Νέβερλαντ: το ονειρικό σπίτι του Μάικλ Τζάκσον που όλοι θα θέλαμε να έχουμε

Michael-Jacksons-Neverland-Ranch-Main

Ένα από τα αγαπημένα θέματα των περιοδικών και πλέον και των ιστοσελίδων είναι τα σπίτια των σταρ. Το MJacksonTruth σήμερα θα ακολουθήσει αυτή την παράδοση όχι όμως τόσο γιατί το σπίτι του παρουσίαζε κάτι το εντυπωσιακό όσο γιατί, μέσα από το σπίτι του, φαίνεται η ψυχή του. Και, πιστέψτε με, βλέποντας αυτό το σπίτι, θα σας αγγίξει και θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας γιατί το σπίτι αυτό καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες όλων μας. Όχι λόγω των ανέσεών του αλλά λόγω της σχέσης του με τη φύση και της αισθητικής του.

Όταν λέω «σπίτι του», εννοώ τη Νέβερλαντ που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Η Χώρα του Ποτέ». Κι αυτό γιατί σε όσα σπίτια κι αν έμεινε αυτό που τον γέμιζε ήταν μόνο το ράντσο του, η Νέβερλαντ. Ένα ράντσο που χαρακτηρίζεται από συμβολισμούς και τη γνωστή τελειομανία του Μάικλ Τζάκσον. Στην περίπτωση της Νέβερλαντ ισχύει αυτό που λέμε «έβαλε όλη του την ψυχή εκεί».

Κι αν τα άλλα αφιερώματα μας παρουσιάζουν συνήθως τεράστιες και πανάκριβες πολυτελείς κατοικίες με πανοραμική θέα, εδώ δε θα κάνουμε το ίδιο. Όχι γιατί το σπίτι του Μάικλ Τζάκσον ήταν ταπεινό ή φτωχικό. Ίσα ίσα, πρέπει να είναι το πιο ακριβό που είχε ποτέ καλλιτέχνης. Λογικό εξάλλου, είναι ο πιο πετυχημένος καλλιτέχνης παγκοσμίως που υπήρξε ποτέ, μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε. Η διαφορά με τα σπίτια άλλων καλλιτεχνών είναι ότι η σύλληψη για τη διαμόρφωση του χώρου ανήκει στον Μάικλ Τζάκσον κι όχι σε κάποιον αρχιτέκτονα κι ότι σχετίζεται με ένα παραμύθι: την ιστορία του Πίτερ Παν που ήταν κι ο αγαπημένος του ήρωας από τα παραμύθια. Διαφέρει γιατί σχεδιάστηκε με βάση όχι απλώς τις πρακτικές ανάγκες αλλά ένα θέμα που άρμοζε στην ψυχή του: το θέμα του Πίτερ Παν. Κι έτσι, όπως ο Πίτερ Παν ζούσε στο νησί Νέβερλαντ, ο Μάικλ Τζάκσον ζούσε στο ράντσο με το ίδιο όνομα. Και όλα μα όλα σχετίζονταν με αυτό. Πχ η είσοδος καλωσόριζε τους επισκέπτες στη Νέβερλαντ.

Κι έτσι θα δούμε το σπίτι του ουσιαστικά σε 4 ενότητες: 1. στοιχεία για τη Νέβερλαντ, 2. Η Νέβερλαντ σε εικόνες (βασικά μέρη της), 3. Ο Μάικλ Τζάκσον για τη Νέβερλαντ, 4. Πώς οι θαυμαστές αντιμετωπίζουν τη Νέβερλαντ ακόμη και σήμερα.

Michael Jackson Neverland entrance

Μερικά στοιχεία για τη Νέβερλαντ

Καταρχήν πού είναι η Νέβερλαντ; Η Νέβερλαντ, η οποία πια ονομάζεται Sycamore Valley Ranch, βρίσκεται στην περιοχή Los Olivos, περίπου 208 χιλιόμετρα από το Λος Άντζελες. Μπορείτε να την αναζητήσετε στο google πληκτρολογώντας “Google map Los Olivos Neverland”. Στο google map είναι εδώ: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=ztCH3n1PgMJ4.kJU-IkrZSuTM&hl=en_US.

