Χάρη σ’εσένα, κανείς δε θα ξαναδεί τον Μάικλ Τζάκσον στη σκηνή, επειδή τον σκότωσες!!!

Το MJacksonTruth στο  Facebook: https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth

Το άρθρο που ακολουθεί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά που έχουν γραφτεί για τον Μάικλ Τζάκσον καθώς περιγράφει περιεκτικά και ταυτόχρονα εκτεταμένα το πώς αυτός ο καλλιτέχνης οδηγήθηκε στη δυστυχία, το καλλιτεχνικό αδιέξοδο και τελικά το προσωπικό του τέλμα. Το άρθρο περιγράφει πώς ένας λεπτεπίλεπτος χειρισμός ενός ανθρώπου που δραστηριοποιείται στο χώρο των ΜΜΕ τελικά τον οδήγησε στα δικαστήρια, ενώ ήταν ΑΘΩΟΣ και ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΠΑΜΨΗΦΙ, κάτι που του κόστισε για πάντα. Ανεξάρτητα από τον πολυσχολιασμένο θάνατό του στις 25/6/2009, ο Μάικλ Τζάκσον ουσιαστικά πέθανε το 2003 κι αυτό εξαιτίας ενός ανθρώπου που συνέβαλε στην οριστική δυσφήμισή του, στον αφανισμό του ως προσωπικότητας, ως ανθρώπου, διαγράφοντας από τις μνήμες των ανθρώπων τις αγαθοεργίες του και σχεδόν διαγράφοντας το παρελθόν του που αφορά έναν άνθρωπο με υπέρμετρη ευαισθησία, ρομαντισμό, τρυφερότητα και γενναιοδωρία.

Το πρωτότυπο άρθρο που εμείς απλώς μεταφράσαμε δημοσιεύτηκε στ’ αγγλικά από την vindicatemj στο ακόλουθο λινκ:

http://vindicatemj.wordpress.com/2010/08/04/thanks-to-you-bashir-nobody-will-ever-see-mj-perform-again-because-you-killed-him-by-d-edwards/

Χάρη σε σένα, Μπασίρ, κανείς δεν θα ξαναδεί πια τον Μάικλ Τζάσκον στη σκηνή, διότι εσύ τον σκότωσες…(άρθρο του D. Edwards)

4 Aυγούστου 2010

Ο D. EDWARDS μας έστειλε μια εξαιρετικά διεξοδική μελέτη σχετικά με το ρόλο που έπαιξε ο Μάρτιν Μπασίρ στη ζωή του Μάικλ Τζάκσον. Το άρθρο αναδημοσιεύεται εδώ από μια άλλη σελίδα του ιστολόγιου μαζί με τα σχόλια των αναγνωστών.

1. Η σύνδεση ανάμεσα στο Μάρτιν Μπασίρ και στο ΝΒC 

Λοιπόν, λοιπόν, λοιπόν, φαίνεται πως ο Μάρτιν Μπασίρ εγκαταλείπει τελικά τις ειδήσεις του ΑΒC μετά από έξι σχεδόν χρόνια που κάνει «ρεπορτάζ» για τις τηλεοπτικές εκπομπές “20/20” and “Nightline” του καναλιού. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ο Μπασίρ θα προσχωρήσει στο δυναμικό των καναλιών NBC/MSNBC ως συνεργάτης της εκπομπής Dateline και ως καθημερινός απογευματινός ανκορμαν αντίστοιχα.

Ο Μπασίρ πιθανότατα θ’ αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Σάστερ, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα επ’ αόριστον τον Απρίλιο του 2010 λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και του οποίου το συμβόλαιο λήγει προς το τέλος της φετινής χρονιάς.

Ενώ δίνεται η εντύπωση ότι ο Μπασίρ άφησε οικειοθελώς τις ειδήσεις του ABC, κατά πάσα πιθανότητα το ειδησεογραφικό τμήμα του ABC αρνήθηκε ν’ ανανεώσει το συμβόλαιό του, αλλά ως ένδειξη επαγγελματικής αβροφροσύνης, επέτρεψε στον Μπασίρ να βρει πρώτα μια νέα δουλειά και στην συνέχεια τον άφησε να παρουσιάσει την ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε να φανεί ότι αποχώρησε ο ίδιος  με τους δικούς του όρους. (Με όμοιο τρόπο ο Έβαν Τσάντλερ απέλυσε την Γκλόρια Άλρεντ επειδή ήθελε να διώξει ποινικά τον Μάικλ Τζάκσον το 1993. Έβαλε τον  Λάρυ Φέλντμαν να της ανακοινώσει τα αναπάντεχα νέα και τότε αυτή ανακοίνωσε στον τύπο ότι αποχωρούσε με δική της πρωτοβουλία.) Σε μία δήλωση του ο πρόεδρος του MSNBC Φιλ Γκρίφιν αποκάλεσε την δουλειά του Μπασίρ «έξυπνη, πρωτότυπη και βαθυστόχαστη» προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν θα τον έκανε πιο ευτυχισμένο απ’ το να φέρει κάποιον του δικού του διαμετρήματος στο τηλεοπτικό δίκτυο.»

Με δουλεύετε ψιλό γαζί ή μου φαίνεται; Λοιπόν, μάλλον θα συμφωνούσα ως προς το ότι η δουλειά του Μπασίρ είναι αρκετά πρωτότυπη. Στο κάτω κάτω, μπορείτε να μου κατονομάσετε άλλον δημοσιογράφο που προστάτευε όχι  ένα αλλά σε δύο ποπ είδωλα, τους κατεύνασε με την έννοια της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας, μόνο και μόνο για να τους εκμεταλλευτεί και για να φτιάξει το πορτραίτο τους κάτω από το χειρότερο δυνατό πρίσμα?

Θα σκεφτόσασταν ότι με τέτοιου είδους περίληψη, ο Μπασίρ θα έμπαινε τελείως σε μαύρη λίστα στους κόλπους της βιομηχανίας των ειδήσεων, σωστά? Λοιπόν, φαίνεται πως επιβραβεύτηκε για τις βρώμικες πράξεις του! Αλλά, όταν το σκεφτείτε, το μόνο που ταιριάζει στην περίπτωση είναι ότι το NBC θα προσλάμβανε τον Μπασίρ, διότι το κανάλι έχει ένα φρικτό ιστορικό σε ό,τι αφορά την προσπάθειά του να συντρίψει και να κάνει σκουπίδι τον Μάικλ Τζάκσον. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

 Αφού προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της κακιάς ώρας του Μπασίρ τον Φεβρουάριο του 2003, ο Μάικλ Τζάκσον αποφάσισε να βγάλει στον αέρα το δικό του βίντεο-προς αποκατάσταση της αλήθειας με τίτλο «Μέρος Δεύτερο: Τα πλάνα που δεν ήθελαν ποτέ να δείτε» και, δεδομένου ότι έπρεπε να βγει στον αέρα έγκαιρα για να σαρώσει σε θεαματικότητα ο Φεβρουάριος, όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα επιδόθηκαν σ’ έναν πόλεμο προσφορών για να αποχτήσουν αυτό το υλικό. (Οι μετρήσεις της θεαματικότητας των τηλεοπτικών σταθμών γίνονται κάθε Φεβρουάριο, Μάιο, Ιούλιο και Νοέμβριο και αυτές οι πληροφορίες παρέχουν στα τηλεοπτικά δίκτυα μία βάση για να καθορίσουν το ύψος των διαφημίσεων. Όσο πιο υψηλές είναι οι μετρήσεις τόσο μεγαλύτερα και τα έσοδα!)

 Το NBC προσέφερε στον Μάικλ Τζάκσον 5 εκατομμύρια δολάρια, για να προβάλει την εκπομπή και επιπλέον τον εξεβίασαν προτείνοντας του να ακυρώσουν ένα ωριαίο επεισόδιο της εκπομπής “Dateline NBC” το οποίο θα «διερευνούσε» τις κατηγορίες του 1993. Ο Μάικλ Τζάκσον  αντ’ αυτού πήγε στο κανάλι Fox και το NBC όχι μόνο προέβαλε το ειδικό αφιέρωμα της εκπομπής Dateline, αλλά αύξησε την διάρκεια του επεισοδίου σε δύο ώρες προσθέτοντας ιστορίες σχετικά με τις πλαστικές επεμβάσεις του Μάικλ Τζάκσον και τη σχέση του με τον ομοφυλόφιλο παραγωγό πορνογραφικών ταινιών  Μαρκ Σάφελ!

 Επίσης, για να κάνουν πιο προσβλητικό το χτύπημά τους, προσέλαβαν τον Victor Gutierrez ως σύμβουλο παραγωγής  για το συγκεκριμένο επεισόδιο. Πρόκειται για το απόβρασμα που συνεργάστηκε με τον Έβαν Τσάντλερ για την συγγραφή της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ο εραστής μου». (Και πράγματι πρόκειται για επιστημονική φαντασία καθώς προήλθε κατευθείαν από την φαντασία του Έβαν! Χαχα!) Πως θα μπορούσε ένας οργανισμός, που περηφανεύεται ότι αποτελεί αξιόπιστο δημοσιογραφικό μέσο ελεύθερης έκφρασης, να προσλάβει έναν από τους ορκισμένους εχθρούς του Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος είχε υποχρεωθεί να πληρώσει στον Μάικλ Τζάκσον 2.7 εκατομμύρια δολάρια, όταν ο τελευταίος τον μήνυσε επιτυχώς για συκοφαντική δυσφήμηση, και να τον αφήσει να συσχετιστεί έστω και εξ’ αποστάσεως με αυτό το επεισόδιο της εκπομπής Dateline? Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα μπορεί κάποιος να βρει στο ακόλουθο ιστολόγιο: http://www.mj-777.com/?p=4290.

Ένα άλλο παράδειγμα του πώς το NBC  προσπαθούσε να αμαυρώσει την φήμη του Μαικλ Τζάκσον είναι το γεγονός ότι μία από τις κορυφαίες ανταποκρίτριες του, η Ρίτα Κόσμπυ, ήταν η πρώτη που έβγαλε στον αέρα την είδηση πως οι ένορκοι Ρέι Χάλτμαν και Ελέανορ Κουκ έγραφαν το «αποκαλυπτικό» βιβλίο τους σχετικά με το ότι ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένοχος. Το νέο της τηλεοπτικό σόου που προβάλλονταν στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο του 2005 και αυτοί οι δύο ένορκοι ήταν οι πρώτοι της καλεσμένοι. Η ίδια επικρίθηκε έντονα από τους συναδέλφους της στα μμε για το ότι υπήρξε τόσο αφελής, ώστε να πιστέψει τις ιστορίες του, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι δύο μήνες νωρίτερα και οι δύο ένορκοι είχαν ομόφωνα συμφωνήσει ότι ο Μάικλ Τζάκσον ήταν αθώος! Μάλιστα στην ουσία, εκείνη διακωμώδησε τον Σνέντον, όταν του πήρε συνέντευξη και με σαρκαστικό τρόπο τον ρώτησε εάν ακόμη πιστεύει ότι ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένοχος;

Αλλά μπορεί κάποιος να την κατηγορήσει; Στο κάτω- κάτω, ήταν μια ανερχόμενη ρεπόρτερ και χρειαζόταν ένα «πιασάρικο θέμα» για να τσιμπήσει θεατές και ν’ αυξήσει τα νούμερα της θεαματικότητάς της. Και έχει ιστορικό στο να προσπαθεί να διαδώσει φήμες σχετικά με τον Μάικλ Τζάκσον, με σκοπό να προωθήσει την καριέρα της. (Πω πω! Σας θυμίζει κάτι αυτό; ) Για παράδειγμα, αυτή λανθασμένα ανέφερε ότι ο Μάικλ Τζάκσον ασπάστηκε το Ισλάμ, αφότου προσέλαβε ως σωματοφύλακές του μέλη του Έθνους του Ισλάμ. Επίσης είχε χρησιμοποιήσει την εκπομπή της για να δώσει στους εκπροσώπους της οικογένειας Τζάκσον το βήμα να ξεράσουν τις άχρηστες σχετικά με την υπόθεση απόψεις τους.

Το σχέδιο της Αλήθειας, μια εκρηκτική έκθεση 95 σελίδων αναφορικά με την σύνδεση μεταξύ των κατηγοριών του 1993 και 2005, περιλαμβάνει ένα καταπληκτικό διάγραμμα που δείχνει ότι πολλοί από τους σημαντικούς συντελεστές είχαν εμπλακεί και στις δύο υποθέσεις και ότι διαφορετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένου και του NBC-  συνδέονται με αυτούς τους συντελεστές. Εκτός από την πρόσληψη του Βίκτορ Γκιτέρεζ ως σύμβουλο γι’ αυτό το επεισόδιο της εκπομπής «Dateline», προσέλαβαν επίσης και την Ντάιαν Ντάιαμοντ  για την εκπομπή «Τοday Show» και τον σερίφη Τζιμ Τόμας ως σύμβουλο για την υπόθεση Τζάκσον. Η Μορίν Ορθ ήταν παντρεμένη με τον μακαρίτη Τιμ Ράσερτ που ήταν ο οικοδεσπότης της εκπομπής «Meet the Press» («Συνάντηση με τον Τύπο») και ασκούσε μεγάλη επιρροή στο NBC, έτσι δεν θα εξέπληττε εάν η Ορθ χρησιμοποιούσε λίγη από την επιρροή της, για να υπαγορεύσει το πώς θα περιγραφόταν  ο Μάικλ Τζάκσον. Αυτό το διάγραμμα υπάρχει στο ακόλουθο λινκ: http://vindicatemj.wordpress.com/veritas-project/

2. Το γύρισμα της εκπομπής «Ζώντας με τον Μάικλ Τζάκσον»

Τώρα, θέλω να συζητήσουμε την αλυσίδα των γεγονότων που κατέληξαν στο να εξαπατήσει ο Μάρτιν Μπασίρ τον Μάικλ Τζάκσον και να τον πείσει να κάνει το ντοκιμαντέρ. Θέλω να κάνω έναν πλήρη έλεγχο του ιστορικού του Μπασίρ (κάτι που ο Μάικλ Τζάκσον δυστυχώς δεν έκανε!) και να αναφέρω όλα τα γεγονότα που συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γύρισμα της εκπομπής «ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΨΕΜΑΤΑ….» ουπς, συγνώμη, ήθελα να πω «Ζώντας με τον Μάικλ Τζάκσον».

