Σα σήμερα μελανή στιγμή στη δημοσιογραφία με θύμα bullying τον Μάικλ Τζάκσον αλλά και κορυφαία για ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια διαμαρτυρίας

michael-jackson-on-this-day

 

 

 

 

 

Η σημερινή μέρα, σε διαφορετικές χρονολογίες, σημαδεύτηκε στην ιστορία του Μάικλ Τζάκσον με διφορούμενο τρόπο. Το MJacksonTruth επιλέγει να μιλήσει ταυτόχρονα για τα  γεγονότα των 2 ημερών για να δείξει την αντίθεση μεταξύ της αλήθειας και όσων τα μμε θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Σα σήμερα λοιπόν το 1993 προβλήθηκε η συνέντευξη του Μάικλ Τζάκσον στη γνωστή μας Όπρα Γουίνφρι μα σα σήμερα επίσης, το 1996, ξεκίνησαν τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ του αγαπημένου μας τραγουδιού διαμαρτυρίας του Μάικλ Τζάκσον, του They don’t care about us. Πώς σχετίζονται αυτά; Θα δείτε.

1.ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ

michael-jackson-talks-to-oprah

Την Όπρα Γουίνφρι την ξέρουμε όλοι και σίγουρα έχουμε συμφωνήσει τουλάχιστον σε μία ρήση μαζί της, καθώς η γυναίκα «το’χει», είναι καλή στα λόγια και μιλάει λογικά. Τα λόγια της συνήθως είναι γεμάτα σοφία και κάλλιστα θα μπορούσε να εμπνεύσει κάποιον σε κάποιο πρόβλημα που έχει, είτε αυτό είναι τα κιλά του είτε πιο σοβαρά θέματα της ζωής.

Όμως το 1993 η κυρία Γουίνφρι έδειξε μια διαφορετική εικόνα του εαυτού της. Με μια μόνο ερώτηση συνετέλεσε σε μια από τις πιο εξευτελιστικές στιγμές της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης. Η ερώτηση απευθυνόταν στον Μάικλ Τζάκσον και ήταν η εξής:

Είσαι παρθένος;

Είχε μπροστά της έναν 35χρονο άνδρα και τον ρωτούσε αν είχε κάνει ποτέ σεξ. Από πού να το πιάσεις; Από το ότι δε ρωτάμε τέτοια πράματα δημόσια; Από το ότι πολύ περισσότερο δεν τα ρωτάμε σε έναν 35χρονο; Από το ότι είχε μπροστά της τον πιο επιτυχημένο καλλιτέχνη όλων των εποχών που στο κάτω κάτω αυτή τον κάλεσε κι εκείνος της έκανε τιμή να αποδεχτεί την πρόσκλησή της χαρίζοντάς της τεράστια θεαματικότητα και ανάλωσε το χρόνο της σε αδιάκριτες ερωτήσεις;

Η ερώτηση, εκτός από ποταπή, ήταν πολύ πολύ ύπουλη. Γιατί; Γιατί τέθηκε έπειτα από μια σειρά ερωτήσεων που λογικά απέκλειαν το ενδεχόμενο να… (ντρέπομαι και να το πω) μην έχει κάνει σεξ και μάλιστα στα 35 του. Πρώτα τον ρώτησε αν είχε σχέση, μετά αν είχε ερωτευτεί ποτέ και στο τέλος αν ήταν παρθένος… Έμμεσα δήλωσε πως δεν τον πίστευε (άρα ο Τζάκσον είχε πει ψέματα) αλλά και υπονοούσε τι; Ότι ένας 35χρονος έβγαινε με κοπέλες και έπαιζαν τις κουμπάρες με κούκλες; Δείτε το απόσπασμα

Όπως είδατε, μπορεί ένας άνθρωπος τη μια στιγμή να λέει ωραία λόγια και την άλλη να γίνεται (το λέω κομψά) αδιάκριτος και να κάνει προσβλητικές ερωτήσεις. Αλήθεια τι την ένοιαζε κι αφού λέει πως της έφερνε αμηχανία η ερώτηση, γιατί την έκανε; Αυτή είναι σίγουρα μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της κυρίας Γουίνφρι (οι θαυμαστές του Τζάκσον μετρούν κι άλλες) και μας λέει πολλά για το ήθος της. Φυσικά δεν είναι η μόνη και στην Ελλάδα έχουμε και μιμητές της. Αναφέρομαι στις  τηλεκατίνες που προβάλλουν δήθεν κοινωνικά θέματα καλώντας ανθρώπους με κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τους εκθέτουν και μετά οι ψυχοπονιάρες κλαίνε –μπροστά στην κάμερα πάντα. Είναι οι ίδιες που έκαναν καριέρα, δηλαδή μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης, μόνο όταν καλούσαν «σταρ» και τις τσιγκλούσαν για να τις κάνουν να εκραγούν ή και να τσακωθούν. Είναι οι ίδιες που δε δίστασαν να ψάξουν μέχρι και τα σκουπίδια της Μενεγάκη για να βγάλουν «είδηση»-αυτό είναι είδηση, τα σκουπίδια. Και φυσικά είναι οι ίδιες που, σαν άλλη Όπρα Γουίνφρι, έχουν και άποψη για κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα  και προωθούν και πολιτικούς.

