Ο Μάικλ Τζάκσον ως ζωγράφος. Περίπου 200 σκίτσα και ζωγραφιές θα τα δείτε εδώ σε βίντεο

 

drawing-michael-jackson

 

 

 

 

 

 

Οι πολλοί εντάσσουν τον Μάικλ Τζάκσον στην κατηγορία των τραγουδιστών. Επίσης οι πολλοί τον ξέρουν ως βασιλιά της ποπ, συντετμημένος τίτλος που οφείλεται σε προσφώνηση της Λιζ Τέιλορ η οποία το 1989, κατά τη διάρκεια των βραβείων Soul Train Awards, τον προλόγισε στη σκηνή με τα λόγια «The true King of pop, rock and soul, mr Michael Jackson!”. Οι μυημένοι ξέρουν ότι, εκτός από τραγουδιστής, ο Μάικλ Τζάκσον ήταν και στιχουργός, συνθέτης, χορογράφος, χορευτής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Δε θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί και σκηνογράφος/ενδυματολόγος, καθώς, έχοντας συνήθως την αρχική έμπνευση για τα βίντεο κλιπ του*, είχε άποψη και συμβολή στην επιλογή του χώρου γυρισμάτων αλλά και των κοστουμιών. Μάλιστα αυτό αποδεικνύεται και με το σημερινό άρθρο, ενώ στο παρελθόν είχε μιλήσει και ο ίδιος λέγοντας, για παράδειγμα, πως το βίντεο κλιπ του Smooth criminal αρχικά το φανταζόταν σε τελείως διαφορετικό στυλ και μάλιστα με στοιχεία καουμπόϊκα-τελικά έγινε σε γκαγκστερικό ύφος και αποτέλεσε φόρο τιμής στον Φρεντ Αστέρ.

Όμως τελικά όλες αυτές οι ιδιότητές του δείχνουν πως είναι πολύ «λίγος», υποτιμητικός για την ακρίβεια, ο τίτλος «Βασιλιάς της ποπ». Προσωπικά τον αποκαλώ Βασιλιά της Τέχνης. Και σήμερα θα δούμε άλλη μια πτυχή του, αυτή του ζωγράφου. Όχι, ο Μάικλ Τζάκσον δε διεκδίκησε ποτέ αυτόν τον τίτλο και δε νομίζω να ήθελε να εκθέσει τις ζωγραφιές του μα σίγουρα ήταν κάτι που τον ευχαριστούσε στον ελεύθερό του χρόνο.

Εδώ τον βλέπουμε σε διάφορες στιγμές επί τω έργω.

Εδώ βλέπουμε το παιδικό του δωμάτιο και ζωγραφιές του

Εδώ η μητέρα του, τα παιδιά του αλλά και διάσημοι ποζάρουν δίπλα σε ζωγραφιές του Τζάκσον

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Μάικλ Τζάκσον ως ζωγράφος

Ως «ζωγράφος», ο Μάικλ Τζάκσον ήταν μάλλον Ρεαλιστής. Οι περισσότερες από τις δημιουργίες του, με ελάχιστες που θα τις χαρακτηρίζαμε υπερρεαλιστικές, αφορούν ρεαλιστικές απεικονίσεις. Ο Τζάκσον δεν ήταν των σκιών και των αποχρώσεων, ήθελε να πετύχει με το μολύβι του αυτό που ακριβώς έβλεπε.

Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, τον κάνει να διαφέρει από τους επαγγελματίες ζωγράφους, είναι τα θέματά του κι αυτό κυρίως λόγω των πολλών σκίτσων με αντικείμενο παιδικούς ήρωες. Ζωγράφισε μέχρι και τη Σταχτοπούτα και το κάστρο της!

cinderella-castle-drawing-by-michael-jackson

Μάικλ Τζάκσον το κάστρο όπου ζούσε η Σταχτοπούτα

cinderella-drawing-by-michael-jackson

Η Σταχτοπούτα από τον Μάικλ Τζάκσον

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξέρουμε ότι η παιδική ηλικία που του έλειψε επειδή δούλευε από πού μικρός ήταν ένα απωθημένο του και μάλλον γι’αυτό ζωγράφιζε παιδικούς ήρωες ακόμη και σε ενήλικη περίοδο. Ταυτόχρονα έτσι μαθαίνουμε ότι έλεγε αλήθεια, όταν έλεγε πως στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε κινούμενα σχέδια.