Michael Jackson Neverland ranch google map

Η συνολική έκταση του αγροκτήματος είναι 2,675.00 εκτάρια (δηλαδή 10.8253 χιλιόμετρα;…).

Ο Μάικλ Τζάκσον την αγόρασε το 1988 (αν και κάποιες πηγές αναφέρουν επίσης και το 1987) για 16.5-19.5 εκατομμύρια δολάρια, αν και κάποιες πηγές αναφέρουν σχεδόν το διπλάσιο ποσό, ενώ, για την τελική μορφή της ξόδεψε περίπου τα ίδια χρήματα. Εδώ τώρα οι πηγές που μιλούν για 30.000.000 ίσως συμψηφίζουν και το κόστος των εργασιών-υλικών. Το σίγουρο είναι πως ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για την ολοκλήρωση μιας ονειρικής κατασκευής. Η σημερινή αξία της Νέβερλαντ είναι 100.000.000.

Ο Μάικλ Τζάκσον ζούσε εκεί από το 1988 μέχρι το 2005, οπότε και έκλεισε οριστικά τις πόρτες της πληγωμένος. Σ’αυτό το σημείο, πριν περάσω στην καθαυτό παρουσίαση του ράντσου, θα ήθελα να πω πως ο λόγος για τον οποίο έφυγε είναι γιατί πληγώθηκε που τον κατηγόρησαν οδηγώντας τον στα δικαστήρια. Δεν έχει σημασία που ήταν αθώος ή που αθωώθηκε πανηγυρικά στο δικαστήριο. Η ψυχή του είχε πληγωθεί, ενώ ταυτόχρονα είχαν μολύνει αυτό το χώρο που τόσο λάτρευε. Τον μόλυναν ηθικά με το να πραγματοποιήσουν έρευνες εκεί κι οι χώροι πια δεν ήταν συνδεδεμένοι μόνο με θετικές εικόνες αλλά με την εισβολή και την ταύτιση με ένα έγκλημα. Είχε φτιάξει τη Νέβερλαντ με μεράκι, εκεί έβρισκε γαλήνη, εκεί είχε τους φίλους του τα ζώα, την άνοιξε για το κοινό και κυρίως για τα άρρωστα παιδιά και όλα αυτά, όλες οι καλές του προθέσεις, κάθε του όνειρο, ό,τι πιο αγνό υπήρχε στιγματίστηκαν επειδή έγιναν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, σπιλώθηκαν. Αμφισβητήθηκαν οι προθέσεις του κι η καλή του ηθική ψυχή κι αυτό ισοδυναμεί με προσβολή και αμφισβήτηση της ψυχής του. Ο Μάικλ Τζάκσον πληγώθηκε, η Νέβερλαντ έγινε πια συνώνυμο της ψυχικής βίας.

neverland9

Η Νέβερλαντ σε εικόνες

Αν η Νέβερλαντ είχε ένα χαρακτηριστικό, αυτό είναι πως ήταν πολυδιάστατη. Όχι απλώς τρισδιάστατη (το είχε κι αυτό) αλλά πολυδιάστατη. Γιατί ικανοποιούσε ταυτόχρονα πολλές ανάγκες: πρακτικές-στέγασης, οπτικές (από ψηλά πχ έλεγε τι ώρα ήταν, χάρη στο λουλουδένιο ηλιακό ρολόι στην είσοδο του σπιτιού, ενώ τα φυτά ήταν πάντα πολύ προσεκτικά και ιδιότυπα περιποιημένα και παντού υπήρχαν αγάλματα), ηχητικές (μες στη φύση ήταν, μόνο ήχοι της φύσης υπήρχαν), συναισθηματικές. Τέλος Η ΝΕΒΕΡΛΑΝΤ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ. Ήταν όπως τα σπίτια παλιών πλούσιων οικογενειών, όπου τα πάντα έφεραν την υπογραφή ή ένα συμβολικό σχήμα που χαρακτήριζε την οικογένεια (λεπτομέρειες πιο κάτω)

