Τα Χριστούγεννα κι οι Δεκέμβριοι του Μάικλ Τζάκσον

michael-jackson-heal-the-world

Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα με τον Μάικλ Τζάκσον

MJacksonTruth Facebook: https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth/

Οι Δεκέμβριοι και τα Χριστούγεννα του Μάικλ Τζάκσον ήταν πάντα λίγο διαφορετικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει εμείς. Εμείς σαν παιδιά θα πηγαίναμε να πούμε τα κάλαντα, θα παίζαμε με τα ξαδέλφια μας που είχαμε να δούμε καιρό, θα τεμπελιάζαμε για ώρες βλέποντας κινούμενα σχέδια και χριστουγεννιάτικες ταινίες, θα βαρυστομαχιάζαμε από τα πολλά γλυκά και το πλούσιο φαγητό.

Ο Μάικλ Τζάκσον δεν είχε σχεδόν τίποτα από αυτά. Καταρχήν γιατί ήταν από φτωχή πολύτεκνη οικογένεια που έμενε σε ένα μικρό σπίτι με 3 μόλις δωμάτια. Στο ένα δωμάτιο κοιμόνταν οι γονείς, στο άλλο τα αγόρια και στο τρίτο, που ήταν το σαλόνι που μετατρεπόταν σε υπνοδωμάτιο, τα υπόλοιπα παιδιά. Ο πατέρας του, αφού δεν τα κατάφερε να κάνει καριέρα ως μποξέρ και αργότερα ως μουσικός (είχε κάνει και συγκρότημα), τελικά ζούσε την οικογένεια ως οδηγός γερανού, ενώ κάποια στιγμή αναγκάστηκε να πιάσει και δεύτερη δουλειά (ημιαπασχόληση). Τόσο είχαν ανάγκη.

Michael Jackson house Gary Indiana

Όμως τα Χριστούγεννα του Μάικλ Τζάκσον δεν ήταν πιο πλούσια και πιο γιορτινά ούτε όταν πια είχαν χρήματα από τις επιτυχίες του με τα αδέλφια του ως Jackson 5 (The Jacksons). Ο λόγος ήταν ότι πλέον δεν είχαν χρόνο. Πρόβες, ζωντανές και τηλεοπτικές εμφανίσεις, διαγωνισμοί, ηχογραφήσεις, περιοδείες. Μην ξεχνάμε πως την πρώτη τους περιοδεία την έκαναν όταν ο Μάικλ Τζάκσον ήταν μόλις 12,5 χρονών, ενώ 1 χρόνο μετά έκαναν την πρώτη τους πανευρωπαϊκή και 2 χρόνια αργότερα έκαναν την πρώτη τους παγκόσμια τουρνέ που περιλάμβανε 160 συναυλίες σε διάστημα 3 χρόνων. Εκτός από το χρόνο της μετακίνησης, όλο αυτό προϋπόθετε ατέλειωτες ώρες προβών κι έτσι ο χρόνος που έμενε από το σχολείο και οι αργίες αφιερώνονταν στην προετοιμασία.

Εδώ βλέπουμε 2 φωτογραφίες από τις 18/12/1969 (ο Μάικλ Τζάκσον ήταν μόλις 11,5 χρονών) από την παρουσίαση του πρώτου άλμπουμ των Jackson 5 με τη Νταϊάνα Ρος στην παρουσίαση.

Jackson 5 Diana Ross 1969 b Jackson 5 Diana Ross 1969

1 χρόνο αργότερα και 2 μόλις μέρες μετά τα Χριστούγεννα, στις 27/12/1970, οι Jackson 5 ταξίδεψαν στην πόλη Σαρλότ της Καρολίνα για την πρώτη τους εθνική περιοδεία.

ackson 5 concert Christmas 1970

ackson 5 concert Christmas 1970

Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα μουσικό ταξίδι που ταυτίστηκε με την ίδια του τη ζωή, καθώς ό,τι έκανε ως παιδί συνέχισε να το κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Κι επιπλέον στοιχείο αυτού του τρόπου ζωής ήταν οι φιλανθρωπίες οι οποίες ήταν περισσότερες την περίοδο των Χριστουγέννων που πχ οι Jackson 5 θα ντύνονταν αι Βασίληδες.