Ο Συλβέστερ σε σκίτσο από τον Μάικλ Τζάκσον

Ο Συλβέστερ σε σκίτσο από τον Μάικλ Τζάκσον

Σ’αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως μια σημαντική ενότητα είναι αυτή των παιδιών. Ζωγράφισε και τον εαυτό του ως παιδί μα και άλλα άγνωστα παιδιά προφανώς λόγω του απωθημένου του για τη χαμένη παιδική του ηλικία μα σίγουρα και για έναν πολύ σημαντικό ακόμη λόγο: είχε αδυναμία στα παιδιά επειδή έχουν όλα τα στοιχεία της αθωότητας και των τίμιων προθέσεων και πίστευε πως όχι μόνο έπρεπε να τα προστατέψουμε μα και να τα μιμηθούμε με σκοπό ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος.

drawing-by-michael-jackson-16

Όσον αφορά τον κόσμο των ενηλίκων, εκεί παρατηρούμε ότι τον ενδιέφεραν κυρίως πρόσωπα από το χώρο της τέχνης ή πρόσωπα και αντικείμενα με έντονη παρουσία και συμβολισμό. Έτσι θα δούμε, για παράδειγμα, στην ενότητα «Διάσημα πρόσωπα» από τη Μέριλυν Μονρόε και τον Έλβις Πρίσλευ  ως τη γυναίκα που φαίνεται να αγάπησε πιο πολύ απ’όλες (ναι, είναι διάσημη κι αυτή αλλά κάντε λίγο υπομονή) κι από τον Πύργο του Άιφελ ως τη μεγάλη πόρτα του Λευκού Οίκου. Σε πολλές περιπτώσεις δε δίστασε να βάλει το προσωπικό του στοιχείο, που είναι ο αριθμός 7-σύμβολο της τελειότητας κι έτσι θα δούμε τον αριθμό αυτό σε καρέκλα ή και στον ίδιο τον Πύργο του Άιφελ. Στο δε Λευκό Οίκο έγραψε μια ρήση του John Adams: «Προσεύχομαι στον ουρανό να παραχωρήσει τις καλύτερές της ευλογίες σε αυτό το σπίτι και όσους την κατοικήσουν. Ας είναι μόνο τίμιοι και σοφοί» Πρόσθεσε όμως το « Ή οι γυναίκες να θέτουν τους κανόνες κάτω απ’αυτή τη στέγη»

elvis-presley-drawing-by-michael-jackson marilyn-monroe-drawing-by-michael-jackson-norma-jean-1989 eiffel-tower-drawing-by-michael-jackson

Από τον κόσμο των ενηλίκων ο Τζάκσον ασχολήθηκε και με κάτι ελληνικό, που δεν είναι άλλο από το μυθικό τραγοπόδαρο θεό μας Πάνα. Ίσως είναι ιδέα μου μα μου φαίνεται πως στο πρόσωπο ο Τζάκσον έδωσε τη δική του μορφή.

Ο μυθικός Θεός Πάνας σε σκίτσο Μάικλ Τζάκσον

Ο μυθικός Θεός Πάνας σε σκίτσο Μάικλ Τζάκσον

ΣΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ

Το MJacksonTruth συγκέντρωσε 199 ζωγραφιές του Τζάκσον και τις μετέτρεψε σε ένα 18λεπτο βίντεο, χωρίζοντάς τες στις εξής 10 κατηγορίες: 1. Κινούμενα σχέδια-φανταστικοί ήρωες, 2. Ήρωες παραμυθιών, 3. Διάσημα πρόσωπα, 4. Παιδιά, 5. Κλόουν, 6. Πραγματικότητα, 7. Αυτοπροσωπογραφίες, 8. Προσωπικές σκέψεις και απόψεις, 9. Υπερρεαλιστική και αφηρημένη τέχνη και 10. Ο Μάικλ Τζάκσον για την τέχνη του.

Γνώμη του MJacksonTruth  είναι πως οι ζωγραφιές αυτές θα έπρεπε να εκτεθούν σε κάποιο θεματικό μουσείο είτε ως κινητή έκθεση όχι τόσο για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα όσο για το ίδιο το γεγονός ότι ο Τζάκσον ζωγράφιζε. Μέσα από τις ζωγραφιές βλέπουμε μια άλλη πτυχή του μα και πόσο πολύπλευρη είναι η καλλιτεχνική φύση. Νομίζω πως θα έπρεπε να τις δουν σίγουρα και νέα παιδιά που για τον οποιονδήποτε λόγο, ενώ το θέλουν, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τη ζωγραφική. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο Τζάκσον ήταν αυτοδίδακτος, δεν πήγε σε κάποια σχολή και σκεφτείτε πως δεν είχε και πολύ ελεύθερο χρόνο. Άρα, αν μπορούσε εκείνος, γιατί όχι και οποιοσδήποτε άλλος;

Μουσείο δυστυχώς δεν υπάρχει και γι’αυτό το MJacksonTruth έφτιαξε αυτό το βίντεο. Χαμηλώστε το φωτισμό και φανταστείτε πως βρίσκεστε σε μια αίθουσα του Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης και Πολιτισμού Beaubourg στην πρωτεύουσα των Τεχνών, το μαγικό Παρίσι. Το βίντεο είναι φτιαγμένο με τρόπο που να θυμίζει έκθεση και γι’αυτό οι ζωγραφιές προβάλλονται σα να’ναι τοποθετημένες  σε πλαίσια-κορνίζες. Η διάρκεια του κάθε καρέ είναι 7 δευτερόλεπτα ώστε να μην είναι μεγάλη η διάρκεια του βίντεο (που ήδη είναι μεγάλο). Εσείς δεν έχετε παρά να σταματήσετε το βίντεο, αν θέλετε να παρατηρήσετε κάποια ζωγραφιά καλύτερα. Κάτω από το βίντεο θα βρείτε όλες τις κατηγορίες με λινκ στο ακριβές χρονικό σημείο έναρξής τους.

