Μάικλ Τζάκσον και Ημέρα της Γης

Michael Jackson Planet earth

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν να γιορτάζουμε κάθε 22 Απριλίου τη «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2015.

Ο Μάικλ Τζάκσον ανήκει  στους ακτιβιστές καλλιτέχνες που υπερασπίστηκαν το περιβάλλον. Κι η αλήθεια είναι πως αυτό τον απασχολούσε πολύ περισσότερο απ’όσο μπορεί κάποιος να φανταστεί, καθώς τα μμε έστρεφαν την προσοχή του κόσμου στα ψέματα που διέδιδαν για εκείνον, ενώ παράλληλα απέκρυπταν ό,τι θετικό είχε να δώσει. Ο ίδιος όμως ήταν δραστήριος πάνω σ’αυτό το θέμα και προσπαθούσε μέσω της τέχνης του και της απήχησής του να αφυπνίσει κι άλλο κόσμο. Πάνω απ’όλα ήταν ανήσυχος για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το 1992, σε ηλικία 34 ετών, κυκλοφόρησε με την ποιητική του συλλογή «Χορεύοντας το όνειρο» το ποίημα Πλανήτης Γη. Δεδομένου ότι μια έκδοση παίρνει χρόνο για να γίνει αλλά κι ότι η απόφαση για την έκδοση δε συμπίπτει χρονικά απαραίτητα με το πότε γράφτηκε ένα ποίημα, υποθέτουμε ότι το ποίημα το έγραψε πολύ νωρίτερα. Και, καθώς ποιήματα έγραφε πάντα, μπορεί να το έγραψε και σε πολύ νεότερη ηλικία.

Το πόσο το πίστευε ειδικά αυτό το ποίημα και παράλληλα το πόσο τον απασχολούσε το περιβάλλον φαίνεται από το ότι το ποίημα αυτό το συμπεριέλαβε στο βιβλιαράκι που συνόδευε το άλμπουμ Dangerous πριν ακόμη την έκδοση της ποιητικής του συλλογής, το 1991. Επιπλέον το επένδυσε με τη φωνή του απαγγέλλοντάς το για την τελευταία του και μη πραγματοποιημένη περιοδεία This is it. Το ακούμε εδώ με ελληνικούς υπότιτλους

Στην ίδια ποιητική συλλογή συμπεριέλαβε και το ποίημα «Μητέρα Γη» το οποίο δυστυχώς δεν το έχουμε σε απαγγελία. Μπορούμε όμως να το διαβάσουμε σε οπτικοποίηση του MJacksonTruth, επενδυμένο με μουσική του Μάικλ Τζάκσον

Στην ταινία-ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε αργότερα στους κινηματογράφους, αντί της προγραμματισμένης περιοδείας, ο Μάικλ Τζάκσον έλεγε στους συνεργάτες του, κρατώντας τους τα χέρια: «Μας έμειναν μόνο 4 χρόνια για να σώσουμε τη Γη».  Την ίδια περίοδο, σχεδίαζε να τραγουδήσει στις τότε προγραμματισμένες συναυλίες του το τραγούδι που το MJacksonTruth παρουσίασε πριν λίγο καιρό, το (σε ελεύθερη μετάφραση δική μου) «Κυματισμός Ποταμού»

Ας το θυμηθούμε

Ο ήχος του είναι γαλήνιος και νομίζω φτιάχτηκε επίτηδες έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο να γίνει η μουσική όργανο της φύσης μέσω της μίμησης, να μετουσιωθεί δηλαδή η φύση σε μουσική κι εν προκειμένω σε ήρεμο ποταμάκι. Ήθελε δηλαδή ο Μάικλ Τζάκσον, μέσω της μουσικής του, να μας κάνει να νιώσουμε τη γαλήνη που μας προσφέρει ένα ποταμάκι και γενικά η φύση.

Χάρη στην/στον Geo Mars, που άφησε σχόλιο στο MJacksonTruth, ξέρουμε και κάποιους ελάχιστους από τους στίχους:

Ripples in my River; Flow on, Child, flow free; Love is King, we waded in; You three, you three and me

Σε ελεύθερη μετάφραση-δύσκολη όμως γιατί αυτοί οι λίγοι στίχοι είναι πολύ αφαιρετικοί

Κυματισμοί στον ποταμό μου’ κύλησε, Παιδί, κύλησε ελεύθερα. Η αγάπη είναι ο βασιλιάς όπου κυλιστήκαμε. Εσείς οι τρεις, εσείς οι τρεις κι εγώ.

Αλήθεια γιατί είπε ο Μάικλ Τζάκσον ότι είχαμε μόνο 4 χρόνια; Αυτό είναι ένα ερώτημα προς προβληματισμό. Άραγε έχουμε χρόνο τελικά; Οι γνώσεις μου λένε «όχι», μα η καρδιά μου λέει «ναι», γιατί υπάρχει η ελπίδα, ίσως συνοδευμένη από άγνοια, ότι όση ζημιά κι αν έχει γίνει, το περιβάλλον θα μπορέσει να «γιατρευτεί». Κι έτσι ελπίζω ότι θα σταματήσει η καταστροφή του Αμαζόνιου  , ότι οι πόλοι της Γης θα επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση, ότι, ότι, ότι.

Σίγουρα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και να δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας. Πάνω απ’όλα με το να σεβόμαστε οι ίδιοι το περιβάλλον και αντίστοιχα με το να αγοράζουμε προϊόντα ΜΟΝΟ από εταιρείες που επίσης το σέβονται. Το να γιορτάζουμε απλώς «Την Ημέρα της Γης» ή να δείχνουμε με μια ψηφιακή υπογραφή σε διάφορα δημοψηφίσματα την ηθική συμπαράστασή μας δεν αρκεί.

Ελάτε και στο Facebook: https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth.

Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το κείμενο αυτό, παρακαλώ να βάλετε ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth, δηλαδή https://mjacksontruth.wordpress.com/ .

Πηγές

http://www.thejesusalien.com/michael-jackson-we-have-only-4-years-left/#sthash.TLky8c50.dpuf

http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/-/forests/impacts/

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=120887

Michael Jackson, Dancing the Dream

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B7%CF%82

Advertisements
This entry was posted in προσωπικότητα, πλανήτης Γη, Τέχνη and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s