Πριν από το γύρισμα της εκπομπής «Ζώντας με τον Μάικλ Τζάκσον»

Το 2002, ο Μάικλ Τζάκσον περνούσε δύσκολες στιγμές. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Invincible» (Ανίκητος) ήταν μια παταγώδης εμπορική αποτυχία (με βάση τα δικά του στάνταρ). Πούλησε μόνο 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων δύο εκατομμυρίων στις ΗΠΑ.) Εξαιτίας των διαφωνιών με την δισκογραφική εταιρεία Sony Records, η προώθηση του άλμπουμ ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Είχαν κυκλοφορήσει μόνο δύο βίντεο (εκ των οποίων ο Μάικλ είχε εμφανιστεί μόνο στο ένα από αυτά), και εξαιτίας της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, οποιαδήποτε πιθανότητα για παγκόσμια περιοδεία είχε αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας. Εκείνη την περίοδο ουσιαστικά όλοι οι καλλιτέχνες είτε ακύρωσαν είτε μετέθεσαν για αργότερα τις περιοδείες τους. Ο Μάικλ Τζάκσον ένιωσε ότι η Σόνυ είχε σαμποτάρει το άλμπουμ του, ώστε να τον καταστρέψει οικονομικά και να τον εξαναγκάσει να πρέπει να πουλήσει σε αυτήν το υπόλοιπο 50% της ιδιοκτησίας του από τον εξαιρετικά κερδοφόρο μουσικό κατάλογο της Sony/ATV. (Αυτή η συνωμοσία αναλύεται με λεπτομέρεια στο ακόλουθο άρθρο: http://mjthekingofpop.wordpress.com/2009/07/01/back-in-2002-why-invincible-became-invisible/)

Έτσι, όντας ο ίδιος έξαλλος, καταφέρθηκε εναντίον της Σονυ και δημόσια κατήγγειλε τον διευθύνοντα σύμβουλο Τόμυ Μοτόλα ως «ρατσιστή» και «διαβολικό» επειδή στήνει συνομωσίες και εκμεταλλεύεται τους καλλιτέχνες του, ιδιαίτερα τους μαύρους καλλιτέχνες, όπως τον James Brown και τον  Sammy Davis τον νεότερο.

Η εκτίμηση που είχε η κοινή γνώμη για τον Μάικλ Τζάκσον ήταν πάντα χαμηλή και  εκείνος χρειαζόταν έναν τρόπο για να βελτιώσει την εικόνα του και να κάνει τον εαυτό του πιο ελκυστικό στην νέα γενιά, η οποία συνήθως άκουγε το όνομα «Μάικλ Τζάκσον» μόνο ως θέμα αστεϊσμού σε ανέκδοτα.

Ο Μάρτιν Μπασίρ, που για χρόνια ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον Μάικλ Τζάκσον (όπως και κάθε άλλος δημοσιογράφος πάνω σ’ αυτή τη γη) αποφάσισε ότι θα μπορούσε να έρθει σ’επαφή με τον στενό φίλο του Μάικλ Τζάκσον, Γιούρι Γκέλερ, και να προσπαθήσει να τον πείσει (ή να τον πληρώσει!!) να μιλήσει στον Μάικλ Τζάκσον σχετικά με το ενδεχόμενο να του επιτρέψει να κάνει ένα «δίκαιο και θετικό» ντοκιμαντέρ. Έτσι ο Γκέλερ σύστησε τον Μπασίρ στον Μάικλ Τζάκσον και του τόνισε το γεγονός ότι ο Μπασίρ μπόρεσε να βελτιώσει την εικόνα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα μετά την συνέντευξή τους το 1995. Αυτό ήταν αρκετό για να πείσει τον Μάικλ Τζάκσον ότι μπορούσε να εμπιστευτεί τον Μπασίρ, κι έτσι συμφώνησε να κάνει την συνέντευξη. Εκτός από την βελτίωση της εικόνας του Μάικλ Τζάκσον, ο Μπασίρ επρόκειτο να συστήσει τον Μάικλ Τζάκσον στο Κόφι Αννάν (Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εκείνη την εποχή) προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν τα ανά τον κόσμο μη προνομιούχα παιδιά ανά τον κόσμο και όλα τα κέρδη από το ντοκιμαντέρ θα δίνονταν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ωστόσο είναι υπό αμφισβήτηση εάν ο Γκέλερ ήταν στ’ αλήθεια αντικειμενικός όταν πρότεινε τον Μπασίρ στον Μάικλ Τζάκσον. Σύμφωνα με την Wiki  (Wikipedia) ο Γκέλερ τάχα απέρριψε μια άλλη «προσφορά» δηλαδή να γίνει το ντοκιμαντέρ από έναν άλλο Βρετανό δημοσιογράφο τον Louis Theroux. (Από πότε η ζωή του Μάικλ Τζάκσον βγαίνει σε πλειστηριασμό; Χαχα!)

Τον περασμένο Ιούλιο ο για πολλά χρόνια δερματολόγος του Μάικλ Τζάσκον και επαγγελματίας προδότης που τον μαχαιρώνει πισώπλατα, γιατρός Άρνολτν Κλάιν, σε συνέντευξη που έδωσε στον Λάρυ Κίνγκ, είπε ότι ο Μπασίρ (ή ο εργοδότης του, το κανάλι ΙΤV)  κατέβαλε στον Γκέλερ $200k, για να πείσει τον Μάικλ Τζάκσον να αφήσει τον Μπασίρ να κάνει το ντοκιμαντέρ. Τον Ιανουάριο του 2010 ο Γκέλερ υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του CNN, όταν οι υπεύθυνοι του καναλιού αρνήθηκαν να «ζητήσουν συγνώμη» από εκείνον, που επέτρεψαν τον Κλάιν να υπαινιχθεί πως πούλησε τον Μάικλ Τζάκσον. Αυτή η μήνυση εκκρεμεί ακόμη.

Λοιπόν, τι πραγματικά συνέβη; Υπήρχαν άλλοι δημοσιογράφοι που να είχαν έστω ληφθεί στα σοβαρά υπόψη; Και γιατί ο Μάικλ Τζάκσον δεν έκανε έναν πλήρη έλεγχο του παρελθόντος του Μπασίρ πριν συμφωνήσει να κάνει την συνέντευξη; Αν το είχε κάνει, θα είχε μάθει ότι ο Μπασίρ είχε επισήμως δεχθεί πειθαρχική επίπληξη για «αθέμιτες δημοσιογραφικές πρακτικές».

 Το 2000, υπήρξε ένα κορίτσι που χάθηκε στην Αγγλία και αργότερα βρέθηκε. Όμως προτού επανενωθεί με την οικογένειά της, ο Μπασίρ κατάφερε να κάνει την πρώτη συνέντευξη με τον πατέρα της (η οποία γυρίστηκε πριν από την επανένωση). Αφού προβλήθηκε, ο πατέρας κατέθεσε αγωγή ότι (μαντέψτε τι) ο Μπασίρ τον παραπλάνησε «υποσχόμενος ότι θα του έδινε πληροφορίες για το που πιθανόν να βρίσκεται η κόρη του με αντάλλαγμα την διεξαγωγή της συνέντευξης» και (ως εισαγωγή των γεγονότων που θ’ ακολουθούσαν) «ότι του αρνήθηκαν την δυνατότητα να εγκρίνει το πρόγραμμα πριν να προβληθεί!!» (Πω, πω! Σας θυμίζει κάτι αυτό; ) Είμαι σίγουρος ότι ο Μάικλ Τζάκσον θα είχε απορρίψει αμέσως τον Μπασίρ, εάν γνώριζε αυτό το γεγονός (εδώ)!

Επίσης είναι υπό αμφισβήτηση το πώς ο Μπασίρ κατάφερε να πάρει την συνέντευξη την Νταϊάνα!! Αυτό το άρθρο αναφέρει πως ο Μπασίρ προσέλαβε έναν γραφίστα, για να παραποιήσει το αντίγραφο κινήσεων του τραπεζικού λογαριασμού του επικεφαλή της ασφάλειας του αδερφού της Νταϊάννα, προκειμένου να την εκβιάσει να δώσει την συνέντευξη (ο Μπασίρ γνώριζε την ύπαρξή τους αλλά επέμεινε πως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και ο δίσκος στον οποίο είχαν αποθηκευτεί τα στοιχεία απλά «εξαφανίστηκε») και επίσης ρώτησε την Νταϊάνα σχετικά με την φημολογούμενη σχέση που είχε με τον εκπαιδευτή της ιππασίας James Hewitt. Όταν εκείνη απερίσκεπτα παραδέχτηκε ότι τον «αγάπησε», άφησε να εννοηθεί ότι είχε πράγματι σχέση και ότι ο πρίγκιπας Κάρολος μπορεί να την απατούσε επίσης και  γι’ αυτό το λόγο πήραν διαζύγιο τον Δεκέμβριο του 1995. (Φαντάζομαι πως ο Μπασίρ έχει την συνήθεια να καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων!)

 Προφανώς δεν είμαι το μοναδικό άτομο που νομίζει ότι ο Μπασίρ καταστρέφει ζωές! Η πριγκίπισσα Φέργκυ, δούκισσα του Γιορκ, ισχυρίζεται ότι ο Μπασίρ εξαπάτησε την Νταϊάνα για να κάνει αυτή την συνέντευξη! Ακολούθησε την ίδια τακτική που χρησιμοποίησε και με τον Μάικλ Τζάκσον: δηλαδή την παραπλάνησε κάνοντάς την να νιώσει άνετα μαζί του και στην συνέχεια την έκανε να εξομολογηθεί τα πιο κρυφά μυστικά του γάμου της. Επίσης αναθεμάτισε τον Μπασίρ για την παραπλανητική συνέντευξη του με τον Μάικλ Τζάκσον και που δεν προέβαλε όλο το τραβηγμένο οπτικό υλικό. Και πιο πρόσφατα ο Μπασίρ επίσης εξαπάτησε τον P. Diddy για να δώσει μία συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία εκείνος ήταν ιδιαίτερα συγκαταβατικός μαζί του. (Θα τη συμπεριλάβω στο τέλος αυτού του κειμένου)

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Μπασίρ ξόδεψε 5 ΧΡΟΝΙΑ προσπαθώντας να πάρει συνέντευξη από τον Μάικλ Τζάκσον, πράγμα που προφανώς σημαίνει ότι ξεκίνησε να «φλερτάρει» τον Μάικλ Τζάσκον γύρω στο 1996-1997. Και όχι μόνο αρνήθηκε στον Μάικλ Τζάκσον την δυνατότητα να δώσει την τελική έγκριση για το ντοκιμαντέρ, αλλά επιπλέον δεν τήρησε και την υπόσχεση ότι δεν θα δείξει καθόλου τα παιδιά του. Αυτή είναι μια πολλή σημαντική αποκάλυψη!! Θυμηθείτε ότι ο Μπασίρ βρισκόταν μαζί με τον Μάικλ Τζάσκον όταν έλαβε χώρα το περιστατικό με την «επίδειξη του μωρού» (Σημείωση: αναφέρεται στο περιστατικό όπου ο Μάικλ έδειξε από το μπαλκόνι το γιο του Μπλάνκετ ηλικίας λίγων μηνών στους θαυμαστές που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το ξενοδοχείο όπου διέμενε), και το δεύτερο πιο ενοχλητικό σημείο του ντοκιμαντέρ (εκτός από το σημείο που ο Μάικλ Τζάκσον κι ο Γκάβιν κρατάνε ο ένας το χέρι του άλλου) είναι να βλέπουμε τον Μάικλ Τζάκσον να ταΐζει νευρικά με το μπιμπερό τον Μπλάνκετ, αφού τον είχε δείξει από το μπαλκόνι στους θαυμαστές. Τον κουνούσε κι έκανε νευρικές κινήσεις, και αυτοί που μισούν τον Μάικλ Τζάσκον (όπως η Γκλόρια Άλφρεντ και η Κάρολ Λιμπερμαν, οι οποίες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν  το «θύμα φάντασμα» Ντάνιελ Κάπον για να μηνύσουν τον Μάικλ Τζάκσον για εκατομμύρια) χρησιμοποίησαν αυτή τη σκηνή για να παρουσιάσουν τον Μάικλ Τζάκσον ως ακατάλληλο πατέρα που δεν μπορεί ούτε καν να ταΐσει το βρέφος γιο του και θα έπρεπε να χάσει την επιμέλεια των παιδιών του. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο σχετικά με τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του Μπασίρ από τους Τζορτζ Μπεστ και Μαξ Κλίφορντ. Με τέτοια τρομερή φήμη, δεν είναι απορίας άξιο που το άρθρο αναφέρει ότι, όταν ο Μπασίρ λαμβάνει «βραβεία» από την βιομηχανία, υπάρχει ελάχιστο χειροκρότημα από τους ομοίους του! Τέλος, σύμφωνα με το δικηγόρο του Μάικλ Τζάκσον, Ντέιβιντ Λεγκραντ (του οποίου η μαρτυρική κατάθεση περιλαμβάνεται πιο κάτω στο παρόν κείμενο), ο Μάικλ Τζάκσον υπέγραψε δύο συμβόλαια που αποτελούνταν από ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ, τα οποία δεν ήταν ούτε συγκεκριμένα ούτε λεπτομερή, όπως είναι συνήθως τέτοιου είδους συμβόλαια. Εάν ο Μπασίρ είχε κάποιας μορφής ακεραιότητα, θα είχε φτιάξει ένα λίγο πιο επαγγελματικό συμβόλαιο. Αυτού του είδους τα συμβόλαια θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δεκασέλιδα και θα έπρεπε να έχουν εξεταστεί εξονυχιστικά από την νομική ομάδα του Μάικλ Τζάσκον!

Φυσικά η ιστοσελίδα των θαυμαστών, MJEOL έχει να πει πολλά πράγματα αναφορικά με τον Μπασίρ, όταν αυτός προσλήφθηκε από το ABC ως παρουσιαστής της εκπομπής Nightline:

http://site2.mjeol.com/mjeol-bullet/abc-draws-fire-after-naming-bashir-as-co-anchor-of-nightline-mb-285.html

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής «Ζώντας με τον Μάικλ Τζάσκον»

τι κάνει αυτό το παιδί;

τι κάνει αυτό το παιδί;

Τώρα, σχετικά με τις ενέργειες του Μπασίρ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ, η Αφροδίτη Τζόουνς δήλωσε σε μία ραδιοφωνική συνέντευξη ότι ήταν ιδέα του Μπασίρ να ακουμπήσει ο Γκάβιν το κεφάλι του στον ώμο του Μάικλ και να κρατήσει το χέρι του τελευταίου κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, ενώ ο Μάικλ αναφερόταν στο γεγονός ότι μοιράζεται το υπνοδωμάτιό του με παιδιά. Εν αγνοία τότε του Μάικλ, ο Μπασίρ ζήτησε από το Γκάβιν (πριν από την συνέντευξη) να το κάνει αυτό, για να δώσει περισσότερο την εντύπωση ότι κάτι ανάρμοστο συνέβαινε. Η Αφροδίτη το αποκάλυψε αυτό σε συνέντευξή που έδωσε στα πλαίσια της προώθησης του επεισοδίου της εκπομπής της «Έρευνα κι αποκάλυψη» που ήταν αφιερωμένο στον Μάικλ (interview  το λινκ αυτό παραπέμπει στην συγκεκριμένη συνέντευξη). Η συνέντευξή της έχει διάρκεια 35 λεπτά. Στο 19ο λεπτό η Αφροδίτη αναφέρεται στο πώς ο Μπασίρ είπε στον Γκάβιν να ακουμπήσει το κεφάλι του στον ώμο του Μάικλ Τζάκσον και στο 23:30 λεπτό, αναφέρει πως ο Μπασίρ είπε στον Γκάβιν να κρατήσει το χέρι του Μάικλ Τζάκσον, προκειμένου να δημιουργηθεί η υπόνοια ότι συνέβαινε κάτι ανάρμοστο. Επίσης εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες όλα τα παραπάνω στην ακόλουθη συνέντευξη από το σημείο 1 ώρα και 7 λεπτά. http://www.ustream.tv/recorded/7851714

Ο Μπασίρ επίσης πρότεινε στον Μάικλ Τζάκσον να προσκαλέσει μια ομάδα παιδιών στην Νέβερλαντ, ώστε να δώσει στους θεατές την εντύπωση ότι η Νέβερλαντ ήταν ένα διασκεδαστικό και ασφαλές μέρος για να πάνε και να μείνουν παιδιά, όμως, όταν το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε, ο Μπασίρ αφηγούμενος με σκοπό να παραπλανήσει είπε ότι «η Νέβερλαντ είναι ένα επικίνδυνο μέρος για ευπαθή παιδιά», ενώ ταυτόχρονα έδειχνε τα παιδιά που είχαν προσκληθεί.

