Χριστούγεννα με τον Μάικλ Τζάκσον

MichaelJacksonXmastree

Μάικλ Τζάκσον, ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Χριστούγεννα λοιπόν και όλοι είμαστε πιο χαρούμενοι. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω ένα άρθρο με αφορμή αυτή την καταπληκτική γιορτή και αμέσως ήρθε στο μυαλό μου το τραγούδι που θα βάλω παρακάτω. Αυτό το τραγούδι είναι 100% Μάικλ Τζάκσον κι ας μην το έγραψε ο ίδιος κι ας ήταν μόλις 12 χρονών, όταν το τραγούδησε.

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τα αδέλφια του το 1970, το άλμπουμ «Jackson 5 Christmas Album» και αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς, σύμφωνα με το Wikipedia, ο δίσκος αυτός έμεινε στη θέση νούμερο 1 στην ειδική χριστουγεννιάτικη έκδοση του περιοδικού Billboard  και έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Πούλησε δε πάνω από 3.500.000 εκατομμύρια αντίτυπα.

Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το κείμενο αυτό, παρακαλώ να βάλετε ενεργές λινκ που να οδηγεί στο μπλογκ, δηλαδή https://mjacksontruth.wordpress.com.

Ο Μάικλ Τζάκσον κι η θρησκεία

Ο Μάικλ Τζάκσον δεν ήταν από μικρός Χριστιανός. Ήταν όμως θρησκευόμενος και ακολουθούσε πιστά τις θρησκευτικές παραδόσεις. Η οικογένειά του ήταν μάρτυρες του Ιεχωβά κι η μητέρα του τον είχε μυήσει από μικρό στις παραδόσεις αυτής της θρησκείας (ή αίρεσης, σύμφωνα με κάποιους). Μάλιστα υπάρχει μια ιστορία σύμφωνα με την οποία, όταν κυκλοφόρησε το Billie Jean, ο ίδιος συνέχισε κανονικά τη ζωή του, έκανε δηλαδή ό,τι και πριν και έτσι έβγαινε και μοίραζε φυλλάδια χωρίς ο κόσμος να τον αναγνωρίζει. Όλοι του έλεγαν πως έμοιαζε με τον Μάικλ Τζάκσον μα κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως ήταν ο ίδιος. Ήταν η ίδια περίοδος που έλεγε πως ένιωθε μόνος (σημ. πάντα ένιωθε αλλά πρέπει να το ομολόγησε πρώτη φορά, ακόμη και στον εαυτό του, περίπου εκείνη την περίοδο).

Ο Μάικλ Τζάκσον και ο Χριστιανισμός

Χαρακτηριστικό του ήταν ότι διάβαζε πολύ και ήταν ανοιχτός σε κάθε άποψη και δε δίσταζε να αλλάξει άποψη, εφόσον πείθονταν. Μάλιστα το 1979 είχε δηλώσει τα εξής στο περιοδικό Ebony:

Αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο «θρησκεία» γιατί πολλοί άνθρωποι λένε «η θρησκεία μου είναι αυτή» ή «η θρησκεία μου είναι εκείνη». Γιατί πρέπει να είναι η θρησκεία «μου»; Προσωπικά απλώς πιστεύω στη Βίβλο, με σεβασμό σε κάθε θρησκεία που εμπλέκεται. Απλά πιστεύω…Πιστεύω σ’αυτό και γονατίζω κάθε βράδυ, ευχαριστώ τον Θεό και τον παρακαλώ να μου δείξει το δρόμο».