Michael Jackson Christmas 23 December 1972 b Michael Jackson Christmas 23 December 1972 c Michael Jackson Christmas 23 December 1972

Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έχουμε για τις 23/12/1971, όταν ο Μάικλ Τζάκσον (13,5 ετών πια) και τ’αδέλφια του φόρεσαν τη στολή του Αι Βασίλη για να εμφανιστούν στο πάρτι της δισκογραφικής εταρείας Μοτάουν, που διοργανώθηκε προς όφελος παιδιών φτωχών οικογενειών.

32dec 1972 Michael Jackson Christmas party held at the Pacific Townclub with Mary Wilson

Την αμέσως επόμενη χρονιά, παραμονή Χριστουγέννων πια, στις 24/12/1972, ο Μάικλ Τζάκσον και τ’αδέλφια του τραγούδησαν για τα παιδιά με προβλήματα όρασης Foundation for the Junior Blind σε μια εμφάνιση 45 λεπτών.

24dec 1972 Foundation for the Junior Blind in Los Angeles California for 1000 visually impaired children

2 χρόνια νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει τον χριστουγεννιάτικο δίσκο τους και φαίνεται πως τόσο η κατεύθυνση που πήρε από τη μητέρα του ώστε πάντα να βοηθά τους ανθρώπους όσο και όλες αυτές οι εμπειρίες του μέσα από το τραγούδι τον έκαναν να πιστεύει αυτό που είπε αργότερα:

Ξέρετε, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που πρέπει να χαρίζουμε αγάπη.

Για τον Μάικλ Τζάκσον λοιπόν, ακόμη κι όταν δεν ήταν Χριστιανός, τα Χριστούγεννα ήταν μια σημαντική γιορτή αλλά συνδεδεμένη με την προσφορά αγάπης κι όχι την καλοπέραση των διακοπών και της πολυφαγίας, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο. Και φαίνεται πως τον επηρέασε κι ένα τραγούδι που ερμήνευσε στα 12 του και το τήρησε σε όλη του τη ζωή. Προσέξτε τους στίχους και θυμηθείτε ότι ήδη όταν ήταν μικρός, ο Μάικλ Τζάκσον δήλωνε στην τηλεόραση, σε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις, πως έδινε μεγάλη σημασία στους στίχους.

Τη φιλανθρωπική δράση στην οποία μυήθηκε μικρός τη συνέχισε σε όλη του τη ζωή (εδώ βλέπουμε λόγω επικαιρότητας μόνο τους Δεκέμβριους’ για περισσότερα δείτε στο άρθρο “Το φιλανθρωπικό έργο του Μάικλ Τζάκσον). Κορύφωση αυτής της δράσης ήταν ο οργανισμός Heal the world (τίτλος εμπνευσμένος από το ομώνυμο τραγούδι του) και πρώτη του μεγάλη κίνηση ήταν η δωρεά επιταγής 10,000.00 δολλαρίων στο Τόκυο στις 10/12/1992.

Michael Jackson Heal The World Tokyo 10 december 1992

Στις 26 του ίδιου μήνα ανήγγειλε στο United Negro College Fund 200 υποτροφίες για ομόφυλούς του κι αυτό ήταν μόνο ένα μέρος της δράσης του για τους μαύρους εκείνη τη χρονιά, καθώς ακολούθησαν κι άλλες πιο γενναιόδωρες ακόμα δράσεις του.

1 χρόνο αργότερα, ευαισθητοποιημένος από τα γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια με έμφαση σε ό,τι χρειάζονταν τα παιδιά, από φαγητό μέχρι γλυκά και παιχνίδια και ό,τι μπορούσε να τα κάνει χαρούμενα και να ξεχάσουν τη φρίκη του πολέμου.