Κάποιους δεν τους εκπλήσσει ίσως η ερώτηση της Γουίνφρι γιατί προηγήθηκε η ντροπιαστική τηλεοπτικά δεκαετία του 90 που στιγμάτισε  πνευματικά και δυστυχώς και ηθικά τους σημερινούς 30+ μα αυτό είναι λάθος.  Είναι λάθος να ρωτάμε δημόσια –και ιδιωτικά θα προσέθετα- κάποιον αν έχει κάνει ποτέ σεξ. Εσάς θα σας άρεσε να σας το ρωτήσουν;

Η αλήθεια είναι πως η ερώτηση της Γουίνφρι οφείλεται στη συντονισμένη δράση των μμε που δημιούργησαν με ψευδή δημοσιεύματα μια ντροπιαστική εικόνα για τον Μάικλ Τζάκσον, με σκοπό να καταστρέψουν την καριέρα του. Κι αφού δεν μπορούσαν να μειώσουν την καλλιτεχνική του αξία, ήθελαν να τον καταστρέψουν ηθικά. Όσο για τον ίδιο, όντας πολύ ευαίσθητος αλλά και ευγενής, δεν μπορούσε να αντιδράσει δυναμικά, ειδικά όταν ήταν πολύ νέος. Σκεφτείτε το. Αν η ερώτηση αυτή τέθηκε στον Τζάκσον στα 35 του, κανείς δε θα μπορούσε να την απευθύνει πχ στη Μαντόνα ούτε στα 26 της. Δε θα τολμούσε. Γιατί; Γιατί η Μαντόνα δεν είχε ποτέ τον ευαίσθητο χαρακτήρα του Τζάκσον* και αντιδρούσε πάντα δυναμικά και επιθετικά, πριν καν της επιτεθούν. Κι αν τολμούσε ποτέ κάποιος να τη ρωτήσει κάτι τέτοιο, η Μαντόνα θα τον έβαζε επί τόπου στη θέση του, αδιαφορώντας αν η εκπομπή προβαλλόταν ζωντανά. Ο Τζάκσον όμως, όντας καλοπροαίρετος και αγαθός, όσο ήταν νέος, θα ερχόταν σε αμηχανία επειδή ο ίδιος δε θα μπορούσε όχι μόνο να εκστομίσει τέτοια προσβλητική ερώτηση αλλά ούτε καν να τη σκεφτεί. Κι έτσι κάποιοι όπως η κυρία Γουίνφρι, αντί να τον ρωτούν για τις καινοτομίες στην τέχνη του, έθεταν ερωτήσεις τέτοιου χαμηλού επιπέδου.

2.ΟΤΑΝ Ο ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Τι σύμπτωση! Ενώ το 1993 ο Τζάκσον αντιμετωπιζόταν ως γραφικός, 3 χρόνια μετά μεγαλούργησε άλλη μια φορά και μάλιστα γράφοντας ένα τραγούδι διαμαρτυρίας, το They Don’t Care About Us. Το They Don’t Care About Us το ηχογράφησε το 1995 και σα σήμερα ξεκίνησαν τα γυρίσματα του πρώτου βίντεο κλιπ**. Τους στίχους τους έγραψε ο ίδιος ο Τζάκσον, ενώ ήταν και στην παραγωγή. Το τραγούδι αυτό έχει αξία όχι μόνο γιατί έκανε γνωστές τις φαβέλες (=φτωχοκαλύβες) της Βραζιλίας, αυτές που ακόμη και μέχρι σήμερα προσπαθούν να κρύψουν χτίζοντας το τείχος της ντροπής, όπως είδαμε πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, μα κυρίως για τους στίχους του. Και νομίζω πως στην Ελλάδα του σήμερα ταυτιζόμαστε ακόμη πιο πολύ. Μα όσα ο Τζάκσον έγραψε το 1995 ίσχυαν πολύ νωρίτερα και δυστυχώς έχουν διαχρονική ισχύ.

