Μάικλ Τζάκσον φιλανθρωπικό έργο – Η συγκινητική ιστορία του ορφανού Μπέλα Φάρκας

Michael Jackson Bela Farka

 

 

 

 

 

Αντί προλόγου

Πώς θα αισθανόσασταν, αν οι γονείς σας σας είχαν εγκαταλείψει σε κάποιο ορφανοτροφείο ή σε κάποιο νοσοκομείο και μάλιστα είχατε και σοβαρότατο πρόβλημα υγείας για το οποίο προφανώς δε θα είχατε τα χρήματα; Μια τέτοια ιστορία με αίσια όμως έκβαση θα δούμε σήμερα κι αυτό γιατί πρωταγωνιστές της είναι ο Μάικλ Τζάκσον κι ένα 4χρονο ορφανό αγοράκι. Αν ανάμεσα στους αναγνώστες υπάρχουν κάποιοι με παρόμοια ιστορία, ξέρω πως θα δακρύσετε μα δείτε το θετικά: ευτυχώς κάποια ορφανά παιδιά τα έσωσε κυριολεκτικά ο Μάικλ Τζάκσον κι αυτό είναι απόδειξη ότι υπάρχουν ανάμεσά μας τέτοιοι άνθρωποι και υπάρχει γενικά ελπίδα. Δεν έχει σημασία που δεν ήσασταν εσείς στη θέση αυτών των παιδιών, είμαι σίγουρη πως θα νιώσετε την ίδια αγαλλίαση με αυτά.

Μάικλ Τζάκσον φιλανθρωπικό έργο – Η ιστορία του Μπέλα Φάρκας

Μια από τις ωραίες ιστορίες που αφορούν τον Μάικλ Τζάκσον εκτυλίχθηκε μια μέρα σα σήμερα πριν 20 χρόνια: στις 23 Ιουλίου του 1996. Ο Τζάκσον τότε ήταν και πάλι σε παγκόσμια περιοδεία με την History Tour και είχε ένα κενό περίπου 5 ημερών, από τις 20 ως τις 25 μήνα. Η τελευταία συναυλία του δόθηκε στις 19/7 στο Λονδίνο και στις 25 θα ακολουθούσε η πόλη Μπάζελ της Ελβετίας. Ήταν λοιπόν ένας Αμερικάνος μόνος στην Ευρώπη κι εκμεταλλεύτηκε το κενό για να κάνει λέτε τι; Για να επισκεφτεί και πάλι ένα νοσοκομείο για παιδιά και ειδικότερα το νοσοκομείο της Βουδαπέστης (Ουγγαρία). Πήγε δηλαδή σε μια τρίτη χώρα και μάλιστα το έκανε αυτό τον Ιούλιο, μολονότι οι προγραμματισμένες για εκεί συναυλίες ήταν για τις 10 και 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικλ Τζάκσον δεν πήγε τυχαία εκεί. Εκεί ήταν ο μικρός του 6χρονος φίλος Μπέλα Φάρκας, τον οποίο είχε γνωρίσει στην πρώτη του επίσκεψη περίπου 2 χρόνια νωρίτερα. Είχε έγνοια για τον μικρό του φίλο. Προσέξτε λεπτομέρεια: ο σούπερ σταρ πήρε πρωτοβουλία και τον ξαναεπισκέφτηκε, δε συνέβη το αντίθετο. Ούτε τον ξέχασε ούτε έκανε τον δύσκολο που τον αναζητούν οι άλλοι, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες.

Εδώ τους βλέπουμε στην πρώτη τους συνάντηση, όταν ο Μάικλ Τζάκσον επισκέφτηκε το νοσοκομείο παίδων μαζί με την τότε σύζυγό του Λίζα Μαρί Πρίσλει.