Και αν αυτό δεν ήταν αρκετά κακό, υπήρξε κι η σκηνή στην Γερμανία, όπου ο Μάικλ Τζάκσον προσπάθησε να πάει τα παιδιά του στον τοπικό ζωολογικό κήπο, για να μάθουν για τη φύση και να για τους δώσει την ευκαιρία να βγουν από το δωμάτιό του ξενοδοχείου. Πριν να πάνε στον ζωολογικό κήπο, οι συνεργάτες του Μάικλ Τζάκσον ενημέρωσαν τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου σχετικά με την επίσκεψη και ζήτησαν ο ζωολογικός κήπος να είναι κλειστός για το κοινό, έτσι ώστε να διαφυλαχτεί αυτή η ιδιωτική στιγμή του Μάικλ και των παιδιών του, κάτι για το οποίο οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου συμφώνησαν. Όταν τελικά ο Μάικλ Τζάκσον πήγε στο ζωολογικό κήπο, οι υπεύθυνοι ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ το ζωολογικό κήπο για το κοινό, όπως τους είχε ζητηθεί, και ο Μάικλ περικυκλώθηκε από θαυμαστές, ενώ τα παιδιά του, τον κρατούσαν νευρικά από το χέρι. Επρόκειτο για παρεξήγηση μεταξύ του Μάικλ Τζάκσον και των υπεύθυνων του ζωολογικού κήπου ως προς το πότε ο κήπος θα έπρεπε πραγματικά να κλείσει. Ο τύπος είχε ενημερωθεί σχετικά με την εμφάνιση του Μάικλ Τζάκσον και δεν θα με εξέπληττε εάν ο ίδιος ο Μπασίρ ήταν υπεύθυνος για την διαρροή της είδησης. Όταν βγήκε στον αέρα η εκπομπή του Μάικλ Τζάσκον που αποκαθιστούσε την αλήθεια, μπορούσες να δεις ότι ο Μάικλ Τζάκσον είχε πράγματι ζητήσει να κλείσει ο ζωολογικός κήπος και ο Μπασίρ είχε πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού, όμως επειδή τον βόλευε, προτίμησε να το αγνοήσει και αντί γι’ αυτό έκανε τον ύπουλο σχολιασμό ότι ο Μάικλ Τζάσκον δεν ήταν ενήμερος για τον «κίνδυνο» στον οποίον μπήκαν τα παιδιά του.

(Η επίσκεψη στον ζωολογικό κήπου έγινε στις 6:45. Το βίντεο του Μάικλ προς αποκατάσταση της αλήθειας ξεκινά στις 4 η ώρα.)

Μετά το γύρισμα της εκπομπής «Ζώντας με τον Μάικλ Τζάκσον»

Όταν προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ τον Φεβρουάριο του 2003, υπήρξε άμεση αντίδραση εναντίον του Μάικλ Τζάκσον. Κρίνοντας από την αντίδραση του Τύπου θα σκεφτόταν κανείς ότι το μόνο πράγμα που έκανε ο Μάικλ Τζάκσον ήταν να πει πως μοιράζεται το κρεβάτι του με παιδιά. Λίγο μετά την προβολή της εκπομπής, ο οργανισμός  «Πρόληψη για την κακοποίηση των παιδιών της Αμερικής», που είναι ο μεγαλύτερος εθνικός οργανισμός αφιερωμένος στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, ζήτησε από τις Αρχές της Σάντα Μπάρμπαρα να διεξάγουν έρευνα για τον Μάικλ Τζάκσον και ο Σνέντον ευχαρίστως υπάκουσε! Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν ένα απόλυτα θεμιτό αίτημα. Πρόκειται για μια νόμιμη οργάνωση που είναι παθιασμένη με τον σκοπό της και διατηρούσε εσφαλμένα επιφυλάξεις σχετικά με τον Μάικλ Τζάκσον.  Δεν προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον Μάικλ Τζάκσον, χρησιμοποιώντας τον ως εργαλείο συλλογής κεφαλαίων ή για να κερδίσουν προσοχή για τον εαυτό τους, σε αντίθεση με κάποιους άλλους οργανισμούς πρόληψης παιδικής κακοποίησης όπως οι οργανισμοί « ο Δρόμος προς την αποθεραπεία» και «Σταματήστε το τώρα», οι οποίοι δέχθηκαν την αντίδραση των θαυμαστών του Μάικλ Τζάσκον, επειδή εκμεταλλεύονταν το όνομά του.

Έτσι, όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα από τους αρμόδιους της υπηρεσίας οικογενειακών και παιδικών υποθέσεων στις 27 Φεβρουαρίου του 2003, οι τελευταίοι εξέδωσαν το πόρισμα τους και επεσήμαναν ότι οι κατηγορίες για κακοποίηση ήταν αβάσιμες. Παρατηρήστε πώς η Τζάνετ Αρβίζο λέει ότι τα μέσα ενημέρωσης είχαν «ξεπεράσει κάθε όριο»!

Ενώ η διαμάχη για το όλο θέμα βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο Μπασίρ έδωσε συνέντευξη στον Chris Wallace στις ειδήσεις του καναλιού ABC και υπερασπίστηκε το πετυχημένο του δημιούργημα. Στο λεπτό 5:15  της συνέντευξης ο Wallace ρώτησε τον Μπασίρ εάν ο Μάικλ Τζάκσον έκανε τίποτα για να προσπαθήσει να εμποδίσει την προβολή της εκπομπής και ο Μπασίρ ΓΕΜΑΤΟΣ ΧΑΡΑ απάντησε ότι η νομική ομάδα του Μάικλ Τζάκσον δεν είχε επιχειρήματα για να το κάνει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο ήταν τόσο κακοσυνταγμένο, ώστε δεν εμπόδιζε με συγκεκριμένη αναφορά την προβολή της εκπομπής χωρίς την έγκριση του Μάικλ Τζάκσον, έτσι το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Μάικλ Τζάκσον ήταν να μηνύσει τον Μπασίρ για αθέτηση συμβολαίου. Αν είχε κάποια ηθική ακεραιότητα ο Μπασίρ θα είχε αφήσει τον Μάικλ Τζάκσον να ελέγξει την εκπομπή είτε υπήρχε ρητά αυτός ο όρος στο συμβόλαιο είτε όχι. Είναι πολύ άσχημο που ο Wallace δεν ρώτησε τον Μπασίρ ποιος ήταν ο λόγος που δεν επέτρεψε τον Μάικλ Τζάκσον να ελέγξει την εκπομπή πριν αυτή προβληθεί. Θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω την απάντησή του!

Σε αυτό το άρθρο, που δημοσιεύτηκε λίγο μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ο Μπασίρ ΔΕΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ  ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Είχε το θράσος να πει ότι ελπίζει πως η αρνητική δημοσιότητα «θα κάνει τον Μάικλ Τζάκσον πιο προσεκτικό» ως προς τον τρόπο που αλληλεπιδρά με τα παιδιά. Επίσης είπε ψέματα λέγοντας ότι ο Μάικλ Τζάκσον και ο Γκάβιν «εθελοντικά» μοιράζονταν το κρεβάτι τους, ενώ στην πραγματικότητα ο Μπασίρ τους παγίδεψε ως προς αυτό το θέμα! Ο Μάικλ Τζάκσον κι ο Γκάβιν νόμιζαν ότι έδιναν συνέντευξη για να συζητήσουν τη νίκη του Γκάβιν με τον καρκίνο! Είπε επίσης ότι το ντοκιμαντέρ του ήταν «αντάξιο του μουσικού του επιτεύγματος» και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό είναι αλήθεια. Ο Μπασίρ δεν τόλμησε να μειώσει το ταλέντο του Μάικλ Τζάκσον, αλλά φυσικά δεν του φέρθηκε δίκαια σε ανθρώπινο επίπεδο. Παραδέχεται ότι κατέγραψε φιλμ 10 ωρών τους παραπάνω από 8 μήνες που ήταν με τον Μάικλ Τζάκσον (όμως αρνήθηκε να απαντήσει σ’ αυτή την ερώτηση παίρνοντας όρκο) και ίσως μία ημέρα αλλάξει διάθεση και πάρει το εναπομείναν καταγεγραμμένο οπτικό υλικό και φτιάξει ένα τίμιο και δίκαιο ντοκιμαντέρ, αλλά δεν ανυπομονώ γι’αυτό!  http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/2756285.stm

Και αν νομίζετε ότι ο Μπασίρ σταμάτησε να καταφέρει χτυπήματα στον Μάικλ Τζάκσον μετά την εκπομπή «Ζώντας με το Μαικλ Τζάσκον», τότε σκεφτείτε το ξανά! Τον Φεβρουάριο του 2005, πάνω στην ώρα για να χτυπήσει νούμερα σε επίπεδο θεαματικότητας, έκανε την παραγωγή της εκπομπής με τίτλο «Ο Μυστικός Κόσμος τους Μάικλ Τζάκσον». Η εκπομπή είχε επίκεντρο όλους τους «ξεχωριστούς φίλους» του όπως τους Μακόλει Κόλκιν, Τζίμυ Σέιφτσακ, και Κόρει Φέλντμαν. Φυσικά, ο Μπασίρ είχε προσκαλέσει ως συνεργάτες του στο έγκλημα τους Ρέιμοντ Τσάντλερ, Ντάιαν Ντάιαμοντ, Γουέντυ Μέρφι και Μορίν Ορθ  για τις ασήμαντες απόψεις τους. Αλλά, για να είναι δίκαιος και για να εξισορροπήσει τα πράγματα, συμπεριέλαβε επίσης την Λατόγια Τζάσκον και τον Ράντυ Ταραμπορέλι προκειμένου να υπερασπιστούν τον Μάικλ Τζάσκον. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το παρακάτω άρθρο που συνοψίζει τις προθέσεις που είχαν ο Μπασίρ και οι ειδήσεις του καναλιού ΑBC σχετικά  με το ντοκιμαντέρ:

 Ο δημοσιογράφος της βρετανικής τηλεόρασης Μάρτιν Μπασίρ, του οποίου το ντοκιμαντέρ είχε ως αποτέλεσμα τις τρέχουσες κατηγορίες για κακοποίηση σε βάρος του καλλιτέχνη, βάζει τις τελευταίες πινελιές με μια νέα εκπομπή (εδώ λινκ για την εκπομπή) η οποία λέγεται ότι είναι εξίσου επιζήμια για τον Τζάκσον.

Τα παρακάτω βίντεο από την καταπληκτική σειρά βίντεο της LunaJo67 στο Youtube με τίτλο «Τι πραγματικά συνέβη στον Μάικλ Τζάκσον» περιέχουν ορισμένα αποσπάσματα από την ειδικό. Στο έβδομο λεπτό του 39ου μέρους, ο Μπασίρ μιλάει για την σχέση του Μάικλ Τζάκσον με τον Κόρει Φέλντμαν. Αναφέρεται στην στιγμή που ο Φέλντμαν ήταν στο διαμέρισμα του Μάικλ Τζάσκον και ο τελευταίος του έδειξε το βιβλίο με  φωτογραφίες γυμνών αντρών και γυναικών με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό όμως που δεν σας λέει ο Μπασίρ είναι ότι ο Φέλντμαν ήταν αυτός που προκάλεσε την συζήτηση παρατηρώντας το βιβλίο πάνω στο τραπεζάκι του καφέ του Μάικλ Τζάκσον και μετά ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ να του μιλήσει για το βιβλίο. Παραλείποντας αυτή τη σημαντική πληροφορία, ο Μπασίρ υπονοεί ότι ο Μάικλ Τζάκσον πήρε την πρωτοβουλία να του δείξει το βιβλίο για τους δικούς του δόλιους λόγους.

 (Σε μια πλαϊνή σημείωση βρήκα ένα άρθρο που αποδεικνύει ότι ο Κόρει Φέλντμαν είναι ένας διπρόσωπος υποκριτής. Παραπονιέται ότι ο Μάικλ Τζάκσον ενήργησε άπρεπα δείχνοντας του αυτό το βιβλίο σε μια τόσο νεαρή ηλικία, όμως σε αυτήν την συνέντευξη  (εδώ)  καυχιέται πως συχνάζει ως έφηβος στο μέγαρο του Πλεύμποϊ! Αναρωτιέμαι εάν θα έδερνε τον Χιου Χέφνερ, αν είχε επιτραπεί στον ίδιο του τον γιο να βρίσκεται εκεί, με τον ίδιο τρόπο που απείλησε να χτυπήσει τον Μάικλ Τζάκσον, εάν έδειχνε στο γιο του ένα βιβλίο σχετικό με την υγεία.

Στο μέρος 40, ο Μπασίρ είπε ψέματα λέγοντας ότι ο διακανονισμός του Μάικλ Τζάκσον ήταν 25 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι μακράν παραφουσκωμένο. Και στο 6ο λεπτό κάνει θέμα συζήτησης τις κατηγορίες του Γκάβιν. Θα δείτε τον κομπογιαννίτη ψυχολόγο Κάρολ Λίμπερμαν να λέει πως το να βλέπει τον Γκάβιν να στηρίζει το κεφάλι του στον ώμο του Μάικλ Τζάκσον του προκαλεί ρίγη στην σπονδυλική στήλη (αυτό ακριβώς δηλαδή που ήθελε ο Μπασίρ, όταν είπε στον Γκάβιν να βάλει το κεφάλι του εκεί πριν την έναρξη της συνέντευξης, σύμφωνα με την Αφροδίτη Τζόουνς) Ευτυχώς η LunaJo67 έδειξε ΑΜΕΣΩΣ το αντίστοιχο κομμάτι από την ταινία για την αποκατάσταση της αλήθειας, όπου ο Γκάβιν κι η Τζάνετ διακωμωδούν ανοιχτά αυτή την σκηνή!