Το στοιχείο της φύσης

Η Νέβερλαντ ήταν σε μια κοιλάδα. Τριγύρω υπήρχε κάτι σαν ερημιά με την έννοια ότι οι κατοικημένες περιοχές ήταν μακριά, το μάτι έβλεπε (και βλέπει) απέραντη και πλούσια σε βλάστηση φύση, το ράντσο ήταν, θα λέγαμε, απομονωμένο. Κι έτσι ήταν ιδανικό μέρος για ένα φυσιολάτρη. Μυρωδιές – ευωδιές, αφθονία της φύσης, ησυχία, καθαρά χρώματα στον ουρανό που θα απεικόνιζαν τέλεια τόσο την ανατολή όσο και το ηλιοβασίλεμα, αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της

Δεν ήταν όμως μόνο ο περιβάλλων χώρος που χαρακτηριζόταν έντονα από το στοιχείο της φύσης. Ο Μάικλ Τζάκσον φρόντισε να συμβαίνει το ίδιο και πίσω από τους φράχτες μέσα στο χώρο του ράντσου. Κι έτσι, εκτός από το μεγάλο αριθμό δέντρων τα οποία λογικά προϋπήρχαν, έντονο ήταν και το στοιχείο του νερού. Η Νέβερλαντ είχε και λιμνούλα και ρυάκι. Προφανώς το ρυάκι προϋπήρχε επίσης κι αντί να το μπαζώσει, όπως θα έκανε κάποιος άλλος, το διατήρησε κι αποτελούσε ένα ακόμη στοιχείο της Νέβερλαντ. Φανταστείτε δηλαδή να έχετε το σπίτι σας σε ένα τεράστιο κτήμα κατάσπαρτο από δέντρα και άλλα φυτά και να το διασχίζει ένα ρυάκι. Φέρτε στο μυαλό σας το ιδανικό μέρος διακοπών, κάπως έτσι είναι. Είτε κάποιος αγαπά περισσότερο οικολογικές διακοπές (κατασκήνωση κυρίως) είτε του αρέσουν οι λεγόμενες διακοπές με πολυτέλειες, όπως σε ένα πολυτελές συγκρότημα τύπου resort, τα στοιχεία που και οι δυο θέλουν υπάρχουν: φύση, φύση, φύση.

Οι χώροι

Το κτήμα φιλοξενούσε διάφορα κτίσματα – κατασκευές, όπως το κυρίως σπίτι με 5 υπνοδωμάτια και μεγάλους χώρους (πχ η κουζίνα ήταν τεράστια), άλλο χώρο για φιλοξενία, γήπεδα, ιδιωτικό λούνα παρκ, αίθουσες για προβολές-πρόβες-ηχογραφήσεις, αθλητικούς χώρους, σπα, ζωολογικό κήπο… Κι ίσως γι’αυτό και είχε και δικό της εσωτερικό χάρτη, σχεδιασμένο πάντα με προσοχή στις αισθητικές λεπτομέρειες.

Το θέμα της Νέβερλαντ

Ως χώρος- ιδέα, είχε τα δικά της αντικείμενα: χαρτί και φάκελλοι αλληλογραφίας, καρτ ποστάλ, μπρελόκ, κάρτα πόρτας όπως στα ξενοδοχεία, βαλιτσάκι (ιδέα εμπνευσμένη μάλλον επειδή κάποια στιγμή ο Τζάκσον την άνοιξε για τα παιδιά που έπασχαν κι ήθελε να βοηθήσει πχ διοργανώνοντας πάρτυ), κούπες και ποιος ξέρει τι άλλο.