Michael Jackson Bela Farkas MJJphotocollectors

Ο Μπέλα Φάρκας ήταν ένα από τα στερημένα παιδιά αυτής της φτωχής χώρας, που ταυτόχρονα έπασχε από μια σοβαρή πάθηση του ήπατος. Το δράμα του ήταν ακόμη μεγαλύτερο γιατί οι γονείς του τον είχαν εγκαταλείψει στο νοσοκομείο. Η πάθησή του επηρέασε το χρώμα του δέρματός του και, το χειρότερο, εμπόδιζε την πέψη. Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταμόσχευση και του είχαν δώσει μόλις 1 χρόνο ζωής. Από την άλλη, στη χώρα του τότε δε γίνονταν τέτοιες επεμβάσεις και το κόστος στο εξωτερικό ήταν υπέρογκο. Υπολογίστε πως μόνο το μόσχευμα κόστισε 120.000 $ και όλη η θεραπεία 15.000€ το χρόνο.

Όταν ο Μάικλ Τζάκσον επισκέφθηκε το νοσοκομείο αυτό το 1994, γνώρισε τον Φάρκας και η ιστορία του τον άγγιξε πολύ. Από ένστικτο ίσως τον προβλημάτισε η εμφάνισή του. Ρώτησε τους γιατρούς γιατί ήταν τόσο αδύνατος και το πρόσωπό του είχε αφύσικο χρώμα, σχεδόν πράσινο κι εκείνοι του είπαν την ιστορία του. Ο Τζάκσον ταράχτηκε κι ορκίστηκε να φροντίσει να γίνει αυτό το παιδί καλά, με πρώτο του μέλημα να βρεθεί το μόσχευμα αλλά και να καλύψει τα έξοδα. Στην πορεία συνέχισε να τον στηρίζει οικονομικά σε ό,τι χρειαζόταν για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ δε σταμάτησαν να έχουν επαφή μέχρι τη μέρα που μας άφησε. Και φυσικά, συναισθηματικός καθώς ήταν, δε θα μπορούσε παρά να θέλει να τον δει κιόλας κι έτσι τον επισκέφτηκε ξανά το 1996 σα σήμερα, όπως είπαμε πριν. Τη 2η φορά, αν και μόλις 6 χρονών, ο Φάρκας του είπε με σοφία:

«Είσαι σαν τον μπαμπά μου. Χάρη σ’εσένα, γεννήθηκα για 2η φορά»

Κι ο Μάικλ Τζάκσον του απάντησε: «Τότε είσαι γιος μου»

Εδώ βλέπουμε σε ένα σύντομο βίντεο το χρονικό των 2 συναντήσεών τους.

Χάρη στον Μάικλ Τζάκσον, ο Φάρκας δεν έζησε απλώς 1 χρόνο, όπως διέγνωσαν οι γιατροί, αλλά μεγάλωσε κι έγινε κι ο ίδιος πατέρας πριν 2,5 χρόνια. Το Μάρτιο του 2014 έδωσε για πρώτη φορά συνέντευξη και φυσικά τον ρώτησαν για τον Τζάκσον. Πέρα από τα συναισθήματα αγάπης, ο Φάρκας είπε πως πάντα τον σκέφτεται και νιώθει βαθιά ευγνωμοσύνη. Αν μπορούσε να του μιλήσει, θα τον ρωτούσε γιατί απ’όλα τα παιδιά του νοσοκομείου διάλεξε εκείνον.

Bela Farkas 2014 with his child

Αντί επιλόγου

Το παράδειγμα του Μπέλα Φάρκας είναι ένα από τα πολλά που σχετίζεται με τον Μάικλ Τζάκσον. Ο Μάικλ Τζάκσον σαν κύριο όραμα είχε αυτό: να βοηθήσει. Τον πονούσε το ότι υπήρχαν παιδιά άρρωστα, φτωχά ή εγκαταλειμμένα και κυριολεκτικά δεν μπορούσε να  απολαύσει ξέγνοιαστος όσα καλά είχε εκείνος στη δική του ζωή αλλά ούτε και υπολόγιζε και τα δικά του προβλήματα, όταν έβλεπε πως τριγύρω του υπήρχαν άλλοι που δεν είχαν ούτε τα βασικά μέσα για επιβίωση. Μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο σε προσωπική του στιγμή είχε πει πως μια από τις δυσκολίες του με τις γυναίκες ήταν ότι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμά του. Εκείνος ήθελε να αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του σε τέτοιου είδους δράσεις (επισκέψεις σε ορφανοτροφεία κλπ, φιλανθρωπία), ενώ εκείνες ήθελαν να περνούν πιο πολύ χρόνο μόνοι τους.

