Σα σήμερα… ο Μάικλ Τζάκσον επισκέφτηκε τον Νέλσον Μαντέλα

Michael-jackson-and-nelson-mandela

Αντί εισαγωγής: Το MJacksonTruth σήμερα παρουσιάζει ένα από τα πιο 
σημαντικά άρθρα του όχι απλώς γιατί φωτίζεται μια ακόμη πλευρά του 
Μάικλ Τζάκσον αλλά γιατί, με αφορμή αυτόν, μας δίνεται η ευκαιρία 
να μιλήσουμε για τον Νέλσον Μαντέλα και την αδικία κατά των μαύρων. 
Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τα νέα παιδιά που πολλά από 
αυτά η κοινωνία τα έχει αποχαυνώσει, στερώντας τους ουσιαστικές 
γνώσεις χρήσιμες για να καταλάβουν την έννοια της αδικίας και το 
ότι η αδικία εξαφανίζεται, αν εμείς την πολεμήσουμε. Τα περισσότερα 
απ’όσα μας περιβάλλουν, οι πειρασμοί, από το καλλιτεχνικό 
κουτσομπολιό και το τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως τις δήθεν 
ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, γίνονται για να μας αποσπούν την προσοχή 
από τα σημαντικά.

Σα σήμερα το 1996 ο Μάικλ Τζάκσον επισκέφτηκε τον Νέλσον Μαντέλα στα γενέθλιά του. Η συνάντηση ήταν πολύ τιμητική και σημαντική και για τους δυο. Για τον μεν Τζάκσον σήμαινε ότι θα συναντούσε μια από τις πιο σπουδαιότερες προσωπικότητες όλων των εποχών αλλά κι ότι του δινόταν η ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να βοηθήσει τις ρίζες του. Για τον Μαντέλα ήταν χαρά επίσης να βλέπει καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Τζάκσον να βοηθάνε ουσιαστικά.

Όταν πρωτοσυναντήθηκαν, ο Τζάκσον δεν ήξερε αν έπρεπε να τον χαιρετήσει ή αν μπορούσε να τον αγκαλιάσει’ η καρδιά του ήθελε το δεύτερο μα δεν ήξερε αν υπήρχε κάποιο πρωτόκολλο. Ο Μαντέλα το κατάλαβε αυτό και πήρε την πρωτοβουλία να τον αγκαλιάσει’ προφανώς χάρηκε γιατί η αγκαλιά σήμαινε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από αυτά που ορίζουν τα πρωτόκολλα.

2 μέρες μετά τη σημερινή μέρα, ο Μαντέλα παραχώρησε τιμητική εκδήλωση για τον Τζάκσον.

Η συνάντηση τελικά, εκτός του ότι σήμαινε βοήθεια για το λαό του Μαντέλα, δημιούργησε και μια μεγάλη φιλία. Τόσο που ο Μαντέλα δήλωσε πως ο Τζάκσον ήταν μέρος της οικογένειάς του, ενώ, στον αποχαιρετισμό του τη μέρα του μνημόσυνου, είπε πως θαύμαζε τον Τζάκσον για το ότι κατάφερε να θριαμβεύει στη ζωή, παρά τις τραγωδίες που έζησε. Τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα τα διάβασε ο Σμόκυ Ρόμπινσον

Μήνυμα για τους νεαρούς επισκέπτες

Επειδή κάποια νέα παιδιά ίσως δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της συνάντησης αυτής,  θα πούμε μερικά λόγια για το Απαρτχαϊντ και το ρόλο του Μαντέλα στη διάλυσή του. Το Απαρτχαϊντ με 2 λόγια ήταν το βασανιστικό καθεστώς εναντίον των μαύρων της Νότιας Αφρικής. Φανταστείτε να έχετε λιγότερα δικαιώματα από άλλους συμπολίτες σας και να θεωρείστε πιο ύποπτοι για το ίδιο αδίκημα σε σχέση με άλλους. Ειδικότερα μας λέει πολύ όμορφα και με απλά λόγια η real:

Apartheid

Από το 1948 έως το 1994 το απαρτχάιντ είχε γίνει νόμος στη Νότια Αφρική, αν και θεωρείτο παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική κατηγοριοποιήθηκαν σε λευκούς, μαύρους, έγχρωμους, Ινδιάνους ή Ασιάτες. Δημιουργήθηκαν χωριστά σχολεία, λεωφορεία, καταστήματα και νοσοκομεία για μαύρους και έγχρωμους και οι υπηρεσίες που προσφέρονταν ευνοούσαν κυρίως τους λευκούς.