Τα αγάλματα

Οι εξωτερικοί χώροι ήταν γεμάτοι από αγάλματα κυρίως παιδιών, καθώς και του Πίτερ Παν. Κάποτε διάβασα (ή είδα σε συνέντευξη, δε θυμάμαι καλά) ότι τα αγάλματα τα ήθελε για να μη νιώθει μόνος αλλά σίγουρα η εξήγηση είναι πιο πολύπλοκη. Καταρχήν γιατί παιδιών; Κι εδώ η απάντηση είναι πως ο Μάικλ Τζάκσον ένιωθε πιο άνετα με τα παιδιά. Του άρεσε η αθωότητά τους, το ότι δεν είχαν δεύτερες σκέψεις ή σκοπιμότητες, όπως συνήθως συμβαίνει με τους ενήλικες.  Ωστόσο, καθώς τα αγάλματα δεν μπορούν να μας κρατήσουν παρέα, το πιο πιθανό είναι πως τα ήθελε γιατί πολύ απλά ταίριαζαν αισθητικά με το χώρο και ολοκλήρωναν το «παραμύθι» της Νέβερλαντ. Κουκλίστικη ήταν η Νέβερλαντ, ήταν λογικό να έχει και κούκλες.

Νέβερλαντ, το ιδανικό μέρος να μεγαλώνει ένα παιδί

Φυσικά στη Νέβερλαντ φιλοξενήθηκαν (μεγάλωσαν) και τα παιδιά του Μάικλ Τζάκσον, τουλάχιστον ως το 2005. Δε συμφωνείτε πως ήταν πολύ τυχερά που έμειναν εκεί;

Ο Μάικλ Τζάκσον για τη Νέβεραλντ

Ας δούμε τι λέει ο Μάικλ Τζάκσον για τη Νέβερλαντ σε μετάφραση MJacksonTruth :

«Ό, τι αγαπώ είναι πίσω από αυτές τις πύλες. Έχουμε ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις και κροκόδειλους και κάθε είδους τίγρεις και λιοντάρια. Και υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν μπορούν να δουν αυτά τα πράγματα Έτσι έρχονται εδώ άρρωστα παιδιά και τα απολαμβάνουν»
«Ήθελα να έχω ένα μέρος όπου θα μπορούσα να δημιουργήσω όλα όσα ποτέ δεν είχα ως παιδί. Έτσι, βλέπετε παιχνίδια του λούνα παρκ. Βλέπετε ζώα. Υπάρχει ένας κινηματογράφος.»

Ήμουν πάντα σε περιοδεία, σε ταξίδια. Ξέρεις κάτι; Ποτέ δεν είχα την ευκαιρία για να κάνω αυτά τα πράγματα. Έτσι, αποζημιώνομαι για την απώλεια ….. δεν μπορώ να μπω σε ένα πάρκο. Δεν μπορώ να πάω στη Disneyland, λόγω της ιδιότητάς μου. Δεν μπορώ να βγω και να περπατήσω στο δρόμο. Υπάρχουν πλήθη και πολλά αυτοκίνητα. Και έτσι μπορώ να δημιουργήσω τον κόσμο μου πίσω από τις πύλες μου. «Ό, τι αγαπώ είναι πίσω από αυτές τις πύλες. Έχουμε ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις και κροκόδειλους και κάθε είδους τίγρεις και λιοντάρια. Και υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν μπορούν να δουν αυτά τα πράγματα Έτσι έρχονται εδώ με λεωφορείο πολλά άρρωστα παιδιά και τα απολαμβάνουν. Τα απολαμβάνουν με έναν αγνό, αγαπησιάρικο και διασκεδαστικό τρόπο. […] «» Έτσι, η καρδιά μου πάει έξω σε εκείνους παιδιά’ Νιώθω τον πόνο τους ».