Το τραγούδι αυτό, όπως και το βίντεο κλιπ του, ενόχλησε. Αρχικά ενόχλησε επίσημους φορείς της Βραζιλίας οι οποίοι φοβόντουσαν ότι η εικόνα με τις φαβέλες θα έπληττε τον τουρισμό αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν ενόχλησε όμως τον απλό κόσμο ο οποίος μάλιστα συμμετείχε με ενθουσιασμό στα γυρίσματα***. Στην Αμερική από την άλλη προκάλεσε άλλου είδους αντιδράσεις που μάλιστα τον ανάγκασαν να αλλάξει κάποιους από τους στίχους. Ειδικότερα διαβάζουμε στο wikipedia:

Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ,  στις 15 Ιουνίου 1995, οι New York Times ανάφεραν για πρώτη φορά ότι οι στίχοι του They Don’t Care About Us χαρακτηρίζονταν από αντισημιτισμό. Το άρθρο  επικεντρώθηκε στους στίχους «Jew me, sue me, everybody do me/ Kick me, kike me, don’t you black or white me» και έγραψε ότι τους δυσφήμισε. Ο Τζάκσον έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η ιδέα ότι αυτοί οι στίχοι μπορεί να θεωρηθούν απαράδεκτοι είναι επιζήμια για’ μένα και παραπλανητική. Το τραγούδι, στην πραγματικότητα, αφορά τον πόνο της προκατάληψης και του μίσους και αποτελεί εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να δοθεί προσοχή στα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Είμαι η φωνή του κατηγορούμενου και του επιτιθέμενου. Δεν είμαι αυτός που επιτίθεται. Είμαι η φωνή του καθενός. Είμαι ο Εβραίος, είμαι ο μαύρος άνδρας, είμαι ο λευκός άνδρας. Αφορά τις αδικίες κατά των νέων και το πώς το σύστημα μπορεί να τους κατηγορήσει άδικα. Είμαι θυμωμένος και εξοργισμένος που οι στίχοι παρερμηνεύθηκαν.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους στίχους στην εκπομπή Prime Time Live, ο Τζάκσον αρνήθηκε ότι το They Don’t Care About Us ήταν αντισημιτικό, δηλώνοντας «Δεν είμαι αντισημίτης επειδή δεν είμαι ρατσιστής… Δε θα μπορούσα ποτέ να είμαι ρατσιστής. Αγαπώ όλες τις φυλές».  Ο τραγουδιστής επίσης σημείωσε ότι κολλητοί του και υπάλληλοι του ήταν Εβραίοι. Εκείνη την ημέρα ο Τζάκσον έλαβε υποστήριξη από τον μάνατζερ του και τη δισκογραφική του εταιρεία, οι οποίοι περιέγραψαν τους στίχους ως «διαμαντένιους» και είπαν ότι παρερμηνεύτηκαν. Την επόμενη μέρα δύο μέλη της εβραϊκής κοινότητας δήλωσαν ότι η προσπάθεια του Τζάκσον να κάνει με το τραγούδι κριτική στις διακρίσεις απέτυχε. Εξέφρασαν τη γνώμη ότι οι στίχοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ακατάλληλοι για το νεανικό ακροατήριο, επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν το νόημα του τραγουδιού. Παραδέχθηκαν ότι ο Τζάκσον είχε καλές προθέσεις και πρότειναν να γράψει μια εξήγηση στο συνοδευτικό  ένθετο του άλμπουμ.

Ο Μάικλ Τζάκσον τραγούδησε το They Don’t Care About Us για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2009, στη διάρκεια των προβών για την τελευταία τουρνέ που ετοίμαζε.

Επεξηγήσεις

*δε λέω ότι δεν έχει ευαισθησίες αλλά ότι δεν ήταν το ίδιο ευάλωτη,

** ο Τζάκσον έφτιαξε 2 βίντεο κλιπ, με το δεύτερο να εκτυλίσσεται μέσα σε φυλακές που ήταν πολύ μικρές αλλά και πραγματικές εικόνες από ξυλοαδαρμούς αφροαμερικάνων από αστυνομικούς κ.α.

*** ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό μιας γυναίκας που από τον ενθουσιασμό της, καθώς πήγαινε να αγκαλιάσει τον Τζάκσον, τον έριξε κάτω – σημ. εκείνος γέλασε.

Αναδημοσιεύστε το κείμενο αυτό με ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth .

Κάνετε like και στη σελίδα στο Facebook:

https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth/

Αν έχετε λογαριασμό στο youtube,  δείτε περισσότερα βίντεο στο κανάλι του MJacksonTruth κάνοντας εγγραφή στο https://www.youtube.com/user/mjacksontruth

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/They_Don’t_Care_About_Us

http://mygoodplanet.com/dont-care-about-us-turns-20/

http://articles.latimes.com/1995-06-23/entertainment/ca-16138_1_michael-jackson

http://www.ecoleft.gr/2016/08/07/%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82/

Advertisements
This entry was posted in Σα σήμερα ο Μάικλ Τζάκσον... and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s