Μάικλ Τζάκσον, ένα άγνωστο τραγούδι

michaelwithlittlegirlwheelchair

Μέρες που είναι σκέφτηκα να παρουσιάσω κάτι όχι ακριβώς σχετικό με τη θρησκεία αλλά κάτι που σίγουρα να ταιριάζει με το κλίμα των ημερών, κάτι πιο κατευναστικό. Κι έτσι σκέφτηκα να δούμε την ήρεμη στοχαστική πλευρά του Μάικλ Τζάκσον και μάλιστα μέσα από ένα τραγούδι. Να δούμε και την άλλη μουσική του και πιο ευαίσθητη, την οποία οι μη θαυμαστές δε γνωρίζουν. Και το λέω αυτό γιατί οι περισσότεροι μη θαυμαστές γνωρίζουν το Beat it, το Billie Jean, το Earth song ή το They don’t care about us.  Όμως Μάικλ Τζάκσον δεν είναι μόνο ρυθμός και χορός.

Κι αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε με το Little Susie του οποίου τους στίχους μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω (λίγο υπομονή, έχει μεγάλη εισαγωγή, το δικό του κομμάτι ξεκινά στο λεπτό 02:55)

Ως εισαγωγή για το Little Susie, ο Μάικλ χρησιμοποίησε τη δική του παραλλαγή του Pie Jesu από το ρέκβιεμ του Μαουρίς Ντουρουφλέ, ενώ αυτό που χαρακτηρίζει συνολικά το τραγούδι αυτό είναι η ευαισθησία που βγαίνει και από τον μελαγχολικό ήχο. Μουσικά επαληθεύει τον Τζάκσον που ήδη στα 25 του έλεγε σε συνέντευξη ότι άκουγε κλασική μουσική στον ελεύθερο χρόνο του και δείχνει το εύρος των ακουσμάτων του αλλά και του δημιουργικού του πλούτου.

Οι στίχοι, γραμμένοι επίσης από τον ίδιο, μαρτυρούν κι αυτοί ευαισθησία και μας μιλούν στην ουσία για τη δυστυχία ενός κοριτσιού. Η δυστυχία του δεν είναι απλώς ότι πέθανε μικρή αλλά ότι έζησε μάταια, δε χάρηκε. Η μοναξιά κι η εγκατάλειψη είναι αυτά που κυριαρχούν σε όλο το τραγούδι, ενώ το κεντρικό μήνυμα φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση «Αυτό το κορίτσι έζησε μάταια» που υποτίθεται είπε το μοναδικό πρόσωπο που μιλά σε όλο το τραγούδι. Ενώ δηλαδή σε όλο το τραγούδι ο αφηγητής μιλά σε γ πρόσωπο περιγράφοντας τι συνέβη, τη μόνη φορά που επικαλείται επακριβώς τα λόγια ενός που ήξερε το κορίτσι- κι αυτό αποκαλεί ζωντανή μαρτυρία- ακούμε το «Αυτό το κορίτσι έζησε μάταια».

Το Little Susie γράφτηκε γύρω στο 1979, όταν ο Μάικλ Τζάκσον ήταν μόλις 21 χρονών και κυκλοφόρησε επίσημα το 1995. Κατά τη γνώμη μου, το ότι έγραψε σε τόσο μικρή ηλικία ένα τόσο ευαίσθητο τραγούδι δείχνει πόσο ευαίσθητος ήταν ο ίδιος κι επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο ίδιος ήταν συνώνυμος με τη μουσική, λες κι η σύστασή του ήταν μουσική. Λένε πως το τραγούδι το έγραψε εμπνευσμένος από μια πραγματική ιστορία, καθώς κι ότι το εμπνεύστηκε από τον Αυστριακό καλλιτέχνη Γκότφριεντ Χέλνβεϊν  ο οποίος συνήθιζε να έχει ως θέμα του τραυματισμένα παιδιά. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς ισχύει αλλά σίγουρα στη ρίζα της έμπνευσής του βρίσκεται το ενδιαφέρον του για τα παιδιά, τα δυστυχισμένα παιδιά, φτωχά, θύματα πολέμου ή αρρώστιας.

Εδώ είναι το έργο Beautiful victim του Γκότφριεντ Χέλνβεϊν, που λέγεται ότι τον ενέπνευσε

Beautiful victim painting Gottfriend Helnwein

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα ποίημα  οπτικοποιημένο από το MJacksontruth, που έγραψε λίγα χρόνια μετά από τη σύνθεση του Little Susie:

Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το κείμενο αυτό, παρακαλώ να βάλετε ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth, δηλαδή https://mjacksontruth.wordpress.com/ .

Ελάτε και στο Facebook: https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μάικλ Τζάκσον για τα παιδιά, για τον πόλεμο, για τους φτωχούς…

Το φιλανθρωπικό έργο του Μάικλ Τζάκσον

Πηγές:

http://michaeljacksonbeat.blogspot.gr/2008/06/track-14-little-susie.html

http://www.fanpop.com/clubs/michael-jackson/articles/75795/title/story-behind-song-little-susie

http://el.wikipedia.org/wiki/HIStory:_Past,_Present_and_Future,_Book_I_(%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BC)

http://michaeljacksonbeat.blogspot.gr/2008/06/track-14-little-susie.html

Advertisements
This entry was posted in Τέχνη, αμερικάνικη τέχνη and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s