Αυτό που με ενέπνευσε [για τη δημιουργία της Neverland]; Ήταν τόσο εύκολο, γιατί ήμουν ο εαυτός μου, δημιουργώντας πράγματα που αγαπούσα. Και ό, τι αγαπώ τυχαίνει να το αγαπούν και τα παιδιά ή το παιδί που ζει μέσα στον ενήλικο… το ξέρεις τι εννοώ; Είναι τόσο εύκολο, γιατί δημιουργώ πίσω από την πύλη ό,τι ποτέ δεν μπορούσα να κάνω όταν ήμουν παιδί. […] Κατά κάποιο τρόπο [έχω μετανιώσει για το πώς κύλησε η ζωή μου]. […] Όταν ήμουν πολύ μικρός, ξέρετε, 11 ή 12, ήμουν με συμβόλαιο με την Motown και έπρεπε να πηγαίνω στο στούντιο ηχογράφησης, έπρεπε να πάω … και να κάνω τα άλμπουμ που έκανα … Επειδή πάντα είχαμε μπροστά μας καλοκαιρινή περιοδεία και ακριβώς απέναντι από το στούντιο ηχογράφησης ήταν ένα γήπεδο. Και θα άκουγα τα παιδιά, ξέρετε, το βρυχηθμό του πλήθους και να παίζουν και να πιάνουν τη μπάλα και να διασκεδάζουν και να παίζουν τένις. Και κάποιες από αυτές τις φορές που με τόσο πάθος ήθελα να πάω ακριβώς εκεί και απλά να παίξω λίγο και να μην πάω στο στούντιο ηχογράφησης να τραγουδήσω. Απλά, ξέρετε, να διασκεδάσω λίγο με τα παιδιά … Και δεν μπορούσα … […] Οι άνθρωποι λένε, «Γιατί είναι πάντα με τα παιδιά;» Λοιπόν, ξέρετε, μεγάλωσα σε έναν κόσμο με ενήλικες. Όταν τα παιδιά έπαιζαν και [ήταν] στο κρεβάτι για ύπνο, εγώ δούλευα στα κλαμπ. […] Έχουμε δουλέψει, έχουμε δουλέψει, έχουμε εργαστεί, δεν υπήρχαν Χριστούγεννα, θα υπάρξουν γενέθλια … Έτσι, είμαι αντιστάθμιση, η φύση έκανε, φρόντισε να μου αντισταθμίσει την απώλεια. Έτσι, όταν έρθει πίσω από τις πύλες μου, θα δείτε ένα πάρκο ψυχαγωγίας, θα δείτε τα ζώα, θα δείτε όλα όσα ποτέ δεν έχετε να κάνετε, είναι εκεί καραμέλα παντού … Είναι διασκεδαστικό. «

Neverland at night 2

Οι θαυμαστές κι η Νέβερλαντ

Καταρχήν να πούμε άλλη μια φορά πως η Νέβερλαντ ήταν ανοιχτή για το κοινό, καθώς ο Μάικλ Τζάκσον ήθελε να προσφέρει τη χαρά και την ηρεμία που πρόσφερε αυτό το μέρος και σε άλλους ανθρώπους και κυρίως στα παιδιά που έπασχαν ή είχαν κάποιο σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Και πήγαιναν εκεί με τους γονείς τους, έρχονταν σ’επαφή με τη φύση, έτρωγαν φαγητό ή παγωτό, έπαιζαν, μιλούσαν με τον ίδιο, ξέφευγαν με λίγα λόγια. Ο ίδιος το έκανε αυτό με το σκεπτικό ότι έτσι θα θεραπευόταν η αρρώστια τους και σε πολλές περιπτώσεις το πέτυχε. Αυτή η κίνηση φυσικά είχε μέσα της πολλή καλοσύνη και σοφία γιατί, σκεφτείτε το, τι αξία θα είχε όλο αυτό το ονειρικό δημιούργημα που έφτιαξε, αν δεν το μοιραζόταν κι αν δεν εξυπηρετούσε κάποιον ωφέλιμο σκοπό; Όμως στη Νέβερλαντ πήγαιναν και θαυμαστές και μάλιστα πολλοί μπορεί να ταξίδευαν ακόμη κι από την Ευρώπη μόνο και μόνο για να βρεθούν εκεί. Κάποιοι ήταν τυχεροί και προσκλήθηκαν σε κάποιο πάρτι, κάποιοι άλλοι ήταν ακόμη πιο τυχεροί καθώς, ενώ πήγαν απρόσκλητοι, όταν ο Μάικλ Τζάκσον τους αντιλήφθηκε, με την απλότητα που πάντα τον διέκρινε, πολύ απλά τους κάλεσε μέσα.

