Μάγια Αγγέλου: ένα ποίημα για τον Μάικλ Τζάκσον

poem of Maya Angelou for Michael Jackson 2

Το MJacksonTruth στο Facebook : https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth

14 Ιουνίου και οι θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον ζουν* σε ρυθμούς Μάικλ Τζάκσον λίγο πιο στενόχωρους. Το ίδιο και το MJacksonTruth. Βλέπετε σε 11 μέρες θα έχουμε την 7η επέτειο από το φευγιό του.

Το MJacksonTruth αποφάσισε να κάνει μια νέα οπτικοποίηση σε παλιό βίντεο με ηχητικό υλικό από το ποίημα της Μάγια Αγγέλου σε απαγγελία της ίδιας και μουσική Μάικλ Τζάκσον’ αυτό το πάντρεμα έγινε από θαυμαστή/θαυμάστρια και το κρατώ. Το ποίημα γράφτηκε για τον Τζάκσον και στην τελετή του μνημόσυνου τον Ιούλιο του 2009 το απήγγειλε η ηθοποιός Κουίν Λατίφα.

Καθώς λοιπόν ξαναέβλεπα τους στίχους, διαπίστωσα το βάθος των νοημάτων. Θα είμαι ειλικρινής. Σαν ποίημα από τεχνικής άποψης δε με ενθουσιάζει. Τα νοήματά του όμως αξίζουν συγχαρητήρια. Και κατέληξα πως αυτά τα νοήματα μόνο ένας άνθρωπος σαν τη Μάγια Αγγέλου θα μπορούσε να τα επισημάνει με τόση ακρίβεια: αφροαμερικανίδα, καλλιτεχνική και λόγια φύση, χτυπημένη από τη ζωή από τα παιδικά της κιόλας χρόνια και νικήτρια της ζωής. Και γι’αυτό το 2ο μέρος της σημερινής ανάρτησης είναι αφιερωμένο σ’εκείνη (δείτε παρακάτω μετά τα βίντεο)

maya angelou quote

Η Μάγια Αγγέλου μας λέει το αυτονόητο καταρχήν: ήταν ένας θησαυρός. Και τον είχαμε. Κι αυτός ο θησαυρός δοκιμάστηκε από τραγωδίες. Ως ποιήτρια και προφανώς λόγω της στιγμής, δε θα μπορούσε να πει λεπτομέρειες. Μα στο μυαλό της ήταν ο πόλεμος που δέχτηκε ο Μάικλ Τζάκσον από τα μμε, καθώς κι οι προσωπικές του ατυχίες, όπως το πρόβλημα υγείας που του αφαίρεσε το φυσικό του χρώμα, κάτι που, αντί να γίνει σεβαστό, έγινε αντικείμενο μυθοπλασιών και χλευασμού-όργανο στα αδίσταχτα χέρια των πληρωμένων συκοφαντών δημοσιογράφων.

Η Αγγέλου, πιθανώς ευαισθητοποιημένη από την προσωπική της ατυχία και αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ρόλο της ΜΗΤΕΡΑΣ, μας μυεί σε ένα από τα «μυστικά» του Τζάκσον και μας λέει λιτά πως

Παρά την αγωνία, η ζωή του ήταν επενδυμένα 

στην αγάπη της μητέρας,

 την αγάπη της οικογένειας

 και επιβίωσε και έκανε περισσότερο από αυτό.

Βρίσκω πολύ σημαντικούς αυτούς τους στίχους γιατί συχνά ξεχνάμε ότι όλοι μας υπήρξαμε παιδιά, πως δεν πρέπει να στενοχωρούμε τους άλλους γιατί κάπου υπάρχει μια μάνα που τους πονάει κι αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Τζάκσον. Η Αγγέλου μας λέει πως ο Τζάκσον μπόρεσε να μεγαλουργήσει όχι μόνο γιατί είχε ταλέντο αλλά γιατί η μητέρα του του είχε δώσει σωστές βάσεις, με κυριότερη την αγάπη της. Είναι αυτό που λένε οι ψυχολόγοι για τα πρώτα χρόνια της ζωής μας:

Η σημασία της μητέρας για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του  είναι τεράστια και έχει επισημανθεί από όλες τις αναπτυξιακές θεωρίες.