Ακόμη και οι νόμοι ήταν διαφορετικοί. Αν για παράδειγμα οι αρχές συλλάμβαναν έναν μαύρο άνδρα ο οποίος είχε βιάσει μία λευκή γυναίκα, τον περίμεναν πολλά χρόνια στη φυλακή, ενώ αντίθετα για την ίδια πράξη, ένας λευκός θα πλήρωνε απλά ένα μικρό ποσό ως πρόστιμο…

Στα αφρικανικά η λέξη απαρτχάιντ σημαίνει διαχωρισμός. Στη Νότια Αφρική έφτασε να είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο τασσόταν κατά των μαύρων. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας από αυτούς που έδωσαν μακρόχρονη μάχη κατά αυτής της διάκρισης. Από το 1948 έως το 1994 το απαρτχάιντ είχε γίνει νόμος στη Νότια Αφρική, αν και θεωρείτο παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Ο ρόλος του Μαντέλα

MANDELA_prison

Οι μαύροι της Νότιας Αφρικής διαδήλωσαν κατά αυτής της ανισότητας η οποία στη χώρα είχε γίνει νόμιμη, με την υποστήριξη του Νέλσον Μαντέλα αλλά και του Αχμέντ Καθράντα. Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις αυτές είχαν τη μορφή παθητικής διαμαρτυρίας. Σε μία από αυτές, ο Μαντέλα έκαψε το «πάσο» του.

Οι μαύροι της Νότιας Αφρικής διαδήλωσαν κατά αυτής της ανισότητας η οποία στη χώρα είχε γίνει νόμιμη, με την υποστήριξη του Νέλσον Μαντέλα αλλά και του Αχμέντ Καθράντα. Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις αυτές είχαν τη μορφή παθητικής διαμαρτυρίας. Σε μία από αυτές, ο Μαντέλα έκαψε το «πάσο*» του.

Δουλεύοντας στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, ο Μαντέλα είδε τις προσπάθειές του κατά του απαρτχάιντ να μην έχουν αποτέλεσμα, όπως και οι παθητικές διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας. Αργότερα, υπήρχαν σχέδια για βομβαρδισμούς σε σημεία ιδιαιτερότητας για το μέτρο διαχωρισμού, ωστόσο πάντοτε ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην υπάρξουν θύματα. Ο Νέλσον Μαντέλα δικάστηκε για προδοσία και ενώ στο πρώτο στάδιο αθωώθηκε, το 1964 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο ίδιος έμεινε στη φυλακή για 27 χρόνια στο νησί Ρόμπεν Άιλαντ, ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησε τον αγώνα του. Στη Νότια Αφρική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα μηνύματα του Μαντέλα κατά του απαρτχάιντ έγιναν ιδιαίτερα γνωστά.

Μετά την αποφυλάκισή του το 1990, ο Νέλσον Μαντέλα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο νόμος του απαρτχάιντ καταργήθηκε επίσημα, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξαιτίας του, ο ρατσισμός απέκτησε βαθιές ρίζες στη χώρα.

*το πάσο ήταν απαραίτητο για ένα μαύρο κι ήταν κι αυτό ένα υποτιμητικό στοιχείο της ζωής του. Χωρίς το πάσο, ένας μαύρος δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Την ίδια στιγμή που ένας λευκός κυκλοφορούσε χωρίς αυτό.

Διαβάστε οπωσδήποτε το κείμενο «Πως ο Μαντέλα «έσβησε» το Απαρτχαϊντ» από το Onalert και να θυμάστε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και πως, όταν μια ομάδων ανθρώπων αντιμετωπιστεί ως κατώτερη, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Τέλος προβληματιστείτε πώς από τη μια μιλάμε για πρόοδο, πώς γίνεται να έχουμε φτάσει ως το διάστημα και όμως στην Αφρική να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν από την πείνα και την ξηρασία. Προβληματιστείτε γιατί υπάρχουν φτωχοί και άστεγοι (λευκοί ή μαύροι) ακόμη και σε πλούσιες χώρες και μην παρασύρεστε από το γυαλιστερό κόσμο της τηλεόρασης και του διαδικτύου όπου όλα είναι ΨΗΦΙΑΚΑ, δηλαδή ανύπαρκτα.

Ελάτε και στο Facebook : https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth

Αναδημοσιεύστε το κείμενο αυτό με ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth

Πηγές

http://mjacksonwords.blogspot.gr/2011/08/africa-michael-jackson-and-nelson.html
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=281631&catID=4
http://www.onalert.gr/stories/pws-o-nelson-mandela-esbhse-to-apartheid/30703
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF
http://www.gigwise.com/news/51594/Nelson-Mandela-Michael-Jackson-Was-Part-Of-Our-Family
Advertisements
This entry was posted in Σα σήμερα ο Μάικλ Τζάκσον... and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s