Τον ίδιο μήνα έδειξε την ίδια ευαισθησία και για μια άλλη περιοχή, τη Γεωργία, από την οποία εμείς σα χώρα τότε δεχτήκαμε πολλούς ομογενείς (τους λεγόμενους Ρωσοπόντιους ή Ελληνοπόντιους). Μέρος της τότε δράσης ήταν 60.000 εμβόλια για τα παιδιά, τα οποία μοίρασε σε συνεργασία με το Gorbachev Foundation.

Το 1996 τον είδαμε στη Μανίλα όπου και επισκέφτηκε νοσοκομεία και δώρισε τα έσοδα της εκεί συναυλίας του που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της περιοδείας του History Tour.

Michael Jackson 5 December 1996 Philippines

Τον ίδιο μήνα ταξίδεψε και στο Βουκουρέστι, μια πόλη που φαίνεται να αγαπούσε πολύ κι εκεί δώρισε επίσης τα έσοδα της συναυλίας για την ανακαίνιση του νοσοκομείου παίδων το οποίο επίσης επισκέφτηκε.

Τα πρώτα του Χριστούγεννα τα πέρασε το 1993, όταν πια βαφτίστηκε Χριστιανός κι ήταν τα πρώτα που γιόρτασε με το γλυκό πατροπαράδοτο τρόπο που γνωρίζουμε όλοι: απολαμβάνοντας δώρα και λιχουδιές σαν παιδί. Έκανε αυτό που δεν είχε στην παιδική του ηλικία.

Η Νέβερλαντ ήταν ακόμη πιο όμορφη εκείνες τις μέρες

11 χρόνια αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2004, άνοιξε το  τη Νέβερλαντ για τελευταία φορά για να δώσει ένα πλουσιοπάροχο πάρτι για παιδιά 200 φτωχών οικογενειών. Είπαμε, τα Χριστούγεννα είναι γιορτή μοιράσματος και αγάπης. Ο Μάικλ Τζάκσον έπρεπε να μοιραστεί όσα κατάφερε να κερδίσει και δεν μπορούσαν να έχουν άλλοι συμπολίτες του.

Τα τελευταία του Χριστούγεννα, το 2008, τα πέρασε οικογενειακά παρέα με φίλους. Είναι κι οι τελευταίες του εικόνες που έχουμε από γιορτινές μέρες, αφού μετά ακολούθησε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Πέρα απ’αυτές τις εικόνες δε γνωρίζουμε τίποτε άλλο μα είναι σίγουρο πως (και) τα Χριστούγεννα αυτά τα πέρασε με ό,τι του είχε λείψει στα παιδικά του χρόνια (κινούμενα σχέδια, ταινίες, γλυκά κι άλλες λιχουδιές) και ό,τι αγαπούσε περισσότερο: τα παιδιά του.

Michael Jackson last Christmas 2008

Και μπορεί ο Μάικλ Τζάκσον να μας άφησε μα, όπως στις μεγάλες επετείους του, οι θαυμαστές πάντα τον περιλαμβάνουν στους εορτασμούς τους ακόμα και τα Χριστούγεννα. Εκτός του ότι μπορεί να βάλουν μια εικόνα του ή κάτι που να τον θυμίζει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, φροντίζουν και το μέρος όπου υποτίθεται ότι αναπαύεται. Ναι, μη σας εκπλήσσει, στολίζουν το χώρο του νεκροταφείου και μάλιστα βάζουν κανονικό δέντρο. Πρέπει να είναι και το μοναδικό τέτοιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Καλά Χριστούγεννα!

Ελάτε και στο Facebook: https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth/

Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε το κείμενο αυτό, παρακαλώ να βάλετε ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth, δηλαδή https://mjacksontruth.wordpress.com/ .

Advertisements
This entry was posted in προσωπικότητα and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s