Το ότι ο Μάικλ Τζάκσον και βοήθησε πολύ, ειδικά παιδιά, αλλά και άνοιξε το σπίτι του για αυτά το εκμεταλλεύτηκαν οι κακοί του κόσμου. Και πήραν ό,τι πιο αγνό υπήρχε και το αντέστρεψαν για να τον συκοφαντήσουν. Τον είπαν παιδεραστή. Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο δεν ήταν παιδεραστής αλλά το ότι βοηθούσε ήταν κάτι που ενοχλούσε. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η φτώχεια είναι δυνατό να μην υπάρχει. Το ότι υπάρχει γίνεται γιατί ο κόσμος μας είναι στα χέρια λίγων ισχυρών που θέλουν τον πλούτο συγκεντρωμένο στα δικά τους χέρια. Κι έτσι όποιος βοηθά στην καταπολέμησή της είναι «εχθρός». Γι’αυτό και ο Μάικλ Τζάκσον έπρεπε να εξουδετερωθεί και γι’αυτό κατασυκοφαντήθηκε και διώχτηκε και δικαστικά.

Πέρα από το να θαυμάσουμε άλλη μια φορά τον Μάικλ Τζάκσον, η ιστορία που διηγηθήκαμε πρέπει να μας προβληματίσει για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Σκεφτείτε. Στη μια ήπειρο έχουν λεφτά να στέλνουν πυραύλους στο διάστημα και στην άλλη πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Ή ακόμη δείτε πως στην ίδια χώρα ξοδεύουν αμύθητα ποσά για εξοπλισμούς ή για αποστολές στο διάστημα και την ίδια στιγμή στην ίδια χώρα τα ποσοστά άστεγων, άνεργων κι αναλφάβητων είναι πολύ υψηλά. Γιατί υπάρχει αυτή η αντίθεση; Γιατί δε λύνουν πρώτα τα προβλήματα πάνω στη γη και να κοιτάξουν μετά το διάστημα-τρομάρα τους; Γιατί είναι θέμα θέλησης. Η φτώχεια κι οι αδικίες μπορούν να επιλυθούν. Θέληση πρέπει να υπάρχει.

Ελάτε και στο Facebook : https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth

Αναδημοσιεύστε το κείμενο αυτό με ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth

Πηγές
http://en.michaeljackson.ru/bela-farkas/
http://im4mj.blogspot.gr/2014/03/bela-farkas-who-received-liver.html
http://www.aparchive.com/metadata/HUNGARY-MICHAEL-JACKSON-ARRIVES-IN-BUDAPEST/07ea1049e8b3487661a8ec034174d2b1?query=CELEBRITY+NEWS&current=11&orderBy=Relevance&hits=12&referrer=search&search=%2Fsearch%3Fquery%3DCELEBRITY%2520NEWS%26allFilters%3DAPTV%3ASource%2CMichael%2520Jackson%3APeople&allFilters=APTV%3ASource%2CMichael+Jackson%3APeople&productType=IncludedProducts&page=1&b=74d2b1
https://en.wikipedia.org/wiki/HIStory_World_Tour
https://www.amazon.co.uk/Michael-Jackson-Visual-Documentary-Tribute-ebook/dp/1849382611/ref=sr_1_80?s=books&ie=UTF8&qid=1469135405&sr=1-80&keywords=michael+jackson
Advertisements
This entry was posted in Σα σήμερα ο Μάικλ Τζάκσον..., Φιλανθρωπικό έργο and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s