Είπε ακόμα τι του δίδαξε η μητέρα του:

«Η μητέρα μου ήξερε ότι η πολιομυελίτιδα από την οποία έπασχε δεν ήταν κατάρα αλλά μια δοκιμασία της οποία της έστειλε ο Θεός με σκοπό εκείνη να θριαμβεύσει και μου μετέδωσε την Αγάπη για Εκείνον, μια αγάπη την οποία θα έχω μέσα μου για πάντα. Μου δίδαξε ότι το ταλέντο μου στο τραγούδι και το χορό ήταν δώρο (σημ. «δουλειά» λέει το κείμενο) του Θεού σαν ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή μια καταιγίδα που άφησε πίσω της χιόνι για να παίζουν τα παιδιά»

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1976, είχε πει ότι διάβαζε κάθε μέρα τη Βίβλο και πως όσες υποχρεώσεις κι αν είχε θα προσπαθούσε (και θα το κατάφερνε) να ξεκλέψει χρόνο για να τη μελετήσει σε καθημερινή βάση. Πίστευε πως η μελέτη της Βίβλου πρόσθεσε μια νέα διάσταση στη ζωή του και τον έκανε να νιώθει πως η ζωή του ήταν πιο ολοκληρωμένη1.

Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το κείμενο αυτό, παρακαλώ να βάλετε ενεργές λινκ που να οδηγεί στο μπλογκ, δηλαδή https://mjacksontruth.wordpress.com.

Αργότερα, αφού μελέτησε τις θρησκείες, έκρινε πως η καλύτερη θρησκεία ήταν ο Χριστιανισμός κι έτσι έγινε Χριστιανός. Το 1993 γιόρτασε τα πρώτα του Χριστούγεννα κι ήταν πολύ χαρούμενος γι’αυτό. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν αυτή που φρόντισε ή τουλάχιστον προσπάθησε να δημιουργήσει την πιο όμορφη ατμόσφαιρα, ειδικά έτσι όπως τη γνωρίζουμε κατά τα αμερικάνικα πρότυπα. Μάλιστα, στο βίντεο που γύρισαν, η ίδια δήλωσε στην κάμερα πως τα Χριστούγεννα είναι αγάπη και πως δεν μπορεί να φανταστεί τα Χριστούγεννα χωρίς τον Μάικλ ή τον Μάικλ χωρίς τα Χριστούγεννα.

Ο προβληματισμός αλλά και η αγάπη για το Θεό εκδηλώθηκαν στον Μάικλ Τζάκσον με διάφορους τρόπους. Και δεν έλειψαν κι από τη δημιουργική του πλευρά. Το 1992, στην ποιητική του συλλογή «Χορεύοντας το όνειρο», δημοσίευσε το ποίημα με τίτλο «Θεός» κι εκεί βλέπουμε τι σήμαινε για εκείνον ο Θεός:

ΘΕΟΣ

Είναι παράξενο που Τον Θεό δεν τον πειράζει να Τον εκφράζουν σε όλες τις θρησκείες του κόσμου, ενώ οι άνθρωποι συνδέονται περισσότερο με την αντίληψη ότι ο δικός τους τρόπος είναι ο σωστός. Ό,τι κι αν προσπαθήσεις να πεις για τον Θεό, κάποιος θα νιώσει αδικημένος, ακόμη κι αν πεις ότι η αγάπη όλων για τον Θεό είναι σωστή για εκείνους.

Για’μένα η μορφή του Θεού δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ουσία. Τα τραγούδια μου και ο χορός μου είναι ένα πλαίσιο φτιαγμένο για Εκείνον ώστε να μπει μέσα του και να το γεμίσει. Εγώ έχω τη μορφή. Εκείνος συμπληρώνει τη γλυκύτητα.

Κοίταξα ψηλά στο νυχτερινό ουρανό και είδα τα αστέρια τόσο κοντά στην ψυχή μου, ήταν σα να τα είχε φτιάξει η μητέρα μου για’μένα. «Πόσο πλούσια, πόσο πολυτελή», σκέφτηκα. Εκείνη τη στιγμή είδα το Θεό στη δημιουργία Του. θα μπορούσα εύκολα να δω Εκείνη* με την ομορφιά ενός ουράνιου τόξου, τη χάρη ενός ελαφιού που αναπηδά σ’ένα λιβάδι, την αλήθεια του πατρικού φιλιού. Μα για’μένα η πιο γλυκιά επαφή με το Θεό δεν έχει μορφή. Κλείνω τα μάτια μου, κοιτάω μέσα μου και μπαίνω σε μια βαθιά σιωπή. Το άπειρο της θεϊκής δημιουργίας με αγκαλιάζει. Είμαστε ένα.