Τώρα, κατά τη διάρκεια της δίκης, μερικοί από τους δικηγόρους του Μάικλ Τζάκσον κατέθεσαν σχετικά με τις νομικές κινήσεις στις οποίες προέβησαν, προκειμένου να εμποδίσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ και πως ο Μπασίρ κι οι συνεργάτες του αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα του Μάικλ Τζάκσον να μην το προβάλουν αλλά ευγενικά είπαν ότι θα του έκαναν τη χάρη να μην το κυκλοφορήσουν σε DVD και ότι θα κάλυπταν τα πρόσωπα των παιδιών του Μάικλ Τζάκσον (γεγονός που με κάνει να σκεφτώ πως εάν ο Μάικλ Τζάκσον δεν είχε προβεί σε καμιά νομική ενέργεια, ο Μπασίρ ήταν προετοιμασμένος να αδιαφορήσει εντελώς για την υπόσχεσή του να μην δείξει τα πρόσωπά τους και θα εξέθετε τις ταυτότητές τους στον κόσμο για πρώτη φορά!) Ο Μπασίρ είναι ένα  ΚΑΘΑΡΜΑ!!!!!!!  http://site2.mjeol.com/mj-news/attorney-filmmaker-misrepresented-intentions-to-jackson.html

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Μπασίρ ήταν ένας από τους πρώτους μάρτυρες που κλήτευσε ο Σνέντον και πραγματικά συμπεριφέρθηκε σαν δειλός που είναι. Μόλις που μιλούσε, ουσιαστικά ψιθύριζε (στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Μάικλ Τζάκσον έπρεπε να του πει να μιλήσει!) κρύφτηκε πίσω από τον νόμο που ισχύει στην Καλιφόρνια σχετικά με το δημοσιογραφικό απόρρητο, ο οποίος νόμος επιτρέπει στους δημοσιογράφους να μην αποκαλύπτουν ενόρκως τις πηγές τους  ή τις μεθόδους με τις οποίες ερευνούν τις νέες υποθέσεις και σχεδόν δεν σεβάστηκε το Δικαστήριο καθώς δεν απαντούσε στις ερωτήσεις που του έθετε ο Μεζερό.

Ακολουθεί ένα τμήμα από την απομαγνητοφώνηση ολόκληρης της κατάθεσης του Μπασίρ και αφού την διάβασα στα πεταχτά, μπορώ ολοκάθαρα να δω πόσο πολύ τιποτένιος, ανάξιος, διεφθαρμένος και πόσο μεγάλο απόβρασμα είναι ο στ’ αλήθεια ο Μπασίρ! Κρύφτηκε πίσω από το άσυλο του νόμου προκειμένου να μην απαντήσει ακόμη και στις πιο βασικές από τις ερωτήσεις! Ακολουθούν τα όσα κατέθεσε απαντώντας σε ερωτήσεις του Μεζερό!
(Παιδιά, αυτή είναι μια καλή ιστοσελίδα επειδή έχει τα πρακτικά σχεδόν όλων αυτών που κατέθεσαν. Υπάρχουν επίσης λινκς για την ιστοσελίδα του Τζόρνταν Τσάντλε και Κονραντ Μάρεϋ:  http://deargavinarvizo.com/2009/11/martin-bashirs-testimony/)

Ερώτηση: κάποια στιγμή προσπαθήσατε να επικοινωνήσετε με τον κύριο Τζάκσον για να κάνει αυτό το σόου. Σωστά;

Απάντηση: αυτό είναι σωστό.

Ερ. Και πότε περίπου έγινε αυτό;

Απ. Νομίζω ήταν Απρίλιος 2002.

Ερ. Και ήρθατε σε επαφή με κάποιον Γιούρι Γκέλερ, σωστά;

Κύριος Μεζερό: Κύριε Πρόεδρε, θα ζητούσα να επιβληθούν  κυρώσεις εναντίον του μάρτυρα. Ή θα ζητούσα να ακυρωθεί ολόκληρη η μαρτυρική του κατάθεση, συμπεριλαμβανομένης και της αναπαραγωγής αυτής της κασέτας, αν ο μάρτυρας συνεχίσει να αρνείται να εξεταστεί απαντώντας σε ερωτήσεις

Δικαστήριο: ο τρόπος που θα ήθελα να προχωρήσουμε ως προς αυτό είναι παρέχοντας στον μάρτυρα κάποια νομική προστασία την οποία επικαλείται ο δικηγόρος του. Αυτή η προστασία δεν αποτελεί απείθεια προς το δικαστήριο. Αυτό που σκέφτομαι  να κάνω είναι να σας επιτρέψω να του υποβάλετε τις ερωτήσεις, να επιτρέψω στον δικηγόρο του να κάνει τις ενστάσεις του και να αφήσω το μάρτυρα  να αποφασίσει αν θα απαντήσει ή όχι.

Και μετά θα κάνω καταγραφή όλων των ερωτήσεων- έχουμε καταγράψει τις ερωτήσεις. Και μετά θα τις επανεξετάσω ώστε να αποφασίσω αν πρέπει ή όχι να πρέπει να επιβληθεί κύρωση. Είναι πραγματικά ένα λεπτεπίλεπτο σημείο αυτού του νόμου.

Κ. Μεζερό: ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ερ. Κύριε Μπασίρ, μας αναφέρατε μερικά προσόντα σας που έχετε στο χώρο της δημοσιογραφίας, σωστά;

Απ. Δεν ανάφερα τίποτα, κύριε. Απλώς αναφέρθηκα χρονολογικά στην καριέρα μου.

Ερ. Όταν το κάνατε, το κάνατε με σκοπό να εξηγήσετε ότι είστε ένας διπλωματούχος επαγγελματίας δημοσιογράφος;

Απ. Είχα σκοπό απλά να διαφωτίσω την καριέρα μου χρονολογικά, κύριε.

Ερ. Θεωρείτε τον εαυτό σας έναν επαγγελματία δημοσιογράφο;

Απ. Ναι, κύριε.

Ερ. Θεωρείτε τον εαυτό σας έναν επαγγελματία δημοσιογράφο επειδή έχετε μια συγκεκριμένη εμπειρία στη δημοσιογραφία;

Απ. Ναι, κύριε.

Ερ. Θεωρείτε τον εαυτό σας επαγγελματία δημοσιογράφο επειδή έχετε κάνει σπουδές στον τομέα της δημοσιογραφίας;

Απ. Οι ακαδημαϊκές μου σπουδές δεν ήταν στη δημοσιογραφία. Η ακαδημαϊκή μόρφωσή μου είναι γύρω από τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές σπουδές. Έτσι δεν έχω κάποια επίσημη κατάρτιση, αν αυτό ρωτάτε, κύριε, αλλά έχω την εμπειρία που προέρχεται από την εξάσκηση αυτού του επαγγέλματος.

Ερ. Τώρα, ως ένας δημοσιογράφος από την Αγγλία, είστε υπό την καθοδήγηση κάποιας συγκεκριμένης διοικητικής Αρχής, σωστά;

Απ. Θα μπορούσατε να επαναλάβετε την ερώτηση;

Ερ. Ασφαλώς. Υπάρχει κάποιος οργανισμός ή διοικητική Αρχή που έχει ως ονομασία κάτι σαν British Broadcasting Standards Board (Βρετανική Επιτροπή Δεδομένων Μετάδοσης), σωστά;

Απ. Υπάρχει ένας οργανισμός που λέγεται Broadcasting Complaints Commission (Επιτροπή Καταγγελιών Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων).  Έτσι θα το λέγατε.

 Ερ. Ναι, μάλλον. Συνεργάζεστε με αυτό τον οργανισμό με οποιαδήποτε ιδιότητα;

Απ. Αυτός ο οργανισμός δεν απασχολεί δημοσιογράφους.

 Ερ. Έχετε υποστεί κυρώσεις από αυτό τον οργανισμό;

 Απ. Μπορείτε να επαναλάβετε την ερώτηση;

Ερ. Έχετε υποστεί κυρώσεις από αυτό τον οργανισμό;

 Απ. Από την Επιτροπή Καταγγελιών Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων;

 Ερ. Ναι

 Απ. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πως έχουν γίνει σε βάρος μου  τρεις καταγγελίες. Δύο από τις κύριες καταγγελίες απορρίφθηκαν εξ ολοκλήρου και είχαν να κάνουν με την ισορροπία και την αμεροληψία. Η τρίτη επικυρώθηκε με απόφαση. Αυτό είναι- κύριε, τόσο μπορώ να εξηγήσω ώστε να καταλάβει ο κόσμος γιατί αυτοί…

 Ερ. Σίγουρα

Απ. Επειδή ίσως να μην καταλάβουν. Η Επιτροπή Καταγγελιών Ραδιοτηλεοπτικής Μετάδοσης δεν είναι νομικό όργανο και δεν έχει καμιά ιδιαίτερη αξία σε μια νομική διευθέτηση.

 Ερ. Ωστόσο μια καταγγελία σε βάρος  σας ως δημοσιογράφου επικυρώθηκε με απόφαση, σωστά;

Απ. Σωστά, κύριε.

Ερ. Και για ποιο λόγο σας κατήγγειλαν, κύριε Μπασίρ;

Απ. Η καταγγελία αφορούσε σε-σε- το πώς περιέγραψα τι έκανα με την ιστορία πάνω στην οποία δούλευα.

Ερ. Και τι κάνατε, κύριε Μπασίρ;

Απ. Έκανα δημοσιογραφία.

Ερ. Σας παρακαλώ, περιγράψτε στους ένορκους το περιεχόμενο της καταγγελίας που αναφέρατε, κύριε Μπασίρ.

Απ. Η ιστορία είχε να κάνει με μια έφηβη-παιδί θαύμα, μια διάνοια στα μαθηματικά, που εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, είχε νομικά χειραφετηθεί από την οικογένειά της. Και το θέμα μου είχε στόχο να παρουσιάσει τι είχε συμβεί κι από τις δυο πλευρές.

Ερ. Κατηγορηθήκατε για παρερμηνείες, σωστά;

Απ. Όχι, αυτό είναι λάθος.

Ερ. Δεν κατηγορηθήκατε για λάθος παρουσίαση των γεγονότων, σύμφωνα με αυτή την καταγγελία;

 Απ. Κατηγορήθηκα για μεροληψία, κάτι που απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου. Κατηγορήθηκα για παραβίαση συμφωνίας, κάτι που απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου. Κατηγορήθηκα ότι με αυτή την εκπομπή δεν παρουσίασα όλα όσα συνέβαιναν σε σχέση με έναν από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Ερ. Παρόμοιο με αυτό για το οποίο κατηγορηθήκατε σε αυτή τη δίκη, σωστά;

Κύριος Μπούτρους: ένσταση!

Κύριος Σνέντον:  συντάσσομαι κ. Δικαστά.

Πρόεδρος: δεκτή η ένσταση

Ερ. Κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, γράψατε στο βοηθό του κύριου Τζάκσον και του είπατε ότι θα θέλατε πάρα πολύ να παρουσιάσετε τον Μάικλ με μια μεγάλη ομάδα παιδιών τριγύρω του, περίπου πενήντα, να τον υποδέχονται και να μοιράζονται μαζί του το καταπληκτικό σπίτι του ώστε για μια μέρα της ζωής του να «ζήσουν σαν πλούσια», σωστά;

Κ. Μπούτρους: και πάλι ένσταση, κύριε Πρόεδρε.

Δικαστής: επιθυμείτε να..

Κ. Σνέντον: κύριε Πρόεδρε, συγχωρέστε με. Θα μπορούσα επίσης να υποβάλω ένσταση; Υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης.

Δικαστής: δεκτή υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, πήρατε συνέντευξη από τον κύριο Τζάκσον και επανειλημμένως του θέσατε ερωτήσεις για την επιθυμία του να δημιουργηθεί μια διεθνής ημέρα του παιδιού, σωστά;

Κ. Μπούτρους:  ίδια ένσταση, κύριε Πρόεδρε, υπό την έννοια ότι θα έπρεπε να υπάρχει άμεση εξέταση επίσης

Πρόεδρος: δεκτή υπό αυτό το πρίσμα

Κ. Μεζερό: κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψει το Δικαστήριο να κάνω ερωτήσεις σχετικά με το τι υπάρχει στο ντοκυμαντέρ (κασέτα);

Πρόεδρος: όχι, γιατί η κασέτα έχει εισαχθεί όχι για την αλήθεια του ζητήματος που εξετάζεται αλλά για διαφορετικό σκοπό. Υπάρχουν ωστόσο μερικά σημεία που  δεν έδωσα οδηγίες στο δικαστήριο σχετικά με το αν οι διάλογοι αυτών των σημείων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σχετιζόμενα με την αλήθεια του ζητήματος που εξετάζουμε. Και αυτά τα σημεία δε θα απαγορεύονταν, γιατί-αφήστε με να ρωτήσω τον Περιφερειακό Εισαγγελέα

Ερ. Κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, βάλατε τον κύριο Τζάκσον να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς την παρουσία δικηγόρου, σωστά;

Κ. Μπούτρους: και πάλι, κύριε Πρόεδρε, υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης και της κάλυψης του Νομοθέτη.

Πρόεδρος: θα απορρίψω αυτή την ένσταση.

Μάρτυρας:ο κύριος Τζάκσον υπέγραψε δύο συμφωνητικά στα οποία ζήτησε να μην υπάρχουν όροι και συμφώνησε ότι μπορούσα να κάνω γύρισμα μαζί του. Και το πρώτο από τα συμφωνητικά υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 2002, ενώ το δεύτερο τον Ιανουάριο του 2003, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν την προβολή της βρετανικής εκδοχής της κασέτας που μόλις παρακολουθήσατε.

Κ. Μεζερό: κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να διαγραφεί η απάντηση (από τα πρακτικά) και ζητώ από το Δικαστήριο να δώσει εντολή στον μάρτυρα να απαντήσει στην ερώτηση

Πρόεδρος: εντάξει, διαγράφεται. Και θα ζητήσω από το γραμματέα της δίκης να ξαναδιαβάσει την ερώτηση ώστε να καταλάβετε την ερώτηση

(αναγνώστηκαν τα πρακτικά)

Κ. Μπούτρους: επαναφέρω την ένστασή μου, κύριε δικαστά.

Αυτό πάει με τη συγκέντρωση ειδήσεων και σχετίζεται με τις πληροφορίες που προετοιμάστηκαν για συσχετισμό με τη συγκέντρωση ειδήσεων.

Πρόεδρος: (προς τον Μπούτρους) απορρίπτεται η ένσταση. (προς τον Μπασίρ) Παρακαλώ επιθυμείτε να απαντήσετε στην ερώτηση;

Μάρτυρας (Μπασίρ): νομίζω πως συμφωνώ με το δικηγόρο μου ότι ο Νόμος μου παρέχει προστασία, κύριε Πρόεδρε.

