Ο Μάικλ Τζάκσον ως φιλόσοφος ΙΙ

Αν στους περισσότερους είναι γνωστός για τη μουσική και το χορό του, ο Μάικλ Τζάκσον πάνω απ’όλα ήταν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με έντονο προβληματισμό για όσα συμβαίνουν γύρω μας και με ποικίλους τρόπους έκφρασης. Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο σας παρουσιάσαμε το ποίημα  «Πλανήτη γη» που απήγγειλε ο ίδιος στην ταινία This is it

Σήμερα θα θέλαμε να σταθούμε λίγο περισσότερο στο Dancing the dream, τη συλλογή δικών του κειμένων (ποιημάτων και δοκιμίων), που δημοσιεύτηκε το 1992 και επανακυκλοφόρησε το 2009.

 Για το Dancing the dream διαβάζουμε ότι χαιρετίστηκε από τους εκδότες ως ένα «βιβλίο που θα μας οδηγούσε βαθειά στην καρδιά και στην ψυχή του Μάικλ Τζάκσον, εμπνευσμένο και γεμάτο πάθος απαράμιλλης ανθρωπιάς», ενώ ο ίδιος ο Τζάκσον το περιέγραψε ως «μια λεκτική έκφραση όσων συνήθως εκφράζει μέσω της μουσικής και του χορού του». Ειδικότερα θα σταθούμε στα δοκίμια «Little wise girl», «Trust» και «The magical child». [πηγή:http://en.wikipedia.org/wiki/Dancing_the_Dream]

Στο «Little wise girl» μιλάει για ένα παράλυτο κοριτσάκι 4 ετών το οποίο, όπως αποδεικνύεται, τον έκανε να προβληματιστεί γύρω από το ρατσισμό που υπάρχει γενικά σε όσους διαφέρουν, πάσχουν ή «υστερούν» σε ομορφιά, υγεία, υλικά αγαθά και τελικά πώς οι ατομικές μας «ατέλειες» μπορεί να μας στενοχωρήσουν κι αυτό γιατί η κοινωνία μας έχει μάθει έτσι. Ο Μάικλ Τζάκσον, έχοντας ήδη ζήσει αυτού του είδους το ρατσισμό πάνω απ’όλα ως μαύρος κι έπειτα ως παιδί που ο πατέρας του αποκαλούσε «χοντρομύτη», είδε στα μάτια αυτού του κοριτσιού την αθωότητα απαλλαγμένη απ’τις προκαταλήψεις του «πολιτισμού», πήρε ένα μεγάλο προσωπικό μάθημα και μας προτρέπει όλους να «βλέπουμε» όπως αυτό το κοριτσάκι και γενικά όπως τα παιδιά, να μη νιώθουμε άσχημα για όποια ατέλεια ή όποια έλλειψη έχουμε, γιατί αυτό που μετράει πάνω απ’όλα είναι .

Στο «Trust» για άλλη μια φορά παίρνουμε ένα μάθημα από τον «φιλόσοφο» Μάικλ Τζάκσον σχετικά με την πίστη στον εαυτό μας, στους άλλους και τελικά στη ζωή. Με αυτό το κείμενο, βλέπουμε άλλη μια φορά πως ο Τζάκσον ήταν υπέρ του θετικού τρόπου αντιμετώπισης της ζωής και της δύναμης της πίστης:

Το να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου ξεκινά με την παραδοχή του ότι είναι φυσικό να φοβάσαι. Το να φοβάσαι δεν είναι το πρόβλημα, επειδή ο καθένας αισθάνεται άγχος και ανασφάλεια μερικές φορές […] Όσο πιο πολύ κατανοώ τον εαυτό μου τόσο πιο ισχυρός γίνομαι, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι ο πραγματικός εαυτός μου είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιοδήποτε φόβο.

Τέλος, στο «The magical child», σαν σε ταινία ιπποτών και μαγισσών, βλέπουμε την αντίθεση του καλού με το κακό, όπου το κακό νιώθει φθόνο για το καλό και το πολεμά μέσω διαβουλεύσεων. Διακρίνουμε και αυτοβιογραφικά στοιχεία κι ενδεχομένως και το πρώτο άνοιγμα του Τζάκσον για το πώς ένιωθε για όλες τις φήμες που κατασκεύασαν για εκείνον όταν ήταν ακόμη ήδη πολύ νέος, αλλά αυτό είναι μια καθαρά προσωπική εικασία. Ο ίδιος πάντως σ’αυτό το κείμενο μας προτρέπει:

Ανάψτε αυτή την φωτιά

για να μπορέσουμε να δούμε μαζί όλα τα παιδιά της Γης

να κυματίζουν τη μαγεία τους και να δίνουν ζωή

σε έναν κόσμο ελευθερίας που δεν έχει πόνο

έναν κόσμο χαράς, πολύ πιο υγιή.

Βαθιά μέσα σας, ξέρετε ότι είναι αλήθεια.

Απλά βρείτε αυτό  το παιδί που κρύβεται μέσα σας

 Συντάκτης: Μελ

Περισσότερα οπτικοποιημένα κείμενα του Μάικλ Τζάκσον στο κανάλι youtube http://www.youtube.com/user/mjacksontruth?feature=mhum

Advertisements
This entry was posted in Τέχνη and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ο Μάικλ Τζάκσον ως φιλόσοφος ΙΙ

  1. Ο/Η Λίζα λέει:

    Μπράβο φίλε μου. Κι εγώ είμαι φαν του Μάϊκλ. Ζήτω ο Μάϊκλ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s