*με το «Εκείνη» εννοεί τη δημιουργία του Θεού.

Εδώ μιλά ο ίδιος για το Θεό

Ο Μάικλ Τζάκσον και το πνεύμα των Χριστουγέννων

Σ’αυτό το σημείο θέλω να διευκρινίσω ότι, για τον Μάικλ Τζάκσον, όπως, κατά τη γνώμη μου, για κάθε σωστό/γνήσιο πιστό, το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι το ίδιο με το πνεύμα του Χριστιανισμού και διαρκεί όλη τη χρονιά. Και, σε αντίθεση με ό,τι οι Ευρωπαίοι καταλογίζουμε στους Αμερικάνους (αλήθεια, γιατί άραγε;…), ότι δηλαδή δίνουν έμφαση μόνο στην υλική μορφή (απολαύσεις) και τα τυπικά έθιμα, ο Μάικλ Τζάκσον προσπάθησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να μιμηθεί το πρότυπο του Χριστού. Ναι, ήταν σπάταλος, είχε τεράστιο σπίτι, πολλά αυτοκίνητα, πανάκριβα έπιπλα και ρούχα αλλά αυτά τα είχε απλώς γιατί μπορούσε να τα έχει και ήταν κάτι σαν αυτονόητα για εκείνον, μιας και από νέος, λόγω του ότι δούλευε από πιτσιρίκι και φυσικά της επιτυχίας του, είχε πολλά χρήματα κι έτσι ό,τι σε έναν μέσο άνθρωπο φαίνεται ως πλούτος για εκείνον ήταν κάτι συνηθισμένο. Δεν αντιμετώπιζε τα πλούτη του ως πλούτη, του ήταν φυσικό το να έχει τόσα. Ξόδευε λοιπόν ανάλογα με το τι είχε στο πορτοφόλι του’ άλλα μεγέθη και σκεφτείτε βέβαια ότι αντίστοιχα, στα μάτια ενός παιδιού από την Αφρική που πεθαίνει, κι ο μέσος άνθρωπος φαίνεται ότι ξοδεύει πολλά. Όλα λοιπόν είναι σχετικά και η ουσία αυτού που θέλω να πω είναι ότι ο Μάικλ Τζάκσον δεν πίστευε καθόλου στις υλικές απολαύσεις. Υπήρχαν εκεί, τις εκμεταλλευόταν αλλά δεν ήταν στο κέντρο της προσοχής του.

Ως ευαίσθητος και ιδιαίτερα πνευματικός άνθρωπος, αυτό που πάντα τον ενδιέφερε, κυρίως γιατί έτσι τον είχε μάθει η μητέρα του, ήταν η αγάπη και το να είναι σωστός άνθρωπος (τίμιος, να βοηθά τους ανθρώπους, να είναι χρήσιμος άνθρωπος). Γι’αυτό και είπε, όπως έγραψα πιο πάνω, ότι δεν είχε σημασία η θρησκεία, «γιατί να λέμε θρησκεία ‘’μου’’». Κατ’επέκταση, το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι –ή σωστότερα θα έπρεπε να είναι- το πνεύμα/μότο της ζωής και όλοι πρέπει να κάνουμε καλές πράξεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Γι’αυτό και ο ίδιος πάντοτε έκανε φιλανθρωπίες και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τις αδικίες της ζωής. Μπορεί να ήταν ο πιο πετυχημένος καλλιτέχνης όλων των εποχών μα η ψυχή του δεν ηρεμούσε, δε θα μπορούσε να χαρεί όσα είχε κερδίσει με τη δουλειά του, όσο θα υπήρχαν η φτώχεια και οι αδικίες σε όλο τον κόσμο. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει τους άλλους, μολονότι είχε ο ίδιος πρόβλημα κι αναφέρομαι και στα προβλήματα υγείας αλλά και στα χτυπήματα που δέχτηκε από τον πόλεμο των μμε. Κάποιος άλλος στη θέση του θα αδιαφορούσε επειδή θα τον παρέσυρε η πολυτελής ζωή που μπορούσε να έχει. Άλλος θα κλεινόταν στον εαυτό του επειδή ήταν πληγωμένος ή ακόμη και θα τα έβαζε με αυτή την κοινωνία που επιτρέπει στα μμε να καταστρέφουν ζωές, όπως η δική του. Εκείνος βίωνε τον πόνο και την αδικία και ποτέ δεν έκλεισε τα μάτια του απέναντι στα προβλήματα των άλλων, επειδή κάποιοι τον δυσφημούσαν ή τον έστειλαν και μέχρι και στη φυλακή. Πονούσε, έκλαιγε αλλά όλο αυτό δεν το έκανε κέντρο της σκέψης του. Θεωρούσε πως όσα ζούσε ήταν ένα πρόβλημα από αυτά που έχουν όλοι οι άνθρωποι, αδιαφορούσε για τους κακούς και εστίαζε την προσοχή του σε όσους είχαν την ανάγκη του.