Πρόεδρος: δεκτό.

Κ. Μεζερό : η ίδια ένσταση θα έπρεπε να σημειωθεί, κύριε δικαστά.

Κ. Σάγκερ: Λυπάμαι, κύριε, δυσκολευόμαστε ο κύριος Τζάκσον και εγώ να ακούσουμε τον μάρτυρα.

Μάρτυρας: ζητώ συγνώμη. Είναι δικό μου λάθος. Συγγνώμη. Λυπάμαι.

Συνήγορος υπεράσπισης: μιλήστε

Δικαστής: και, ναι, δε χρειάζεται. Θα επανεξετάσω όλες τις ερωτήσεις.

Κ. Μεζερό: ευχαριστώ, κύριε δικαστά.

Ε. κ. Μπασίρ –

Πρόεδρος (προς τον Μεζερό): αν θέλετε, μπορείτε

Κ. Μεζερό: εντάξει

Ερ. Κύριε Μπασίρ, έχετε κατηγορηθεί στην Αγγλία για πλαστογράφηση υπογραφών, σωστά;

Απ. Λάθος

Ερ. Κανείς δεν έχει υποβάλλει ποτέ αυτή την κατηγορία, κύριε.

Κ. Μπούτρους: Θα υποβάλω ένσταση, κύριε δικαστά. Φήμες’έλλειψη επιχειρημάτων’ οι ερωτήσεις δεν αφορούν το θέμα.

Πρόεδρος: δεκτή, οι ερωτήσεις δεν αφορούν το θέμα.

Ερ. Από τον κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, προκειμένου να αποκτήσει κάποιος τη δημοσιογραφική ιδιότητα, πρέπει να ακολουθήσει οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Απ. Στις Η.Π.Α. ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριε;

Ερ. Οπουδήποτε.

Απ. Ειλικρινά δεν είναι σίγουρος για τις Η.Π.Α. Στο δε Η.Β. υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι εξέλιξης μιας καριέρας. Κάποιοι άνθρωποι ακολουθούν τη δίοδο της εμπειρίας. Και άλλοι το κάνουν μέσω ενός είδους ακαδημαϊκής κατάρτισης. Νομίζω άλλοι κάνουν συνδυασμό και των δύο.

Ερ. Εσείς πώς το κάνατε;

Απ. Με συνδυασμό και των δύο

Ερ. Θα μπορούσατε, παρακαλώ, να το εξηγήσετε αυτό;

Απ. Εκπαιδεύτηκα κατά την απασχόλησή μου στο BBC. Κι επίσης είχα ευκαιρίες να εργαστώ στην έντυπη και ραδιοφωνική δημοσιογραφία κι έτσι συνδύασα την εμπειρία με την εκπαίδευση.

Ερ. Κύριε Μπασίρ, αν κοιτάξετε τα δύο έγγραφα που αναφέρατε ότι ο κύριος Τζάκσον υπέγραψε, η υπογραφή του φαίνεται να είναι διαφορετική από έγγραφο σε έγγραφο, σωστά;

Κ. Μπούτρους: ίδια ένσταση, κύριε δικαστά. Και ίδια ένσταση υπό την προστασία του νόμου, κύριε δικαστά, και υπό το πρίσμα της αμεσότητας.

Δικαστής: δεκτή υπό το πρίσμα.

Ερ. Κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, ζητήσατε ο κύριος Τζάκσον να φέρει τον Μακόλευ Κόλκιν ώστε να κάνετε γύρισμα μ’εκείνον στη Νέβερλαντ;

Κ. Μπούτρους: ίδια ένσταση υπό την προστασία του νόμου και την Πρώτη Τροπολογία, κύριε Πρόεδρε. Και υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης.

Δικαστής: δεκτή υπό το πρίσμα.

Ερ. κ. Μεζερό: κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του φιλμ (ντοκιμαντέρ) κύριε Μπασίρ, γράψατε στο βοηθό του κύριου Μάικλ Τζάκσον  λέγοντάς του ότι θέλατε να τραβήξετε το όμορφο τοπίο που μας προτρέπει όλους εμάς να ξαναγίνουμε μικρά παιδιά;

Κ. Σνέντον:  ενίσταμαι ομοίως

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, μήπως, όταν ερχόσασταν σε επαφή με τον κύριο Τζάκσον για να κάνετε το ντοκιμαντέρ, είπατε ψέματα ότι ετοιμάζατε ένα ταξίδι στην Αφρική για τον κύριο Τζάκσον για να επισκεφτεί άρρωστα παιδιά;

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε’ υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης. Πρώτη τροπολογία.

Πρόεδρος: δεκτή η ένσταση υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης.

Κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, επιτρέψατε στον κύριο Τζάκσον να έχει κάποιο έλεγχο στην έκδοση του ντοκυμαντέρ;

Κ. Μπούτρους: Ενίσταμαι ομίως, κύριε Πρόεδρε

Πρόεδρος: δεκτή η ένσταση υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης.

Ερ. Θα ξανακάνω την ερώτηση, κύριε Μπασίρ. Προκειμένου να αποσπάσετε δηλώσεις από τον κύριο Τζάκσον, του είπατε ότι τον είχαν υποτιμήσει, σωστά;

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε.  Επιπλέον η ερώτηση είναι στοχοποιημένη.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο θα κάνει δεκτή την ένσταση λόγω του διφορούμενου χαρακτήρα της ερώτησης.

Ερ. του κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, προκειμένου να πάρετε συνέντευξη από τον κύριο Τζάκσον του είπατε ότι ήσασταν φίλος της Λαίδης Νταϊάνα, σωστά;

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε

Πρόεδρος: τι εννοείται με την πρότασή σας;

Κ. Μπούτρους: πρώτον είναι ανεπίτρεπτες οι στοχοποιημένες ερωτήσεις’ υπό το πρίσμα της άμεσης εκμαίευσης από τον Εισαγγελέα. Επιπλέον αναζητά αδημοσίευτες πληροφορίες που σχετίζονται με τη συγκέντρωση ειδήσεων και που αποκτήθηκαν κατά τη συγκέντρωση ειδήσεων. Οι συζητήσεις με την πηγή συνιστούν συγκέντρωση ειδήσεων. Συνεπώς θα επικαλεστώ τη ασπίδα του Νόμου της Καλιφόρνια και την Πρώτη Τροπολογία.

Πρόεδρος: εδώ είναι το πρόβλημα, κύριε Μεσερό: καταφύγατε  στο γενικό ερώτημα ολόκληρου του ντοκυμαντέρ, όλης της ιστορίας. Και η αρχική μου δήλωση ότι η ερώτηση ήταν διφορούμενη έχει να κάνει με το ότι ο μάρτυρας δε γνωρίζει για ποιες δηλώσεις μιλάτε. Έτσι

Κ. Μεζερό: θα γίνω συγκεκριμένος

Πρόεδρος: αν θα είχατε την καλοσύνη

Κ. Μεζερό: θα μπορούσα να αναφερθώ σε κάποιες δηλώσεις, κύριε Πρόεδρε;

Πρόεδρος: μάλιστα

Κ. Μεζερό: σίγουρα

Ερ. Κύριε Μπασίρ, στην εκπομπή που ετοιμάσατε, είδα μόλις ότι ο κύριος Τζάκσον δήλωσε ότι τίποτα που να έχει να κάνει με το σεξ δε συνέβη στο κρεβάτι του, σωστά;

Απ. Σωστά

Ερ. Για να πάρετε τη συνέντευξη με τον κύριο Τζάκσον, όταν έκανε αυτή τη δήλωση, του είπατε ότι είχε υποτιμηθεί, σωστά;

Κ. Μπούτρους: ένσταση, κύριε Πρόεδρε, υπό την προστασία του Νόμου και της Πρώτης Τροπολογίας, αδημοσίευτες πληροφορίες’ και η κασέτα που είδε το Δικαστήριο μιλάει από μόνη της.

Πρόεδρος: εντάξει. Η ένσταση απορρίπτεται. Επιθυμείτε να απαντήσετε στην ερώτηση;

Μάρτυρας: Επικαλούμαι την ασυλία και προστασία που μου παρέχει ο Νομοθέτης, κύριε Δικαστά.

Κ. Μεζερό: να καταγραφεί η ένσταση στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.

Πρόεδρος: ναι

Κ. Μεζερό: Ευχαριστώ

Ερ. Κύριε Μπασίρ, στην εκπομπή για τον Μάικλ Τζάκσον ο κ. Τζάκσον λέει ότι καμιά σεξουαλική πράξη δεν πραγματοποιήθηκε στο δωμάτιό του. Για να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση, είπατε ότι η ρομαντική σας ανάπτυξη μερικώς δημιουργήθηκε από τις ηχογραφήσεις του, σωστά;

Κ. Μπούτρους: ένσταση, κύριε Πρόεδρε. Ίδια αιτιολογία’ Πρώτη Τροπολογία, ασπίδα του Νόμου

Πρόεδρος: επιθυμείτε να απαντήσετε στην ερώτηση;

Μάρτυρας: όχι, κύριε Πρόεδρε

Πρόεδρος: εντάξει. Η ένσταση καταγράφεται.

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, στην εκπομπή που μόλις είδαμε σ’αυτή τη δικαστική αίθουσα ο κ. Τζάκσον λέει ότι τίποτα σεξουαλικό δε συνέβαινε στο δωμάτιό του. Για να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση από τον κ. Τζάκσον, του είπατε ότι, όταν βλέπατε τη σχέση του με τα παιδιά, σχεδόν κλάψατε, σωστά;

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε. Ασπίδα του Νόμου της Καλιφόρνια και Πρώτη Τροπολογία. Ενίσταμαι σ’αυτή την ερώτηση επειδή είναι διφορούμενη καθώς και η πρώτη πρόταση «να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση». Ενίσταμαι σ’αυτό.

Πρόεδρος: απορρίπτεται η ένσταση. Επιθυμείτε να απαντήσετε σ’αυτό;

Μάρτυρας: όχι, κύριε Πρόεδρε

Κ. Μεζερό: να καταγραφεί η ένσταση στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.

Πρόεδρος: ναι

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, στην εκπομπή σας ο κ. Τζάκσον λέει πως ποτέ δε συνέβη τίποτα σεξουαλικό στο δωμάτιό του. Για να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση από εκείνον, του είπατε ότι πιστεύατε στο όραμά του για μια παγκόσμια ημέρα των παιδιών, σωστά;

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε. Ασπίδα του Νόμου και Πρώτη Τροπολογία.

Πρόεδρος: απορρίπτεται. Επιθυμείτε να απαντήσετε σ’αυτή την ερώτηση;

Μάρτυρας: όχι, κύριε Πρόεδρε

Κ. Μεζερό: να καταγραφεί η ένσταση στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.

Πρόεδρος: ναι

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, σε αυτή τη συνέντευξη που πραγματοποιήσατε με τον Μάικλ Τζάκσον, εκείνος λέει πως τίποτα σεξουαλικό δε συνέβη στο δωμάτιό του. Για να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση, είπατε « Η Νέβερλαντ ένα μέρος μοναδικό, που σου κόβει την ανάσα, τρομερό, ευχάριστο, καταπληκτικό μέρος. Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να περιγράψω τη Νέβερλαντ». Σωστό;

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε. Πρώτη Τροπολογία και ασπίδα του Νόμου της Καλιφόρνια.

Πρόεδρος: επιθυμείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση;

Μάρτυρας: όχι, κύριε Πρόεδρε

Πρόεδρος: η ένσταση καταγράφηκε

Κ. Μεζερό: ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε

Ερ. κ. Μεζερό: για να προετοιμάσετε την εκπομπή που μόλις δείξατε στο Δικαστήριο όπου ο Μάικλ Τζάκσον λέει πως τίποτα σεξουαλικό δε συνέβη στο δωμάτιό του, του είπατε ότι είχατε μια διαρκή αίσθηση πως δεν έχει εγωισμό και κυρίως ότι είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος, σωστά;

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε

Πρόεδρος: επιθυμείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση

Ε. κ. Μπασίρ –

 

Πρόεδρος (προς τον Μεζερό): αν θέλετε, μπορείτε

 

Κ. Μεζερό: εντάξει

 

Ερ. Κύριε Μπασίρ, έχετε κατηγορηθεί στην Αγγλία για πλαστογράφηση υπογραφών, σωστά;

 

Απ. Λάθος

 

Ερ. Κανείς δεν έχει υποβάλλει ποτέ αυτή την κατηγορία, κύριε.

Κ. Μπούτρους: Θα υποβάλω ένσταση, κύριε δικαστά. Φήμες’έλλειψη επιχειρημάτων’ οι ερωτήσεις δεν αφορούν το θέμα.

 

Πρόεδρος: δεκτή, οι ερωτήσεις δεν αφορούν το θέμα.

 

Ερ. από τον κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, προκειμένου να αποκτήσει κάποιος τη δημοσιογραφική ιδιότητα, πρέπει να ακολουθήσει οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

 

Απ. Στις Η.Π.Α. ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριε;

 

Ερ. Οπουδήποτε.

 

Απ. Ειλικρινά δεν είναι σίγουρος για τις Η.Π.Α. Στο δε Η.Β. υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι εξέλιξης μιας καριέρας. Κάποιοι άνθρωποι ακολουθούν τη δίοδο της εμπειρίας. Και άλλοι το κάνουν μέσω ενός είδους ακαδημαϊκής κατάρτισης. Νομίζω άλλοι κάνουν συνδυασμό και των δύο.

 

Ερ. Εσείς πώς το κάνατε;

 

Απ. Με συνδυασμό και των δύο

 

Ερ. Θα μπορούσατε, παρακαλώ, να το εξηγήσετε αυτό;

 

Απ. Εκπαιδεύτηκα κατά την απασχόλησή μου στο BBC. Κι επίσης είχα ευκαιρίες να εργαστώ στην έντυπη και ραδιοφωνική δημοσιογραφία κι έτσι συνδύασα την εμπειρία με την εκπαίδευση.

 

Ερ. Κύριε Μπασίρ, αν κοιτάξετε τα δύο έγγραφα που αναφέρατε ότι ο κύριος Τζάκσον υπέγραψε, η υπογραφή του φαίνεται να είναι διαφορετική από έγγραφο σε έγγραφο, σωστά;

 

Κ. Μπούτρους: ίδια ένσταση, κύριε δικαστά. Και ίδια ένσταση υπό την προστασία του νόμου, κύριε δικαστά, και υπό το πρίσμα της αμεσότητας.

 

Δικαστής: δεκτή υπό το πρίσμα.

 

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, ζητήσατε ο κύριος Τζάκσον να φέρει τον Μακόλευ Κόλκιν ώστε να κάνετε γύρισμα μ’εκείνον στη Νέβερλαντ;

 

Κ. Μπούτρους: ίδια ένσταση υπό την προστασία του νόμου και την Πρώτη Τροπολογία, κύριε Πρόεδρε. Και υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης.