Σύμφωνα  μάλιστα με την ψυχαναλυτική θεωρία, το πρώτο πρόσωπο το οποίο εσωτερικεύει το παιδί είναι η μητέρα. Η σχέση μητέρας – παιδιού, κατά το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης, αποτελεί το στοιχείο με βάση το οποίο το παιδί θα διαμορφώσει γενικά την προσωπικότητά του.

Η εμπειρία της αγάπης, της στοργής  και της φροντίδας που έχει το παιδί στην πρώτη παιδική ηλικία δημιουργεί για όλα τα επόμενα χρόνια ένα συναίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, κάτι που θα καθορίσει τη μελλοντική ανάπτυξη των γνωστικών και κινητικών του δεξιοτήτων, παράλληλα με τη διαμόρφωση του συναισθηματικού κόσμου του παιδιού.

Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα, θα ήθελα να σταθώ σε έναν ακόμη στίχο:

Ήμασταν μαγεμένοι με το πάθος του,

επειδή δεν κρατούσε τίποτα για εκείνον.

Μας έδωσε όλα όσα του είχαν δοθεί.

Τον Μάικλ Τζάκσον τον θεωρούσαμε δεδομένο, ίσως γιατί η καριέρα του είχε εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια και πολλοί από εμάς, όταν γεννηθήκαμε, τον βρήκαμε ήδη σα μέρος της πραγματικότητας, ήταν ήδη τεράστιος. Μα δε συνειδητοποιήσαμε πως όσα έκανε, εκτός από άρτια καλλιτεχνικά, ήταν δύσκολα και για εκείνον να τα πετύχει κι όμως το έκανε. Και μας τα έδωσε όλα. Κι ακόμη κι αν η μουσική του δεν ταιριάζει στα γούστα μας, του οφείλουμε ένα ευχαριστώ, όπως σε όλους τους γνήσιους, ταλαντούχους και γενναιόδωρους καλλιτέχνες.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ποίημα σε απαγγελία της ίδιας

εδώ η πρωτότυπη εκδοχή στα αγγλικά

 ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ

maya angelou quote 2

Το ποίημα της Μάγιας Αγγέλου έχει μεγάλη αξία όχι μόνο γιατί αποτελεί τιμή για τον Μάικλ Τζάκσον αλλά και γιατί έγινε αφορμή για πολλούς να μάθουν μια γυναίκα σημαντική για τους αφροαμερικάνους μα και για όλους εμάς. Γιατί ήταν νικήτρια της ζωής. Αξίζει να μάθουμε την ιστορία της για να εμπνευστούμε κι οι ίδιοι για τη ζωή, να έρθουμε σε επαφή με τις πραγματικές αξίες μα και να πάρουμε θάρρος. Επιτρέψτε μου να πω: αρκετά με όσους προβάλλουν τα μμε, αρκετά με τους καλλιτέχνες που πρώτα μας δείχνουν τους κοιλιακούς τους κι ύστερα μας επιβάλλονται ως τραγουδιστές, ηθοποιοί κλπ χωρίς συχνά να έχουν το ανάλογο ταλέντο.

Εδώ ένα πολύ όμορφο και περιεκτικό κείμενο για τη Μάγια Αγγέλου από το http://hallofpeople.com/gr/

Η Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou) γεννήθηκε ως Marguerite Johnson, το Μάγια της έμεινε από τον αδερφό της που την αποκαλούσε My gia όταν ήταν νήπια, καθώς δεν μπορούσε να πει Marguerite, ενώ το Αγγέλου έμεινε από τον Ελληνοαμερικάνο άνδρα της. Ήταν βραβευμένη Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια, πεζογράφος, και μία από τις πιο σπουδαίες ποιήτριες της τελευταίας 50ετίας. […] Ο γάμος των γονιών της έληξε σύντομα και όταν εκείνη ήταν 3 και ο αδερφός της 4, τους έβαλαν μόνους σε ένα τρένο και τους στείλανε να ζήσουν με την πατρική γιαγιά.

Στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης η γιαγιά τα κατάφερνε καλά με ένα μαγαζί τροφίμων και προϊόντων οικιακής χρήσης που διατηρούσε και ζήσανε αρκετά καλά για 4 χρόνια μέχρι που εμφανίστηκε ξαφνικά ο πατέρας τους και επέστρεψε τα παιδιά στην μητέρα τους, στο St Louis. Εκεί η Μάγια κακοποιήθηκε και βιάστηκε από τον πατριό της, σε ηλικία 8 ετών. Η Μάγια μίλησε γι’ αυτό στον αδερφό της εκείνος στην μητέρα τους, ο δράστης συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος και την επόμενη μέρα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, μάλλον από τους θείους της. Η Μάγια, θεωρώντας πως έφταιγε η ίδια για τον θάνατο του, επειδή είχε μιλήσει, δεν ξαναέβγαλε κουβέντα για σχεδόν 6 χρόνια, κατά τα οποία τα παιδιά είχαν δοθεί και πάλι στην γιαγιά τους.

Αυτή την σιωπηλή περίοδο ανέπτυξε την αγάπη της για την λογοτεχνία και την ικανότητα να ακούει και να παρατηρεί τους ανθρώπους και τα πράγματα σε βάθος. Στα 14 της, ξαναπήρε τα παιδιά η μητέρα της στο Όκλαντ, πριν τελειώσει η Μάγια το λύκειο έγινε η πρώτη μαύρη εισπράκτορας στα τραμ, ενώ 3 εβδομάδες μετά που τέλειωσε, γέννησε τον μοναδικό της γιό. Το 1951 παντρεύτηκε έναν Ελληνοαμερικάνο ναυτικό και φιλόδοξο μουσικό, τον Θεοδόση Αγγέλου (Tosh Angelos), την εποχή που οι μικτοί γάμου ήταν καταδικαστέοι και από τους λευκούς και από τους μαύρους. Η Μάγια με τον γιο της και τον σύζυγο της μετακόμισαν στην Νέα Υόρκη όπου προσπάθησε να γίνει επαγγελματίας χορεύτρια. Αυτή την εποχή υιοθέτησε το όνομα Μάγια Αγγέλου που ήταν εύηχο και κατάλληλο για τους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Το 1954 χώρισε και για δύο χρόνια έκανε περιοδείες στην Ευρώπη παίρνοντας μέρος ως χορεύτρια στην όπερα Porgy and Bess. Από όποια χώρα της Ευρώπης περνούσε, μάθαινε με χαρακτηριστική ευκολία την αντίστοιχη γλώσσα. Το 1957 δοκίμασε τις φωνητικές της ικανότητες και έβγαλε έναν δίσκο ο οποίος ύστερα από χρόνια, το 1996, βγήκε και σε cd. Το 1959 γνώρισε τον νομπελίστα Oliver Killens ο οποίος την παρότρυνε να γράψει ενώ το 1960 γνωρίστηκε με τον Martin Luther King, Jr. και έγινε ακτιβίστρια υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο πετυχημένα της αποφθέγματα

Ελάτε και στο Facebook : https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth

Αναδημοσιεύστε το κείμενο αυτό με ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth

Πηγές

http://www.eidisis.gr/topika-nea-toy-n-kilkis/mitera-o-pio-isxyros-krikos-stin-alysida-tis-zois.html
http://hallofpeople.com/gr/bio/Aggeloy.php#.V2AduruLTGg
http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=1319
Advertisements
This entry was posted in Η αναγνώριση από τους καλλιτέχνες, μετά θάνατον and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Μάγια Αγγέλου: ένα ποίημα για τον Μάικλ Τζάκσον

  1. Παράθεμα: Ο Μάικλ Τζάκσον σε γιγαντιαία οθόνη led στο κτίριο της citibank για τα 7 χρόνια από το φευγιό του! | The truth about Michael Jackson

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s