο ντροπαλός ήταν» (http://www.reaganfoundation.org/white-house-diary.aspx, από το ημερολόγιο στη σελίδα με ημερομηνία 14/5/1984)

Και ήταν και ρομαντικός. Πολύ ρομαντικός και ευαίσθητος. Κι ενώ άλλοι στη θέση του θα το είχαν «πάρει πάνω τους», ο ίδιος διατήρησε τη σεμνότητα και την ευαισθησία του αναγνωρίζοντας πως όλα όσα όμορφα είχε πάνω του και μέσα του ήταν ένα δώρο από το Θεό και τη φύση. Μας το είπε αλλά είτε κάποιοι δεν τον πίστεψαν είτε το απέκρυψαν. Η εκστρατεία καταστροφής του είχε ήδη αρχίσει με το που εκτοξεύθηκε το Θρίλερ στην κορυφή. Ειδικότερα όμως από το 1986 κι έπειτα τα χτυπήματα των ΜΜΕ έγιναν πιο σκληρά και οργανωμένα, όπως πληροφορούμαστε τόσο από τις συνεντεύξεις του όσο κι από τις ψηφιακές βιογραφίες του (http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson#Appearance.2C_tabloids.2C_Bad.2C_autobiography_and_films_.281986.E2.80.9387.29) Όλα μα όλα τα δημοσιεύματα, ακόμη κι αν επαινούσαν την τέχνη του, τον παρουσίαζαν ως παράξενο με ιδιοτροπίες. Μάικλ Τζάκσον : φτιαχτή έννοια του αποτρόπαιου, σύμβολο/προσωπικότητα προς αποφυγή και χλευασμό. Κι οι αφελείς αναγνώστες/ακροατές δε σκέφτηκαν ούτε για λίγο ότι δεν είναι δυνατό όλα όσα του απέδιδαν να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε έναν μόνο άνθρωπο.

 Αλλά, ξαναλέμε, μας μιλούσε ήδη πολύ νωρίτερα. Μας μιλούσε με μια φωνή απαλή και με βλέμμα γεμάτο αθωότητα, αγνότητα και όνειρα. Μας λέει πως του άρεσε η αυγή τότε που βγαίνει το φως και όλα γίνονται μαγικά. Έλεγε ο «σούπερσταρ» για τους πολλούς πως εμπνεόταν κυρίως κατά την ανατολή και τη δύση, όταν άλλοι, με ούτε το μισό ταλέντο του, εμπνέονται από αυτό που ακολουθεί την επιτυχία

Στην ίδια συνέντευξη ο «σούπερσταρ» μας παρουσιάζει ένα από τα ζώα του τον Λούη. Βλέπετε, ο νούμερο 1 καλλιτέχνης, αν και νέος, αντί να εξαργυρώνει την επιτυχία του σε πολυτέλειες και κινήσεις επίδειξης, έβρισκε χαρά στη συνύπαρξη με τα ζώα. Τα ζώα που τόσο αγάπησε ώστε να θέλει να μας τα συστήσει σα να ήταν άνθρωποι.

Κι όταν ακόμη πέρασε πια τα 30 κι έγινε αυτό που λέμε «ώριμος ενήλικας», ενώ παράλληλα είχε γνωρίσει τη δόξα και τον πλούτο, διατήρησε την ίδια απλότητα και γλυκύτητα. Ο μέγας Μάικλ Τζάκσον, αντί να έχει ύφος καρδιναλίων, όπως άλλοι σταρ, ήταν προσιτός σε όλους. Ήταν ανθρώπινος. 

Με λίγα λόγια, ο Michael Jackson ήταν ένα κράμα ομορφιάς, εσωτερικά και εξωτερικά κι αυτό ποτέ δε μας το είπαν. Αυτό που επίσης δε μας είπαν ήταν πως παρέμεινε έτσι μέχρι τη μέρα που πέθανε. Σε κάποιους είναι δύσκολο να το πιστέψουν γιατί τους περισσότερους τους αλλάζουν οι συνθήκες της ζωής, γιατί «με τα χρόνια σκληραίνουμε», γιατί, γιατί, γιατί… Κι επειδή αυτό ισχύει στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν το συναντούμε, δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Michael Jackson. Σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα που δημιούργησαν ορισμένα ΜΜΕ, υποκινημένα από επαγγελματικούς εχθρούς του, για κάποιους ήταν αδύνατο όχι μόνο να πιστέψουν αλλά και να το φανταστούν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ απλός και σεμνός’ περισσότερο κι από πολλούς από εμάς που ανήκουμε στην κατηγορία των απλών καθημερινών ανθρώπων της βιοπάλης.

 

Όμως ο Michael Jackson έτσι ήταν και έτσι παρέμεινε σε όλη του τη ζωή. Διατήρησε στο ακέραιο την αγνότητα της νιότης του. Δε διατήρησε την αψεγάδιαστη ομορφιά του. Όχι μόνο γιατί έτσι το ήθελε ο χρόνος και τα προβλήματα υγείας του αλλά και γιατί έτσι το κατάφεραν ΑΥΤΟΙ. Η θλίψη διακρίνεται στις φωτογραφίες του από μεγάλη ηλικία πια. Όμως, αν κοιτάξετε καλά, θα δείτε ότι το βλέμμα του έχει την ίδια αγνότητα.

Συντάκτης: Μελ

Advertisements
This entry was posted in προσωπικότητα and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to διπλή ομορφιά

  1. Ο/Η Λένα λέει:

    Ο ίδιος είναι πανέμορφος εξωτερικά κι εσωτερικά! Και το γεγονός ότι ποτέ δεν έχασε την ευαισθήσια, τον ρομαντισμό, την απλότητα και την σεμνότητά του, παρά την επιτυχία και τα πλούτη, τον καθιστά ακόμη πιο αξιολάτρευτο! Σχετικά με το θέμα της σεμνότητας και της ταπεινοφροσύνης, ο ίδιος είχε δηλώσει στην συνέντευξή του ως απάντηση στο ερώτημα τι συμβουλεύει όσους θελουν να ακολουθήσουν την δική του πετυχημένη καριέρα:
    «Ό,τι και να συμβεί, το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο είναι το ανθρώπινο μυαλό και η προσευχή και η πίστη στον εαυτό σου και η εμπιστοσύνη και η επιμονή. Όσες φορές και να το κάνεις, ξανακάνε το μέχρι να είναι σωστό. Και πάντα να πιστεύεις στον εαυτό σου. Και όποιος και να είναι γύρω σου αρνητικός ή εκτοξεύει αρνητική ενέργεια, να την μπλοκάρεις. ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ. Κι έπειτα το πιο σημαντικό: ΜΕΙΝΕ ΤΑΠΕΙΝΟΣ. Με την τανεινοφροσύνη που έχει ένα παιδί, ένα νεογέννητο. Ακόμη κι αν γίνεις ισχυρός ή έχεις εξουσία με τους ανθρώπους, με το ταλέντο σου… όπως έκανε ο Μιχαήλ Άγγελος με τη γλυπτική, ξέρεις, κάτω απ’ όλα να είσαι ταπεινός σαν παιδί, σαν μωρό και να είσαι όσο πιο ευγενικός και δοτικός και γεμάτος αγάπη. Μην φουσκώνεις με περηφάνια.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s