Μπορεί να έγινε ο πιο πετυχημένος καλλιτέχνης όλων των εποχών και να είχε από παιδί κιόλας φιλοδοξίες σ’αυτό το επίπεδο, ωστόσο σαν άνθρωπος είχε τη φιλοδοξία να μοιάζει στον Χριστό. Αν ο Χριστός έδινε το χιτώνα, ο Μάικλ Τζάκσον έκανε όσα έκανε με τις φιλανθρωπίες, τακτικές ή μη2. Ο Χριστός επίσης είχε πραότητα, κατανόηση και υπομονή. Αυτά τα στοιχεία τα είχε κι ο Μάικλ Τζάκσον όχι βέβαια για να γίνει σύγκριση ή να αγιοποιηθεί αλλά γιατί έκρινε πως αυτή ήταν η σωστή στάση που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος. Γι’αυτό κι όταν μιλούσε, μιλούσε χαμηλόφωνα και ήπια και κοιτούσε τους άλλους σαν ίσος προς ίσο. Δεν ήταν ο σταρ αλλά ένας ακόμη άνθρωπος στον οποίο μπορούσε να μιλήσει ο καθένας, κάτι που γενικά δε χαρακτηρίζει πολλούς πετυχημένους καλλιτέχνες. Ήταν πάντα ή προσπαθούσε να είναι ήρεμος και μιλούσε ευγενικά σε όλους, έτοιμος να δεχτεί την αγάπη τους ή να ακούσει το πρόβλημά τους και να βοηθήσει.

Ο Μάικλ Τζάκσον, όπως πολύ σωστά είπε η Λιζ Τέιλορ, είναι ο ίδιος το πνεύμα των Χριστουγέννων και είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές χριστουγεννιάτικων τραγουδιών’ γιατί ένιωθε και έκανε πράξη όσα τραγουδούσε. Το «Δώστε αγάπη τη μέρα των Χριστουγέννων» είναι ίσως ένα από τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ γιατί απλά έχει υπέροχους στίχους:

Είναι η εποχή του έτους, όταν οι καλοί φίλοι είναι κοντά

Και εύχεσαι να μπορούσες να δώσεις περισσότερα από απλά δώρα των καταστημάτων

Γιατί δεν δίνετε αγάπη την ημέρα των Χριστουγέννων;

Ω, ακόμη και ο άνθρωπος που είχε τα πάντα

Θα ήταν τόσο ευτυχισμένος, αν του δείχναμε αγάπη την ημέρα των Χριστουγέννων

Κανένα δώρο δεν είναι μεγαλύτερο από την αγάπη

Άνθρωποι δεν ξέρετε χαμογελάτε και χαιρετάτε με ένα απλό νεύμα

Παντού υπάρχει ένας αέρας της χαράς των Χριστουγέννων

Είναι αυτή η στιγμή του έτους, όταν ο κόσμος είναι ειλικρινής

Και θα θέλατε να βρείτε έναν τρόπο για να δείξετε τα πράγματα που οι λέξεις δεν μπορούν να πουν