Οι θαυμαστές πάντα την αγαπούσαν τη Νέβερλαντ, όχι μόνο γιατί εκεί ζούσε ο Τζάκσον αλλά και γιατί ακριβώς ήταν/είναι ένα ονειρικό μέρος και για όλα όσα είπαμε παραπάνω. Το συγκινητικό όμως ξέρετε ποιο είναι; Ότι οι θαυμαστές συνεχίζουν να πηγαίνουν εκεί, ακόμη και τώρα. Ταξιδεύουν εκεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και μάλιστα απ’όλο τον κόσμο κι ας μην επιτρέπεται η είσοδος μέσα. Τους αρκεί που βρίσκονται στα μέρη όπου περπάτησε ο Μάικλ Τζάκσον και “αρπάζουν” με το μάτι ό,τι μπορούν έξω από τα κάγκελα. Φυσικά είναι εκεί πολύ περισσότεροι σε κρίσιμες ημερομηνίες, όπως αυτή των γενεθλίων του και η 25/η Ιουνίου. Φέτος το έφεραν οι συγκυρίες και μπόρεσα να βρω μπόλικο φωτογραφικό υλικό. Δείτε το λοιπόν και φανταστείτε πως έτσι γίνεται κάθε χρόνο.

Η Νέβερλαντ πωλείται;

Η αλήθεια είναι πως έχει όντως παρθεί αυτή η απόφαση και κατά καιρούς ακούστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές διάφοροι διάσημοι αλλά ακόμη δεν πουλήθηκε, κάτι που ταυτόχρονα ερμηνεύεται από μερίδα θαυμαστών, τους λεγόμενους believers, ως ένα ακόμα σημάδι ότι ο Μάικλ Τζάκσον ζει και δεν το αντέχει η καρδιά του να την πουλήσει. Σε κάθε περίπτωση, οι θαυμαστές, believers και μη, θέλουν ένα πράμα: η Νέβερλαντ να ανοίξει για το κοινό, να γίνει κάτι σα μουσείο και να μπορούν να μπουν σε όλους τους χώρους. Εδώ μπορείτε να δείτε την επίσημη αγγελία: http://www.forbes.com/sites/hughmcintyre/2015/05/29/michael-jacksons-neverland-ranch-is-officially-for-sale-for-a-cool-100-million/

Η αστυνομία εισέβαλε στη Νέβερλαντ σα σήμερα το 2003. Όσοι θέλουν να μάθουν για το θάνατό του, ας μην ψάχνουν για την 25η/6/2009. Ο Μάικλ Τζάκσον «πέθανε» το 2003, όταν τον κατηγόρησαν άδικα και εισέβαλαν στον παράδεισο που ήθελε να μοιράζεται με όλο τον κόσμο. Ο Μάικλ Τζάκσον «πέθανε», όταν αμφισβητήθηκε η αγνή του ψυχή.

Michael Jackson raid2

Ελάτε και στο Facebook: https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth

Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το κείμενο αυτό, παρακαλώ να βάλετε ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth, δηλαδή https://mjacksontruth.wordpress.com.

Πηγές

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1197247/Inside-Neverland-The-stunning-photographs-Michael-Jacksons-fantasy.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson#1986.E2.80.9390:_Appearance.2C_tabloids.2C_Bad.2C_films.2C_autobiography.2C_and_Neverland

http://donsmithphotography.aminus3.com/image/2009-07-22.html

http://www.truemichaeljackson.com/neverland/

http://www.michaeljacksonthelastangel.com/michael-jackson-neverland-valley.html

Advertisements
This entry was posted in προσωπικότητα, Σα σήμερα ο Μάικλ Τζάκσον... and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s