 

Δικαστής: δεκτή υπό το πρίσμα.

 

Ερ. κ. Μεζερό: κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του φιλμ (ντοκιμαντέρ) κύριε Μπασίρ, γράψατε στο βοηθό του κύριου Μάικλ Τζάκσον  λέγοντάς του ότι θέλατε να τραβήξετε το όμορφο τοπίο που μας προτρέπει όλους εμάς να ξαναγίνουμε μικρά παιδιά;

 

Κ. Σνέντον:  ενίσταμαι ομοίως

 

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, μήπως, όταν ερχόσασταν σε επαφή με τον κύριο Τζάκσον για να κάνετε το ντοκιμαντέρ, είπατε ψέματα ότι ετοιμάζατε ένα ταξίδι στην Αφρική για τον κύριο Τζάκσον για να επισκεφτεί άρρωστα παιδιά;

 

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε’ υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης. Πρώτη τροπολογία.

 

Πρόεδρος: δεκτή η ένσταση υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης.

 

Κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, επιτρέψατε στον κύριο Τζάκσον να έχει κάποιο έλεγχο στην έκδοση του ντοκυμαντέρ;

 

Κ. Μπούτρους: Ενίσταμαι ομίως, κύριε Πρόεδρε

 

Πρόεδρος: δεκτή η ένσταση υπό το πρίσμα της άμεσης εξέτασης.

 

Ερ. Θα ξανακάνω την ερώτηση, κύριε Μπασίρ. Προκειμένου να αποσπάσετε δηλώσεις από τον κύριο Τζάκσον, του είπατε ότι τον είχαν υποτιμήσει, σωστά;

 

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε.  Επιπλέον η ερώτηση είναι στοχοποιημένη.

 

Πρόεδρος: Το δικαστήριο θα κάνει δεκτή την ένσταση λόγω του διφορούμενου χαρακτήρα της ερώτησης.

 

Ερ. του κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, προκειμένου να πάρετε συνέντευξη από τον κύριο Τζάκσον του είπατε ότι ήσασταν φίλος της Λαίδης Νταϊάνα, σωστά;

 

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε

 

Πρόεδρος: τι εννοείται με την πρότασή σας;

 

Κ. Μπούτρους: πρώτον είναι ανεπίτρεπτες οι στοχοποιημένες ερωτήσεις’ υπό το πρίσμα της άμεσης εκμαίευσης από τον Εισαγγελέα. Επιπλέον αναζητά αδημοσίευτες πληροφορίες που σχετίζονται με τη συγκέντρωση ειδήσεων και που αποκτήθηκαν κατά τη συγκέντρωση ειδήσεων. Οι συζητήσεις με την πηγή συνιστούν συγκέντρωση ειδήσεων. Συνεπώς θα επικαλεστώ τη ασπίδα του Νόμου της Καλιφόρνια και την Πρώτη Τροπολογία.

 

Πρόεδρος: εδώ είναι το πρόβλημα, κύριε Μεσερό: καταφύγατε  στο γενικό ερώτημα ολόκληρου του ντοκυμαντέρ, όλης της ιστορίας. Και η αρχική μου δήλωση ότι η ερώτηση ήταν διφορούμενη έχει να κάνει με το ότι ο μάρτυρας δε γνωρίζει για ποιες δηλώσεις μιλάτε. Έτσι

 

Κ. Μεζερό: θα γίνω συγκεκριμένος

 

Πρόεδρος: αν θα είχατε την καλοσύνη

 

Κ. Μεζερό: θα μπορούσα να αναφερθώ σε κάποιες δηλώσεις, κύριε Πρόεδρε;

 

Πρόεδρος: μάλιστα

 

Κ. Μεζερό: σίγουρα

 

Ερ. Κύριε Μπασίρ, στην εκπομπή που ετοιμάσατε, είδα μόλις ότι ο κύριος Τζάκσον δήλωσε ότι τίποτα που να έχει να κάνει με το σεξ δε συνέβη στο κρεβάτι του, σωστά;

 

Απ. Σωστά

 

Ερ. Για να πάρετε τη συνέντευξη με τον κύριο Τζάκσον, όταν έκανε αυτή τη δήλωση, του είπατε ότι είχε υποτιμηθεί, σωστά;

 

Κ. Μπούτρους: ένσταση, κύριε Πρόεδρε, υπό την προστασία του Νόμου και της Πρώτης Τροπολογίας, αδημοσίευτες πληροφορίες’ και η κασέτα που είδε το Δικαστήριο μιλάει από μόνη της.

 

Πρόεδρος: εντάξει. Η ένσταση απορρίπτεται. Επιθυμείτε να απαντήσετε στην ερώτηση;

 

Μάρτυρας: Επικαλούμαι την ασυλία και προστασία που μου παρέχει ο Νομοθέτης, κύριε Δικαστά.

 

Κ. Μεζερό: να καταγραφεί η ένσταση στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.

 

Πρόεδρος: ναι

 

Κ. Μεζερό: Ευχαριστώ

 

Ερ. Κύριε Μπασίρ, στην εκπομπή για τον Μάικλ Τζάκσον ο κ. Τζάκσον λέει ότι καμιά σεξουαλική πράξη δεν πραγματοποιήθηκε στο δωμάτιό του. Για να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση, είπατε ότι η ρομαντική σας ανάπτυξη μερικώς δημιουργήθηκε από τις ηχογραφήσεις του, σωστά;

 

Κ. Μπούτρους: ένσταση, κύριε Πρόεδρε. Ίδια αιτιολογία’ Πρώτη Τροπολογία, ασπίδα του Νόμου

 

Πρόεδρος: επιθυμείτε να απαντήσετε στην ερώτηση;

 

Μάρτυρας: όχι, κύριε Πρόεδρε

 

Πρόεδρος: εντάξει. Η ένσταση καταγράφεται.

 

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, στην εκπομπή που μόλις είδαμε σ’αυτή τη δικαστική αίθουσα ο κ. Τζάκσον λέει ότι τίποτα σεξουαλικό δε συνέβαινε στο δωμάτιό του. Για να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση από τον κ. Τζάκσον, του είπατε ότι, όταν βλέπατε τη σχέση του με τα παιδιά, σχεδόν κλάψατε, σωστά;

  

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε. Ασπίδα του Νόμου της Καλιφόρνια και Πρώτη Τροπολογία. Ενίσταμαι σ’αυτή την ερώτηση επειδή είναι διφορούμενη καθώς και η πρώτη πρόταση «να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση». Ενίσταμαι σ’αυτό.

 

Πρόεδρος: απορρίπτεται η ένσταση. Επιθυμείτε να απαντήσετε σ’αυτό;

 

Μάρτυρας: όχι, κύριε Πρόεδρε

 

Κ. Μεζερό: να καταγραφεί η ένσταση στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.

 

Πρόεδρος: ναι

 

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, στην εκπομπή σας ο κ. Τζάκσον λέει πως ποτέ δε συνέβη τίποτα σεξουαλικό στο δωμάτιό του. Για να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση από εκείνον, του είπατε ότι πιστεύατε στο όραμά του για μια παγκόσμια ημέρα των παιδιών, σωστά;

 

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε. Ασπίδα του Νόμου και Πρώτη Τροπολογία.

 

Πρόεδρος: απορρίπτεται. Επιθυμείτε να απαντήσετε σ’αυτή την ερώτηση;

 

Μάρτυρας: όχι, κύριε Πρόεδρε

 

Κ. Μεζερό: να καταγραφεί η ένσταση στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.

 

Πρόεδρος: ναι

 

Ερ. κ. Μεζερό: κύριε Μπασίρ, σε αυτή τη συνέντευξη που πραγματοποιήσατε με τον Μάικλ Τζάκσον, εκείνος λέει πως τίποτα σεξουαλικό δε συνέβη στο δωμάτιό του. Για να αποσπάσετε αυτή τη δήλωση, είπατε « Η Νέβερλαντ ένα μέρος μοναδικό, που σου κόβει την ανάσα, τρομερό, ευχάριστο, καταπληκτικό μέρος. Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να περιγράψω τη Νέβερλαντ». Σωστό;

 

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε. Πρώτη Τροπολογία και ασπίδα του Νόμου της Καλιφόρνια.

 

Πρόεδρος: επιθυμείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση;

 

Μάρτυρας: όχι, κύριε Πρόεδρε

 

Πρόεδρος: η ένσταση καταγράφηκε

 

Κ. Μεζερό: ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε

 

Ερ. Κ. Μεζερό: για να προετοιμάσετε την εκπομπή που μόλις δείξατε στο Δικαστήριο όπου ο Μάικλ Τζάκσον λέει πως τίποτα σεξουαλικό δε συνέβη στο δωμάτιό του, του είπατε ότι είχατε μια διαρκή αίσθηση πως δεν έχει εγωισμό και κυρίως ότι είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος, σωστά;

 

Κ. Μπούτρους: ενίσταμαι ομοίως, κύριε Πρόεδρε

 

Πρόεδρος: επιθυμείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση;

Κι εδώ είναι μερικά αποσπάσματα από τις εισαγωγικές δηλώσεις του Μεζερό σχετικά με την προδοσία του Μπασίρ:

Επιτρέψτε μου να σας πω πώς γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ του Μπασίρ. Δε συνέβη ακριβώς όπως σας είπε ο μηνυτής. Ένας δημοσιογράφος, ονομαζόμενος Μάρτιν Μπασίρ, ήθελε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζάκσον. Το ήθελε να είναι σκανδαλώδες και ήθελε να γίνει πλούσιος. Και αυτό έκανε. Αλλά ήξερε ότι το να προσεγγίσει τον Μάικλ Τζάκσον δε θα ήταν εύκολο. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι απ’όλο τον κόσμο ήθελαν να βρεθούν κοντά του. Θέλουν ευκαιρίες που πιστεύουν ότι εκείνος μπορεί να προσφέρει. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα για τον Μάικλ Τζάκσον σε όλη του τη ζωή. Επειδή είναι μουσική ιδιοφυία,  επειδή είναι τόσο γνωστός, επειδή θεωρείται πετυχημένος, οι άνθρωποι δημιουργούν έναν βόμβο γύρω του προσπαθώντας να αγκιστρωθούν στις δουλειές του, προσπαθώντας απλώς να αρπάξουν κάτι που θα τους δώσει φήμη και πλούτη. Είναι μια συνηθισμένη πραγματικότητα. Είναι ένα τρέχον πρόβλημα. Και όπως είπε ο Μάικλ Τζάκσον πολλές φορές, «είμαι πολύ μόνος εξαιτίας αυτού». Το έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του και το έχει πει: «όλοι θέλουν ένα κομμάτι από’μένα». Ο Μάρτιν Μπασίρ  δεν αποτελούσε εξαίρεση, ακριβώς όπως κι οι Αρβίζο δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Έτσι ο Μάρτιν Μπασίρ αποφάσισε πως ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί κοντά στον Μάικλ Τζάκσον ήταν ένα είδος κολακείας. «Θα κρύψω τις πραγματικές μου προθέσεις και θα βρω ένα λεπτό ευαίσθητο σημείο που θα τον φέρει κοντά μου ώστε να δουλέψω μαζί του και να πραγματοποιήσω το σχέδιο που θα με κάνει πλούσιο». Ο Μπασίρ είχε πάρει συνέντευξη από τη Λαίδη Νταϊάνα λίγο νωρίτερα. Ήξερε ότι ο Μάικλ Τζάκσον ήταν μεγάλος θαυμαστής και φίλος της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Όσοι από εσάς γνωρίζετε κάτι για την πριγκίπισσα Νταϊάνα καταλαβαίνετε γιατί.

Εκείνη είχε απλώς την ευκαιρία να ζει στην ευημερία, το στόμφο, στην ακαμψία της κοινωνικής δομής της Αγγλίας και δε το ήθελε, δεν ήταν ευτυχισμένη μ’αυτό και είχε αυτονομηθεί στη δράση της και ενοχλούσε τους ανθρώπους. Και πήγε στην Αφρική, δούλεψε με παιδιά που έπασχαν από AIDS κι έκανε μια σταυροφορία στην προσπάθειά της να σταματήσει τις ανά τον κόσμο νάρκες εδάφους που εκρήγνυνται και πληγώνουν τα παιδιά, νάρκες πολιτικού πολέμου. Και αποφάσισε ότι θα ζούσε τη ζωή της όπως είχε επιλέξει η ίδια. Αυτή και ο κ. Τζάκσον είχαν μια μεταξύ τους φιλία και συντροφικότητα επειδή εκείνος είδε πως είχαν μια παρόμοια ζωή. Ο Μπασίρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «θα τον προσεγγίσω μέσω της αγάπης και της  στοργικότητάς του για την πριγκίπισσα Νταϊάνα». Ο Μπασίρ γνώριζε ότι ένας ενδιάμεσος στην Αγγλία ονόματι Γιούρι Γκέλερ ο οποίος είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση κάνοντας διάφορα θα μπορούσε να τον φέρει κοντά στον Μάικλ Τζάκσον. Και αποδείχτηκε ότι μπορούσε. Τηλεφώνησε στον Γιούρι Γκέλερ και υπερχείλιζε από κολακευτικά σχόλια. Είπε ότι θαύμαζε ό,τι είχε κάνει ο Μάικλ για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Μάικλ σε άρρωστα παιδιά σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Είπε: «Το θαυμάζω πολύ αυτό. Πρέπει να το προωθήσουμε καλύτερα. Πρέπει να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ που θα δείχνει στον κόσμο τι είδος άνθρωπος είναι ο Μάικλ και θα εστιάσουμε στα παιδιά»

 