Γιατί δε δίνετε αγάπη την ημέρα των Χριστουγέννων

Ω, ο άνθρωπος στο δρόμο και το ζευγάρι του πάνω ορόφου

Όλοι θέλουν να ξέρουν ότι υπάρχει κάποιος που τους νοιάζεται

Δώστε αγάπη την ημέρα των Χριστουγέννων

Κανένα δώρο δεν είναι μεγαλύτερο από την αγάπη

Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι αγάπη

Ναι, ο κόσμος χρειάζεται την αγάπη σας

Γιατί δεν δίνετε αγάπη την ημέρα των Χριστουγέννων

Ω, κάθε μικρό παιδί στα γόνατα του Αϊ-Βασίλη

Έχει χώρο για την αγάπη σας κάτω από το δέντρο του

Δώστε αγάπη την ημέρα των Χριστουγέννων

Κανένα δώρο δεν είναι μεγαλύτερο από την αγάπη

Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι αγάπη

Ναι, ο κόσμος χρειάζεται την αγάπη σας

Δώστε αγάπη, αχ, δώστε αγάπη την ημέρα των Χριστουγέννων

hqdefault

  1. 1. πηγή http://www.truemichaeljackson.com/faith-religion-spiritualiy/
  2. οι φιλανθρωπίες χωρίζονται σε τακτικές και μη γιατί, όσον αφορά τις τακτικές, είχε μια παράδοση πχ σε κάθε μέρος όπου έδινε συναυλία να επισκέπτεται ένα νοσοκομείο ή άλλο ίδρυμα. Όσον αφορά πάλι τις μη τακτικές, αυτές γίνονταν όποτε προέκυπταν τυχαία. Πχ υπάρχει η μαρτυρία μιας φτωχής γυναίκας που μεγάλωνε μόνη της το παιδί της. Έμαθε τυχαία την περίπτωσή της και πολύ απλά της αγόρασε σπίτι. Φαίνεται απίστευτο αλλά πρέπει να αναλογιστούμε πως για εκείνον το να αγοράσει ένα σπίτι ήταν κάτι απλό κι ότι, αν μας φαίνεται δύσκολο να το πιστέψουμε, αυτό οφείλεται στο γενικότερο κακό προσανατολισμό που δίνει η κοινωνία κι έτσι οι περισσότεροι, ακόμη κι αν δεν είμαστε κακοί, πολύ απλά δεν είμαστε τόσο καλοί ώστε να κάνουμε τέτοιες πράξεις. Ο Μάικλ Τζάκσον και είχε τη δυνατότητα και επιθυμούσε να κάνει τέτοιες πράξεις. Θέμα αντίληψης, ιδεολογίας και δύναμης είναι όλα.

Διαβάστε επίσης

Για το φιλανθρωπικό του έργο πατώντας εδώ Φιλανθρωπικό έργο Μάικλ Τζάκσον

Υγ. Όσοι αναδημοσιεύσετε το κείμενο αυτό, παρακαλώ να βάλετε ενεργές λινκ που να οδηγεί στο μπλογκ, δηλαδή https://mjacksontruth.wordpress.com.

Ελάτε και στη σελίδα στο Facebook να κάνετε like

https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth

Καλά Χριστούγεννα!

Advertisements
This entry was posted in προσωπικότητα and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Χριστούγεννα με τον Μάικλ Τζάκσον

  1. Ο/Η Mado λέει:

    Πολύ καλό άρθρο! Πολύ καλή επίσης η μετάφραση του GOD. Μακάρι να διάβαζαν πιο πολλοί άνθρωποι το Dancing the Dream. Είναι η ψυχή του Μαικλ….
    Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια Πολλά! Πολλή αγάπη! ♥

  2. Παράθεμα: Τα Χριστούγεννα κι οι Δεκέμβριοι του Μάικλ Τζάκσον | The truth about Michael Jackson

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s