700 ψυχές στη θάλασσα

μεταναστες

Σήμερα είχαμε ένα τραγικό γεγονός. Τουλάχιστον 700 μετανάστες βρήκαν θάνατο μες στη θάλασσα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο μα έχω την αίσθηση πως το φαινόμενο τελευταία είναι όλο και πιο συχνό.

Κι αποφάσισα, θεωρώντας πως κάνω κατάχρηση, να γράψω για πρώτη φορά για κάτι άσχετο με τον Μάικλ Τζάκσον. Νομίζω πως θα συμφωνούσε κι ο ίδιος και θα μου το επέτρεπε.

Ο λόγος που πήρα αυτή την απόφαση είναι αυτή η φωτογραφία

μεταναστες

Ήταν σα χτύπημα πάνω σε πληγή αυτή η φωτογραφία, αυτό το μήνυμα. Γιατί αυτό γίνεται. Η μισή κοινωνία τους θεωρεί ανεπιθύμητους ή τους φέρεται βίαια κι η άλλη μισή τους προσπερνά κυριολεκτικά πηγαίνοντας για ύπνο ήσυχη ή λέγοντας «ευτυχώς δεν είμαστε στη θέση τους». Πλέον βέβαια έχουμε και τη δικαιολογία της κρίσης που έκανε τη ζωή όλων μας πιο δύσκολη και στην ουσία κι εμείς είμαστε φιλοξενούμενοι στη χώρα μας. Δεκτό αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να αδιαφορούμε για το πρόβλημα των λεγόμενων λαθρομεταναστών γιατί απλούστατα είναι θύματα. Εγκαταλείπουν τη χώρα τους όχι απλώς για μια καλύτερη ζωή αλλά για να σωθούν από την κόλαση. Δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και ταξιδεύουν πεινασμένοι και τρομαγμένοι και συχνά τους πάνε σε άλλο προορισμό, ενώ συνήθως τους μεταφέρουν με επικίνδυνα πλοία, για να το πω απλά.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εχθροί μας, δεν είναι ανύπαρκτοι. Όπως είπε κι ο Μάικλ Τζάκσον κάποτε με αφορμή τα θύματα στο Κόσοβο,

Αll the refugees and all those who are homeless within Kosovo … wait a little while until we are ready to take them back to their homes. Their safety and their security are my most serious concerns.

Δηλαδή

Όλοι οι πρόσφυγες και όσοι είναι άστεγοι στο Κόσοβο περιμένουν λίγο μέχρι να μπορέσουμε να τους πάμε πίσω στο σπίτι τους. Η ασφάλειά τους είναι η πιο σοβαρή μου έγνοια.

Κι έτσι πρέπει να ισχύει για όλους τους πρόσφυγες κι έτσι το εννοούσε κι εκείνος. Δεν μπορεί να θεωρείται η κοινωνία μας σωστή κι εμείς να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, όταν παραδίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν για τα αυτονόητα, όπως η τροφή, το νερό κι η στέγη.

Αυτά τα λίγα. Τα λέμε από αύριο με την κανονική ροή του MJacksonTruth.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s