Και είχε συγκεκριμένες ιδέες. Είπε στον Γιούρι  Γκέλερ ότι ο Μάικλ Τζάκσον πάντα ήθελε μια Διεθνή Ημέρα Για τα Παιδιά, ακριβώς όπως υπάρχει η Γιορτή της Μητέρας ή η Γιορτή του Πατέρα. Και είπε στον Γιούρι Γκέλερ Γκέλερ ότι ήθελε να φέρει τον Μάικλ Τζάκσον σε επαφή με τον Κόφι Ανάν, το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και έλπιζε να το έκανε ώστε ο Μάικλ να επισκεπτόταν την Αφρική και να βοηθούσε τα παιδιά με AIDS. Είπε στον Γιούρι  Γκέλερ «μπορώ να το κάνω αυτό» και ο Γκέλερ ενδιαφερόταν πολύ. Ο Γκέλερ κανόνισε μια συνάντηση μεταξύ του Μάικλ Τζάκσον και του Μάρτιν Μπασίρ στο Λονδίνο. Και ο Μπασίρ περιέγραψε όσα είπα με τον ίδιο τρόπο: « Είσαι παρεξηγημένος. Ό,τι έχεις κάνει είναι φαινόμενο. Ο κόσμος πρέπει να μάθει. Έχω πολύ καλές προθέσεις να κάνω αυτό το σχέδιο ώστε ο κόσμος να καταλάβει ποιος είσαι στ’αλήθεια και τι έχεις κάνει». Και του έδειξε ένα γράμμα, ένα σχεδόν σκισμένο γράμμα, της πριγκίπισσας Νταϊάνα που σχολίαζε τον τρόπο με τον οποίο (ο Μπασίρ) είχε καθοδηγήσει τη συνέντευξή της. Όλα ήταν «μες στο μέλι» και ωραία. Δυστυχώς ήταν ψεύτικο. Ήταν μια καθαρή απάτη. Η συνάντηση κανονίστηκε. Ο Μάικλ συνάντησε τον Μπασίρ. Συμφώνησε να κάνει το ντοκιμαντέρ επειδή πίστευε ό,τι σας είπα. Ο Μάικλ είχε μερικούς όρους. Δεν ήθελε τα πρόσωπα των παιδιών του να εμφανιστούν στο ντοκιμαντέρ. Ο Μάικλ αγαπά τα παιδιά του. Είναι όμορφα μικρά παιδιά. Ζουν μαζί του στη Νέβερλαντ και τότε ζούσαν εκεί εν μέσω υποτιθέμενων γεγονότων, τα λεγόμενα εγκλήματα που δεν έγιναν. Ωστόσο ο Μπασίρ ήθελε να τον ακολουθεί παντού και τον ακολούθησε σε διάφορες πόλεις, στο Βερολίνο κλπ. Ο Μάικλ τρομοκρατήθηκε ότι τα πρόσωπα των παιδιών του θα εμφανίζονταν σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Συνέχεια φοβόταν ότι θα συνέβαινε κάτι στα παιδιά του. Θα τα απαγάγουν’ θα γίνει εκβιασμός’ θα ζητήσουν λύτρα’ θα πληγωθούν ή κάτι χειρότερο. Ο Μπασίρ συμφώνησε. «Τα πρόσωπά τους δε θα εμφανιστούν. Δε θα είναι αναγνωρίσιμα σε αυτό το ντοκιμαντέρ». Και αυτό ήταν ψέμα. Ο Μάικλ του ζήτησε να δει  τα γυρίσματα πριν προβληθούν, γιατί όλη του η ζωή ήταν μες στις σοουμπίζνες. Είχε δει τι μπορούσαν να κάνουν τα ΜΜΕ σε οποιονδήποτε. Μπορούν να κάνουν γυρίσματα και να τα αφαιρέσουν. Μπορούν να κάνουν γυρίσματα και να τα ενώσουν. Μπορούν να πάρουν λέξεις και να τις αντικαταστήσουν. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να σε κάνουν να φανείς τρομερός, αν θέλουν και αυτό είχε συμβεί σε όλη του την καριέρα. Δεν ήθελε αυτό να συμβεί σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Ο Μάρτιν Μπασίρ τον διαβεβαίωσε ότι θα είχε πλήρη έλεγχο της έκδοσης και αυτό ήταν λάθος.

Ο Μάικλ ήθελε όσα χρήματα θα έπαιρνε να πήγαιναν σε φιλανθρωπία. Ο Μπασίρ τον διαβεβαίωσε ότι θα πήγαιναν. Ο Γιούρι  Γκέλερ επίσης ήθελε τα χρήματα να πάνε σε φιλανθρωπία αλλά επίσης ήθελε κάποια προσωπική αμοιβή. Ήθελε ένα ποσοστό των εσόδων του δικτύου και δούλεψε πάνω σ΄αυτό με τον Μπασίρ, όχι με τον Μάικλ. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια γεύση όσων είπε ο Μπασίρ στον Μάικλ Τζάκσον για να τον παρακινήσει να κάνει αυτό το σχέδιο: στις 23 Ιουλίου 2002 έστειλε ένα γράμμα στο βοηθό του Μάικλ. Είχε ένα πλάνο δράσης για το γύρισμα στη Νέβερλαντ. Είπε ότι στις 29 Ιουλίου ήθελαν να απεικονίσουν τον Μάικλ με μια ομάδα από παιδιά σε ποδήλατα και μετά να τα έπαιρναν στην αίθουσα προβολών (της Νέβερλαντ) για να παρακολουθήσουν μια ταινία. Την επόμενη μέρα, 30 Ιουλίου, «έλπιζα ότι ο Μακ Κόλκιν θα μπορούσε να κάνει μια επίσκεψη». Είναι ένας πολύ καλός φίλος του Μάικλ πολλά χρόνια. Ο Μακόλει Κόλκιν ο ηθοποιός. Την Τετάρτη 31 Ιουλίου θα μια μέρα ολόκληρη με τον Μάικλ, τη μουσική ιδιοφυία, ακούγοντας το τραγούδι που εκείνος είχε γράψει για τη διεθνή γιορτή των παιδιών κι επίσης βλέποντας μερικές κασέτες από την καταπληκτική καριέρα του, αντανακλώντας 30 χρόνια επιτυχίας. Την Πέμπτη 1η Αυγούστου βόλτα στη Νέβερλαντ, το ζωολογικό κήπο και όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας που είχαν χτιστεί όσο για τον ίδιο τον Μάικλ όσο και για άλλους. Το όμορφο τοπίο ενθαρρύνει όλους εμάς «να γίνουμε ξανά παιδιά». Παρασκευή 2 του μήνα, οδήγηση αργά το βράδυ προς το Λος Άντζελες, πώς ο Μάικλ συνδέεται με το κέντρο της πόλης και πώς έχει αντλήσει έμπνευση για τις χορευτικές κινήσεις του από τα παιδιά των γκέτο. «Θα σου τηλεφωνήσω αύριο για να το ελέγξουμε αυτό αλλά ελπίζω ότι θα είναι δυνατό. Προφανώς το ταξίδι στην Αφρική κι επιπλέον η επίσκεψη στα Η.Ε. είναι τα πρώτα βήματα του σχεδίου αλλά σίγουρα θα σου δώσω πλήρεις λεπτομέρειες μόλις όλα επιβεβαιωθούν.»

Θα μάθετε, κυρίες και κύριοι, τι είπε ο Μπασίρ στον Μάικλ πρόσωπο με πρόσωπο καθώς έκανε αυτό το σχέδιο, ένα σχέδιο για να τον ντροπιάσει, να τον υποβαθμίσει και να τον εξαπατήσει. Είπε σ’εκείνον με σεβασμό προς τον Μάικλ και τα παιδιά : «Εχθές είδα, για να το εξηγήσω μόνο, μια πολύ ιδιαίτερη διάδραση μεταξύ σας και ήταν προνομιακό το ότι το είδα. Έχω τρία παιδιά και, για να είμαι ειλικρινής, ήταν κάτι σα μάθημα το να παρακολουθώ», αναφερόμενος στον Μάικλ και τα παιδιά.

Είπε στον Μάικλ: «Ξέρεις, κανείς δε σε  ρωτά ποτέ ερωτήσεις σχετικά με το πώς προσεγγίζεις τα παιδιά, τι κάνεις για τα παιδιά και πώς μεγαλώνεις τα δικά σου». Είπε: «Κανείς δε ρωτά τον Μάικλ καμιά από αυτές τις ερωτήσεις. Όλοι κάνουν ερωτήσεις που δείχνουν την άγνοιά τους» και αποκάλεσε αυτούς τους ανθρώπους «τιποτένιους». Είπε στον Μάικλ για να τον κολακεύσει, στην προσπάθειά του να τον τραβήξει στο δρόμο του: «Η Νέβερλαντ είναι ένα μέρος καταπληκτικό που σου κόβει την ανάσα, ένα μέρος φοβερό, ευχάριστο, καταπληκτικό. Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να περιγράψω τη Νέβερλαντ.» Είπε: «ένα από τα πράγματα που με μπερδεύει, που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι γιατί ένας καλλιτέχνης όπως εσύ, που πρόσφερες τόσο ωραία μουσική στον κόσμο, που έχεις γράψει τη μελωδία της ζωής των περισσοτέρων από εμάς, της ζωής μου –η ανάπτυξη του ρομαντισμού μου κατά ένα μέρος διαμορφώθηκε από τις ηχογραφήσεις σου- γιατί το βρίσκω τόσο δύσκολο να το καταλάβω, γιατί συμβαίνει αυτό, ενώ έχεις δώσει αυτά στον κόσμο, οι άνθρωποι σπεύδουν να κριτικάρουν».  Είπε ότι το να είναι με τον Μάικλ και τα παιδιά ήταν ένα όμορφο ταξίδι. Είπε στον Μάικλ Τζάκσον: «ένα από τα πράγματα που παρατήρησα σχετικά μ’εσένα τα τελευταία χρόνια είναι η σχέση σου με τα παιδιά σου. Η σχέση σου με τα παιδιά σου – και πρέπει να σου πω ότι δε σε ήξερα νωρίτερα αλλά η σχέση σου με τα παιδιά σου είναι εκπληκτική. Σχεδόν μου φέρνει δάκρυα το να σε βλέπω μαζί τους, επειδή η αλληλεπίδρασή σας είναι τόσο φυσική, τόσο αγαπησιάρικη, τόσο τρυφερή και όποιος έρχεται σ’επαφή μαζί σου το ξέρει αυτό» Και ο εκτελεστής σου έχει πει, θα σου δείξει το ντοκιμαντέρ. Κράτα υπόψη σου, αν θες, αυτά που σου είπα μόλις το δεις. Κυρίες και κύριοι, ο κύριος Μπασίρ ταξίδεψε με τον Μάικλ σε όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., πέρασε καιρό μαζί του στη Νέβερλαντ. Του πήρε περίπου 8 μήνες για να τα συνδέσει όλα. Και σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Μάικλ Τζάκσον ξεκαθαρίζει: « δεν κάνω τίποτα σεξουαλικό με τα παιδιά. Δεν κάνω εγκλήματα»

Ο Μπασίρ έφτασε στη Νέβερλαντ και έκανε γύρισμα με τον Μάικλ Τζάκσον και τον Γκάβιν και πήρε δηλώσεις κι από τους δυο. Κανένας δεν περίμενε ότι οτιδήποτε απ’αυτά θα έμενε μυστικά ή θα αποσιωπούνταν. Όλοι ήξεραν ότι επρόκειτο για μια παγκόσμια διανομή. Αυτά που είπε ο Μάικλ στο ντοκιμαντέρ περίμενε να δημοσιοποιηθούν σε όλο τον κόσμο. Δεν ειπώθηκαν με σκοπό να μείνουν μεταξύ τους. Ειπώθηκαν ως αντικείμενο δημοσιοποίησης, ως κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό, καθώς κάποιος θα παρακολουθούσε και θα άκουγε τα λόγια του. Και επαναλαμβάνω, επανέλαβε «τίποτα σεξουαλικό δε συμβαίνει ανάμεσα σ’εμένα και τα παιδιά, ποτέ». Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ εκδηλώνει σημάδια ιδεαλισμού. Λέει για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με όπλα και γιατί χρειάζονται αγάπη, γιατί χρειάζονται φροντίδα και τρυφερότητα κι ότι κάτι πάει στραβά με όλη αυτή τη βία στον κόσμο. Ναι, αυτός είναι ο ιδεαλισμός του Μάικλ Τζάκσον, ενώ κάποιοι ίσως τον χαρακτηρίσουν ως ένα βαθμό ως αφέλεια. Σίγουρα μιλάμε για αφέλεια, αν κάποιος εκτίθεται σε σημείο που να γίνεται ευάλωτος απέναντι σε ψεύτικες κατηγορίες. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να περάσω σε κάποια πράγματα που ειπώθηκαν στον Μπασίρ. Ευτυχώς ο Μάικλ Τζάκσον είχε τον δικό του εικονολήπτη που τραβούσε παράλληλα με τον εικονολήπτη του Μπασίρ και, όπως μπορείτε να φανταστείτε και δεν είναι ασυνήθιστο μέσα σε 8 μήνες δουλειάς, οι λήψεις έπρεπε να συνοψιστούν σε μορφή σώου. Πολλά απ’όσα ο Μάικλ είπε για το πώς βλέπει τον κόσμο, η άποψή του για την ανάγκη για ειρήνη και αγάπη, η επιθυμία του να δει περισσότερη δημιουργικότητα στον κόσμο κι η μεγάλη του πίστη στα παιδιά ως θέσεις έμειναν απ’έξω και στη θέση τους θα δείτε ό,τι  στο ντοκιμαντέρ του Μπασίρ σχεδιάστηκε για να προκαλέσει ένα σκάνδαλο, πράγμα που έκανε. Το Σεπτέμβριο του 2002, κυρίες και κύριοι, η οικογένεια Αρβίζο έκανε πολυάριθμες επισκέψεις στη Νέβερλαντ και μια απ’αυτές ήταν με τον ηθοποιό Κρις Τάκερ. Όπως λέει ο Γκάβιν στο ντοκιμαντέρ του Μπασίρ, μια φορά κοιμήθηκε στο κρεβάτι του Μάικλ και ο Μάικλ κοιμήθηκε στο πάτωμα. Σε κανένα σημείο δε λέει «έκανα σεξ με τον Μάικλ Τζάκσον». Στην πραγματικότητα, μήνες μετά, έλεγε σε διάφορες μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις: «Έσωσε την οικογένειά μου. Με έσωσε από τον καρκίνο. Δεν έχει κάνει τίποτα κακό» Τώρα η στροφή της Τζάνετ, μητέρας του αγοριού, ήταν: «Αυτό έγινε επειδή παραπλανηθήκαμε και φυλακιστήκαμε». Θα περάσω και σε αυτές τις δηλώσεις επίσης. Παρεμπιπτόντως ο εκτελεστής μίλησε για μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη με την οικογένεια και χρησιμοποίησε τη λέξη «σκηνοθετημένη», υπονοώντας ότι όσα θα βλέπατε- γιατί, αν δε το παίξουν, θα δούμε- ήταν κατά κάποιο τρόπο απομνημονευμένο, εξαναγκαστικό, λάθος και κατασκευασμένο. Φυσικά και δεν είναι αλήθεια   και σας προσκαλώ να το παρακολουθήσετε. Παρακολουθήστε τις εκφράσεις των προσώπων τους.  Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά τους. Παρακολουθήστε τις αυθόρμητες απαντήσεις τους. Παρακολουθήστε  πόσο μεγάλες απαντήσεις δίνουν και πως η Τζάνετ δε σκέφτεται ότι μαγνητοσκοπείται. Και, όταν δείτε αυτό το υλικό, θέστε στον εαυτό σας την ερώτηση: «όλα αυτά έχουν απομνημονευτεί ή κάτι δεν πάει καλά εδώ;»