 Ιδιαιτερότητες του «ζωγράφου» Μάικλ Τζάκσον

Αν   φαντάζεστε πως όσοι ζωγραφίζουν το κάνουν καθισμένοι μπροστά από ένα τραπέζι, πάγκο ή άλλο, αυτό ξεχάστε το. Ο Μάικλ Τζάκσον θα ζωγράφιζε οπουδήποτε, ακόμη και σε ένα παγκάκι ή στο λουνα παρκ, ενώ θα σκίτσαρε ακόμη κι όταν έκανε υπολογισμούς ή σχέδια σχετικά με τη δουλειά του.  Το πιο απρόβλεπτο σημείο είναι το κομοδίνο ενός ξενοδοχείου.

drawing-by-michael-jackson-at-the-hotel-tirol-in-the-muju-ski-resort

Το ότι του άρεσαν το σκιτσάρισμα κι η ζωγραφική δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Απλώς έτσι ήταν η φύση του και ήθελε να κάνει τα πάντα άψογα αισθητικά κι όχι μόνο γιατί ήταν τελειομανής. Έπρεπε τα πάντα να ήταν όμορφα. Γι’αυτό και μέχρι και η υπογραφή του ήταν σαν κομψοτέχνημα. Τόσο που οι θαυμαστές την κάνουν και θέμα τατουάζ.

michael-jackson-signature-tatoo michael-jackson-signature

Μιας και είπα για την υπογραφή του, ας κλείσουμε με κάτι σχετικό που είναι και αστείο. Το μάθαμε από την κόρη του η οποία είπε πως ο Τζάκσον είχε υπογράψει τα οπίσθια της Γουέντυ στη Eurodisney

paris-jackson-tweet-on-wendy-in-disneyland-2016 peter-pan-flight-00

Θα χαρώ να δω σχόλια για το ποια ζωγραφιά σας άρεσε περισσότερο κι αν τυχόν έχετε δει και κάποια άλλη του Τζάκσον, μη διστάσετε να τη στείλετε στο mjacksontruth@gmail.com.

Όλες οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες στη σελίδα του MJacksonTruth στο Facebook. Ειδικότερα δείτε το άλμπουμ εδώ

*Ο Τζάκσον αποκαλούσε τα βίντεο κλιπ μικρές ταινίες (short films)

Αναδημοσιεύστε το κείμενο αυτό με ενεργές λινκ που να οδηγεί στο MJacksonTruth .

Κάνετε like και στη σελίδα στο Facebook:

https://www.facebook.com/MichaelJacksonTruth/

Αν έχετε λογαριασμό στο youtube,  δείτε περισσότερα βίντεο στο κανάλι του MJacksonTruth κάνοντας εγγραφή στο https://www.youtube.com/user/mjacksontruth

Ενδεικτικές πηγές
http://www.invaluable.com/auction-lot/michael-jackson-drawing:-tall-blonde-sexy-woman.-65-c-7fc421f95b
http://www.invaluable.com/auction-lot/a-michael-jackson-signed-drawing-of-an-old-man-in-91-c-4294de48d4
http://thememorabiliavault.com/michael-jackson-signed-drawing-of-mickey-mouse-lot18.aspx
http://www.invaluable.com/auction-lot/michael-jackson-drawing-of-elvis-presley.-47-c-20a4c2e921
https://gr.pinterest.com/pin/379498706071755374/
http://www.fanpop.com/clubs/michael-jackson/images/30844572/title/drawings-michael-jackson-michael-jackson-taught-himself-photo
http://www.invaluable.com/auction-lot/michael-jackson-drawing:-sexy-girl.-238-c-e214f7f888
http://www.laweekly.com/arts/michael-jacksons-art-and-studio-revealed-for-the-first-time-2372079
http://www.fanpop.com/clubs/the-best-of-michael-jackson/images/12975259/title/mj-drawings-fanart
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2023991/Prince-Paris-Blanket-pay-tribute-father-Michael-Jackson-unveil-charity-artwork-L-A.html
http://www.songfacts.com/detail.php?id=7876
Advertisements
This entry was posted in Τέχνη, η αληθεια για τον μαικλ τζακσον and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s