Θέλω να δώσω έμφαση στο ότι ο Μάικλ Τζάκσον δεν πληρώθηκε από τον Μπασίρ. Σύμφωνα με τις γνήσιες διαπραγματεύσεις, τα χρήματα θα πήγαιναν σε φιλανθρωπίες στην Αγγλία. Μιλούσαν για περίπου 250.000 αγγλικές λίρες. Από τη σκοπιά του Μάικλ Τζάκσον το κίνητρο για να κάνει το ντοκιμαντέρ ήταν ότι εμπιστευόταν ότι ο κ. Μπασίρ θα τον παρουσίαζε με ευπρεπή, αξιότιμο και τίμιο τρόπο. Αυτό δε συνέβη.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις ερωτήσεις του Μεσερό, ο Μπασίρ ήταν ένας επαγγελματίας απατεώνας ίδιου επιπέδου με έναν πωλητή αυτοκινήτων (κι ίσως χειρότερο). Η απόλυτη ΑΡΝΗΣΗ του Μπασίρ να αναγνωρίσει τις τακτικές του είναι μια σιωπηρή παραδοχή της αλήθειάς τους, γιατί, αν δεν ήταν αληθινές, δε θα τις είχε αρνηθεί. (Με τον ίδιο τρόπο αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του σχετικά με τη λάθος παρουσίασης της Βρετανικής συνέντευξης και είπε ότι είχε κατηγορηθεί για αδικία). Στην πραγματικότητα. Τον έπιασα να ψεύδεται’ είπε ότι δεν είχε κατηγορηθεί για πλαστογράφηση υπογραφών στη Βρετανία αλλά νωρίτερα συζήτησα ότι είχε κατηγορηθεί για πλαστογράφηση των τραπεζικών δηλώσεων για να παγιδεύσει την πριγκίπισα Νταϊάνα να κάνει τη συνέντευξη’ ο Μπασίρ λοιπόν μόλις αποδείχτηκε ότι ήταν ικανότατος  για ψευδορκία.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που έμαθα από την ανάλυση της κατάθεσης είναι κάτι που δε θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν: ο Μπασίρ ΔΕΝ είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος. ΔΕΝ έχει επίσημη πιστοποίηση στη δημοσιογραφία. Το πτυχίο του είναι στις «Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές» ή ό,τι τέλος πάντων είναι αυτό που έχει. Κι αυτό επιβεβαιώνει το ότι αυτοί οι βρωμεροί δημοσιογράφοι των φυλλάδων δεν έχουν καμιά επίσημη μόρφωση στη δημοσιογραφία γενικά. Δεν υπάρχουν όρια. (Θυμηθείτε, η Ντάιαν Ντάιμοντ επίσης δεν έχει δημοσιογραφικό τίτλο. Για την ακρίβεια, δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ πτυχίο!)

Μια από τις τακτικές που ο Μπασίρ χρησιμοποίησε για να αποκοιμίσει τον Μάικλ Τζάκσον ώστε να τον εμπιστεύεται και να νιώθει ασφαλής μαζί του, ήταν, νομίζω, να του πει ότι η «ρομαντική ανάπτυξή του» διαμορφώθηκε από τη μουσική του Μάικλ Τζάκσον’ αυτή είχε το χαμηλότερο επίπεδο απ’όλες. Αφού μελέτησα τις τακτικές του, θα του έδινα Α+ για τις εξαιρετικές του ικανότητες να ψεύδεται και, αν ήμουν ένας βρωμορεπόρτερ που ήθελε να προωθήσει την καριέρα του, θα έκανα επίσης τις ίδιες ερωτήσεις! (παρακάτω είναι 2 άρθρα που συνοψίζουν την κατάθεση του Μπασίρ) 

http://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=10113351

http://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=10113418

Τώρα φανταστείτε ότι είστε ένας από τους έμπιστους ανθρώπους του Μάικλ Τζάκσον και ήσασταν ΕΣΕΙΣ αυτός που σύστησε τον Μάικλ Τζάκσον στον Μπασίρ και του λέγατε πως ο Μπασίρ ήταν άξιος εμπιστοσύνης. Πώς θα αισθανόσασταν για τον εαυτό σας γνωρίζοντας πως ξεκινάτε την αλυσίδα για μια σειρά από γεγονότα που κινούνται προς την καταστροφή ενός μουσικού θρύλου; Λοιπόν, αν ποτέ αναρωτηθήκατε πώς ένιωσε ο Ούρι Γιούρι Γκέλερ αφού εξαπατήθηκε από τον Μπασίρ και μετά βλέπατε τον Μπασίρ να εξαπατά τον Μάικλ Τζάκσον, τότε έχετε την απάντηση! Εδώ είναι ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη που έδωσε τον Νοέμβριο του 2003, λίγο αφότου ο Μάικλ Τζάκσον συνελλήφθη.

«Του είπα ‘’θα καταλήξεις στη φυλακή’’», είπε ο Γκέλερ. «Όχι επειδή είναι ένοχος αλλά επειδή η συμπεριφορά του με το να προσκαλεί παιδιά στο υπνοδωμάτιό του, αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη για τον έξω κόσμο, για την κοινότητα και η κοινωνία γίνεται πολύ πολύ καχύποπτη»

Δυστυχώς ο Γκέλερ είπε ότι ο σύμβουλός του δεν αρκούσε επειδή δεν είχε υποστηριχτεί από ανθρώπους του στρατοπέδου του Τζάκσον, οι οποίοι έπρεπε να είχαν ακολουθήσει μια σκληρότερη γραμμή και όχι απλώς να συμφωνήσουν αυτόματα με ό,τι ήθελε ο Τζάκσον.

 «Αυτό που γίνεται είναι να του λένε ‘’Ναι, Μάικλ’’ και μπορεί να μη του αρέσει αυτό που θα πω αλλά, κατά τη γνώμη μου, ο Μάικλ χρειάζεται βοήθεια και δεν εννοώ μ’αυτό ότι κατηγορήθηκε για… Χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους που δε φοβούνται να πουν την αλήθεια. Έχω εβραϊκή τόλμη, είμαι Ισραηλίτης και δε μασάω τα λόγια μου. Δε με νοιάζει καθόλου τι θα σκεφτούν οι άνθρωποι για μένα. Μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας.»

Αν ο Τζάκσον είχε έναν περίγυρο τόσο σκληροπυρηνικά τίμιο, είπε ο Γκέλερ, ίσως κάποιος να παρενέβαινε και να είχε πείσει τον Τζάκσον να μην κάνει τη συνέντευξη με τον Μπασίρ, αφού το υπέδειξε ο Γκέλερ. Ο Γκέλερ είπε ότι ένιωθε εξαπατημένος από τον Μπασίρ που του είπε ότι ήθελε να κάνει ένα «πολύ θετικό ντοκιμαντέρ, ένα πραγματικά καταπληκτικό ντοκιμαντέρ…να φέρει δικαιοσύνη στη ζωή του ανθρώπου»

 «Με λίγα λόγια», είπε ο Γκέλερ. «Αλλά είχα πειστεί ότι ο Μάικλ θα καλούσε τους δικηγόρους του ή τους ατζέντηδές του ή τους μάνατζέρ του ή όποιον τον συμβούλευε, την εταιρεία του δημοσίων σχέσεων και τουλάχιστον θα τους άφηνε να δουν τη συμφωνία που ο τηλεοπτικός σταθμός τον έκανε να υπογράψει ή τουλάχιστον ή τουλάχιστον θα είχε κάποιο είδος εξουσίας ή βέτο σε αυτή τη συμφωνία. Και, όπως φαίνεται, ο Μάικλ δεν έκανε κάτι τέτοιο».

Προφανώς ο Γκέλερ δε φταίει, καθώς επίσης εξαπατήθηκε από τον Μπασίρ και δε θα την είχε σκόπιμα στήσει στον Μάικλ Τζάκσον (εκτός κι αν ο δρ. Κλάιν έχει δίκιο κι ο Μπασίρ «ξεπέρασε» άλλον ένα δημοσιογράφο έναντι 200 δολαρίων για να φτάσει στον Μάικλ Τζάκσον). Ο Γκέλερ  είναι ένα εύκολο εξιλαστήριο θύμα αλλά είχε ένα καλό επιχείρημα: κάποιος από το στρατόπεδο του Μάικλ Τζάκσον έπρεπε να είχε εξετάσει εξονυχιστικά αυτή την κύρωση πριν συμφωνήσει. Ένας ολόκληρος έλεγχος του υπόβαθρου έπρεπε να είχε γίνει και το συμβόλαιο έπρεπε να ήταν «σιδηροεπενδυμένο», να μην «έμπαζε», να υπήρχε σαφής πρόταση ότι το ντοκιμαντέρ ΔΕ θα μεταδιδόταν χωρίς την απόλυτη έγκριση του  Μάικλ Τζάκσον. Και επειδή ο Μπασίρ ήταν αυτός που επιδίωξε επαφή με τον Μάικλ Τζάκσον, αυτό έπρεπε να είχε σημάνει μια κόκκινη σημαία (συναγερμού) στο στρατόπεδό του για να ερευνήσουν τα κίνητρά του. Έπρεπε να είχαν κάνει έρευνα μεταξύ δημοσιογράφων μόνο και μόνο για να κάνουν τη διαδικασία της έγκρισης πιο δίκαιη και αντικειμενική. Προσωπικά θα είχα συστήσει τον Τάβις Σμάιλυ, έναν εξαιρετικό δημοσιογράφο που ήταν πάντα δίκαιος με τον Μάικλ Τζάκσον. (στην πραγματικότητα, τα έντυπα των μαύρων, όπως το Jet, το Essence και το Ebony ποτέ δε χρησιμοποίησαν τον όρο Wacko Jacko και το 2004  το τηλεοπτικό κανάλι των μαύρων Black Entertainment Television  απαγόρευσε το βίντεο κλιπ του Έμινεμ “Just Lose It’’, επειδή σε αυτό κορόιδευε τις κατηγορίες για παιδεραστία εναντίον του Μάικλ Τζάκσον.

Εδώ είναι ολόκληρη η συνέντευξη του Γιούρι Γκέλερ

 http://www.mtv.com/news/articles/1480835/20031126/jackson_michael.jhtml?headlines=true

Ίσως σκεφτείτε ότι τα χρόνια που ακολούθησαν τη δίκαιη αθώωση του Μάικλ Τζάκσον ο Μπασίρ είχε μια άψογη συμπεριφορά και μπορούσε να αποφύγει οποιαδήποτε διαμάχη. Αλλά σας ικετεύω να μη το κάνετε! Τον Αύγουστο του 2008 ο Μπασίρ έφτιαξε ένα ανάρμοστο και αντιεπαγγελματικό αστείο για τα «Ασιάτικα μωρά», ενώ ήταν σε μια διάσκεψη για τον εορτασμό της διαφορετικότητας μεταξύ των δημοσιογράφων. Είναι τόσο αηδιαστικό που δε θα το γράψω εδώ’ αντίθετα θα σας αφήσω να το διαβάσετε μόνοι σας, όταν θα ανοίξετε το λινκ. Τον Μπασίρ τον επέπληξαν τα αφεντικά του και έφτιαξε μια σύντομη αλλά γλυκιά απολογία προς αυτούς που πρόσβαλε (ξέρω, ξέρω, φαίνεται περίεργο αλλά πραγματικά απολογήθηκε. Σοβαρά!)

Ίσως ο κακοήθης όγκος στον εγκέφαλο που του διέγνωσαν 2 μήνες νωρίτερα τον Ιούνιο του 2008 να είχε επιδράσει στην ικανότητά του να κρίνει ορθά. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο όγκος βρέθηκε από γιατρούς που φρόντιζαν τον Μπασίρ για τραυματισμούς που είχε υποστεί, ενώ χτυπούσε τον κεφάλι του στο στούντιο.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι προς το τέλος ο Μπασίρ ποτέ δεν απολογήθηκε δημόσια στον Μάικλ Τζάκσον ή δεν παραδέχτηκε τη ζημιά που του προξένησε. Πήρε το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον για να αποκομίσει κάτι που και από απόσταση έμοιαζε με υπεράσπισή του και ήταν εκφρασμένο με μισή καρδιά’ συνεπώς καλύτερα να μην είχε πει τίποτα. Είπε ότι ο Μάικλ Τζάκσον «ποτέ δεν καταδικάστηκε από το νόμο του Κράτους», κάτι που ισοδυναμεί με την δήλωση ότι ίσως επειδή ήταν πολύ πλούσιος και διάσημος δεν καταδικάστηκε. Επίσης είπε ότι δεν είδε «ποτέ κάποια εγκληματική πράξη». Είναι πολύ κακό το ότι δεν το είπε με όρκο. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι είπε ότι ενθουσιάστηκε που είδε τον Μάικλ Τζάκσον να δίνει παράσταση πάλι:

Η παραδοχή του  «δεν είδα ποτέ ο ίδιος κάποια εγκληματική πράξη» θα έπρεπε διαλύσει το μύθο ότι ο Μπασίρ σκόπευε να κάνει ένα έντιμο πορτραίτο του Μάικλ Τζάκσον αλλά άλλαξε γνώμη όταν είδε την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

 Λοιπόν, κύριε Μπασίρ, χάρη σ’εσάς, κανείς δε θα ξαναδεί τον Μάικλ Τζάκσον στη σκηνή επειδή τον σκοτώσατε!!!

Μετάφραση άρθρου: Λένα, Μελ

Advertisements
This entry was posted in ΜΜΕ, δίκη 2005 and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Χάρη σ’εσένα, κανείς δε θα ξαναδεί τον Μάικλ Τζάκσον στη σκηνή, επειδή τον σκότωσες!!!

 1. Ο/Η anna λέει:

  To arthro einai apla apisteuto!!! Poly kalh douleia.Bravo

 2. Ο/Η MJacksonTruth λέει:

  Να είσαι καλά. Οντως το άρθρο είναι πολύ καλό, γι’αυτό και το μεταφράσαμε, ενώ απ’ό,τι είδα υπάρχει σε διάφορες σελίδες στο εξωτερικό, εκτός απ’αυτή που παραθέτουμε. Μακάρι να το δουν οι μη θαυμαστές…

 3. Ο/Η thetis7 λέει:

  Είναι ο David Edwards:)

 4. Ο/Η MJacksonTruth λέει:

  🙂 Θέτις. Ξέρουμε κάτι περισσότερο γι’αυτόν;

 5. Ο/Η thetis7 λέει:

  Σαν εμάς είναι όπως όλοι που γράφουν εκεί. Είμαι co admin στο site και σε λίγες μέρες θα βάλω κάτι που έγραψα για το 1993. Θα το βάλω και στο MJ Hellas οπότε θα το δεις κάπου.

 6. Ο/Η thetis7 λέει:

  Ναι. Θα είναι το επόμενο ή το μεθεπόμενο post.

 7. Ο/Η MJacksonTruth λέει:

  Καλώς τη και πάλι και εύγε για την καλή δουλειά!

 8. Παράθεμα: MJacksonTruth 1 χρόνος κι 1 μήνας | The truth about Michael Jackson

 9. Ο/Η Mj7 λέει:

  palio bastarde Basirrr :@

 10. Παράθεμα: 5 χρόνια MJacksonTruth | The truth about Michael Jackson

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s